Vnetje hrbtnih misic
Ortoped je izkljucil poskodbe kostnega dela hrbtenice in zakljucil, da imam “verjetno” (?) vnete hrbtne misice. V zadnjem casu nisem opravljala nobenih tezjih fizicnih del, nisem nosila tezkih bremen, niti otrok, res pa je, da sem priblizno pol leta podvrzena vecjemu psihicnemu stresu, ki ga zal se ne znam pravilno resevat (delam na tem, a sem sele na zacetku poti – se dobro, da sem ga sploh prepoznala).
Zanima me, kako pozdraviti vnetje hrbtnih misic? Dobila nisem nobenih napotkov, razven ustnega zakljucka in da “bo ze minilo”. Ali naj telovadim ali ne (da ne bom izlocala se vec mlecne kisline in se poslabsala stanja)? Ali naj si morda masiram hrbet s kaksnim mazilom kot je “kitajska mast”? Topli/hladni obkladki? Savna: da/ne? Bolecine so kar hude in tudi ponoci ne minejo. Kaksen dan je ze malo boljse, potem pa spet hudo. Ali naj grem na fiziaterapijo (ni problema, samoplacnisko, ce ze niso presodili), samo, da vem, da si ne povzrocim z njo dodatne skode? Naj uzivam prehranske dodatke Magnezija?
Hvala Vam za pomoc,
Ana*
Spoštovani!
V takem stanju je potrebno preveriti, da je s posteljo vse v redu, da imate za sedenje dober stol in da se enkrat dnevno dobro razgibate, med mnotonimi dejavnostmi pa na pol ure. Masaže, savna in ob večjih bolečinah hlajenje bodo ubalžile težave in vam omogočile lažje čkanaje na izboljšanje, ki praviloma pride samo od sebe, če ni zunanjih dejavnikov, ki bi prispevali k “vnetju”, bolje rečenu krču ali enostranski obremenitvi mišic.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spostovani gospod doktor,
hvala Vam za odgovor, zanima me se kako dolgo pa lahko traja taksno vnetje. Prebrala sem, da tudi mesec, dva, tri. Ali je to res? Ker me je strah, da ni kaj drugega: ali vnete misice res lahko tako bolijo ali naj si dam morda narediti UZ trebusne votline, ce mi kje kaj ne pritiska, kar ne sme?
Ana*
pozdravljeni.nekaj bi vas prosila,če mi lahko objasnite.pred kakim mesecem,me je tri dni pošteno bolel vrat-verjetno sem imela eksnšus.po štirih dneh je bolečina skoraj izzvenela,me pa vseskozi boli d.rama in posledično tudi desna stran hrbta.občutek imam,kot da v mišici nekaj mezi,kaj vem.kadar me boli ta mišica,se mi tudi zdi,da imam slabše ravnotežje.je lahko kriv kakšen živec ali kaj?že 14 let delam v zdravstvu,vsak dan veliko dvigujem,ponavadi so moji gibi podobni…hvala
Spoštovani!
Lahko je šlo za vnetje kit in mišic, ki je še vedno prisotno na ramenu in delu hrbta. Posredno pa tako vnetje kit in mišic vratu lahko z draženjem živcev povzroči podobne težave na ramenu in roki. Oboje je lahko posledica ponavljajočih se gibov.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik