Vnetje dojk?
Pozdravljeni,
ze nekaj mesecev se mi pojavljaja neke vrste vnetje na zunanji strani leve dojke. Zacelo se je kot blaga rdecina, ki je nekako “sevala” skozi kozo (se pravi, ke gre za kozno obolenje?) in bolj obcutljiva in rahlo boleca dojka, kot je recimo pred menstuacijo, samo da je ta del tak skozi celoten ciklus. Septembra so mi dojko pregledali z UZ, vendar ker ni bilo vidnih zatrdlin, so svetovali, naj pac opazujem, kaj se bo dogajalo. Ker sem zasledila, da obstajajo dolocene atipicne vrste raka na dojki, ki spominjajo na vnetja, me zanima, kako se jih lahko diagnosticira (stara sem 37 let, jemljem tiroksin in nimam otrok). Mamografija menda ni priporocljiva, z metodo Breast Scan pa ce prav razumem lahko opredelite vnetne procese na osnovi temperature. kaksni so mozno nadaljni ukrepi, ce se ugotovi, da dejansko gre za vnetje?
Hvala in lp
Pika
Lepo pozdravljeni Pika!
Verjetno ste mislila na Pagetovo bolezen. O te bolezni smo veliko govorili tudi na našem forumu, zato si prosim odgovor poglejte pod starejšimi
vprašanji:
http://med.over.net/forum5/read.php?112,2144781,2144783#msg-2144783
http://med.over.net/forum5/read.php?112,2144128,2144133#msg-2144133
Pagetova bolezen je zelo redka, vendar je prav, da smo seznanjeni z njenimi simptomi.
Metoda BreastScan je funkcionalna diagnostična metoda, pri kateri s pomočjo izmerjene temperature lahko sklepamo, kakšen je metabolizem v celicah v tkivu dojk. V primeru, da je temperatura v določenem predelu višja od priporočene, lahko to spremembo vzamemo kot neke vrste “alarm”.
V takem primeru gre lahko za razvoj rakavega tumorja ali vnetni proces.
Metoda je 90% natančna, če govorimo o raku dojke.
Mamografija in UZ dojk sta diagnostični metodi, s katerimi poskušamo v omenjenem predelu dojke potrditi in najti vzrok težav.
V praksi je najbolje vse omenjene metode kombinirati glede na leta preiskovanke. Ker je majhne tumorske procese v dojki zelo težko najti, je tovrsten podatek, ki ga pridobimo z metodo BreastScan izredno pomemben.
Velikokrat sta mamografija in UZ dojk nenamerno, temu rečemo tudi “lažno negativna”, ker je tumorski proces v fazi, ko je tako majhen, da ga je zelo težko odkriti. To pomeni, da imamo dandanes možnost, da z vztrajnimi rednimi kontrolami, najdemo bolezen v rani fazi, ko je tudi ozdravitev bistveno večja.
UZ dojk v vašem primeru ni našel vidnih sprememb, kar je dober znak.
Priporočam vam tudi metodo BreastScan. Metoda nima omejitev glede let in je vedno enako natančna. V vašem primeru bi na ta način lahko izključili tudi možnost vnetja.
Zanima me, če ste že poskusila z redno masažo dojke, toplimi obkladki?
Mogoče gre samo za limfni zastoj, ki se bo sčasoma umiril. Mogoče bi bil primeren tudi posvet z dermatologom, če se rdečina ne bo polegla?
V upanju na najboljše vas pozdravljam,