vnetje – antibiotik pancef
Spoštovani,
nekaj tem, ki se navezujejo na antibiotik Pancef in vnetje nožnice ter posledično mehurja oziroma sečnice, sem našla, pa vendar bi vas rada o tem še nekaj vprašala, in sicer:
Zadnjo menstruacijo sem imela 6.12.. Dva dni pred njo sem dobila vnetje nožnice, ki sem si ga umirila s Canestem kremo in vaginalnimi tabletami, kamiličnimi kopeli in Gynophilus kapsulami. Nato sva s partnerjem imela 19. in 20.12. spolne odnose, ki so povzročile bolečo in oteklo zunanjost nožnice. Nato pa me je 21.12. začelo hudo peči pri uriniranju. Ker sem to težavo že enkrat imela, sem vzela 4 krat po dva Primotrena na 12 ur in zraven popila veliko čaja za ledvice. Ker to ni zaleglo, mi je osebna zdravnica po opravljenem pregledu (z otipanjem mehurja – bolelo me je nad sramno kostjo) izdala recept za antibiotik Pancef na 24 ur za 10 dni. Naj povem, da na urinu ni pokazalo nič, očitno zaradi Primotrena. Do sedaj sem že pojedla 8 tablet in nimam nikakršnih težav več. Prav tako sem vseskozi uporabljala preventivno kremo Canesten za zunanje mazanje nožnice. Glivic nisem dobila.
Sedaj pa me zanima naslednje:
1. Ali menite, da že lahko imam spolne odnose, saj naj bi po izračunih bil čas ovulacije?
2. Se lahko to vnetje oziroma težave pri uriniranju ponovijo po spolnih odnosih, saj naj bi antibiotik te bakterije uničil? Partnerja je srbel spolni ud, zato se je mazal s Canestenom, sedaj nima več težav.
3. Ali se lahko kopam v domači bani?
4. Bi bilo zaradi navedenih težav potrebno obiskati ginekologa? S partnerjem delava na naraščaju.
Upam, da razumete moj strah pred morebitno ponovitvijo vnetja, predvsem zaradi bolečega in neprestanega uriniranja.
Kljub neprestanemu delu oziroma zagotavljanju čimprejšnjih odgovorov vsem na tem forumu, Vam želim lepe praznike ter vse dobro v novem letu.
Lepo pozdravljeni.
Spoštovani,
mislim, da po umiritvi težav lahko imate spolne odnose, seveda pa ne vem, če se zadeva lahko ponovi. vnetja nožnice namreč niso bolezen temveč prej nadloga, ki se pojavlja zaradi različnih razlogov, ki vodijo v spremembe nožničnega okolja in posledično razmnoževanje glivic. glivice sicer lahko odpravimo z zdravili proti glivam, ne moremo pa preprečiti, da bi se stanje ponovilo oziroma redno ponavljalo, če pogojev za ponavljanje ne odstranimo. Tudi kopate se seveda lahko. Ginekologa potrebujete šele, ko sami težavam ne bi bili več kos in bi potrebovali daljše in agresivnejše zdravljenje.
Sicer pa je boleče uriniranje ter stalno draženje na vodo bolj znak uretritisa in vnetja mehurja, kar pa glivice ne povzročajo. Ob intenzivnejših spolnih odnosih se temu stanju reče “honeymoon cystitis” ali vnetje mehurja “medenih tednov”. Zdravljenje sestoji iz Primotrena, analgetikov in obilnega pitja vode.
Spoštovani,
bom nadaljevala kar na tej temi, ker ste mi že odgovarjali.
Zadnja menstruacija je bila 6. 12. 2009, ciklus dolg 37-38 dni. Predvčerajšnjim in včeraj sem naredila test nosečnosti, oba sta pokazala dve črtici (First Sign test), menstruacijo naj bi dobila 11. 1. 2010. Sedaj pa me zanima, kakšen vpliv je lahko imel Primotren, ki sem ga jedla prva dva dni po spolnem odnosu (ta ciklus sem imela spolni odnos samo 19. in 20. 12.)- skupaj osem tablet, ter nato še Pancef -10 tablet na 24 ur? Nosečnost je vsekakor zaželjena. Tudi dvomim, da bi test pokazal lažno pozitivno, saj sem ga že večkrat delala kakšen dan pred menstruacijo, pa je vedno pokazal negativno.
Kakšni so morebitni vplivi Primotrena in Pancefa na zarodek, ki se je praktično šele vgnezdil ob času jemanja tablet? Vem, da morebitnega splava ne gre preprečiti, pa vendar me zanimajo morebitne posledice na zarodku, če sploh so kakšne.
Hvala za vaš čas in odgovor.
Lepo pozdravljeni.
posledic ne bo. Če bi imela zdravila kakršenkoli vpliv, bi bila edina možna posledica odmrtje zarodka, trajnih posledic pa ni.