Vnetje ali nosečnost?
Včeraj sem dobila rjavo-rumen izcedek, ga je zelo malo in je sluzast. Klicala sem dežurno ginekologinjo, ki mi je povedala, da je možno, da sem noseča, takoj sem letela po jutranjo tabletko (zelo majhna možnost, da bi v soboto zanosila zaradi nerodne predigre).. Danes so se pojavile še bolečine. A je vnetje ali nosečnost? In kaj narediti, če je vnetje?
Spoštovani,
razumem, da vas skrbi, ampak postavili ste vprašanje, na katerega je – sploh na daljavo – nemogoče odgovoriti. Ali ste noseči ali ne, bo pokazal čas. Če bo menstruacija zamujala, opravite nosečnostni test. Pri zelo malo izcedka, ki traja od včeraj, pač počakajte, da boste videli, ali je to le enkraten, prehoden dogodek, ali pa se bodo težave stopnjevale in se bo pokazalo tako ali drugačno vnetje. “Bolečine” lahko pomeni kar koli od neznatnega zbadanja do neznosnih krčev in ker jih niste podrobneje opisali (stopnja, lokalizacija, ali so stalno prisotne ali ne itd.) je nemogoče reči kaj več. Če so hude, obiščite zdravnika.
Spletne posvetovalnice nimajo sposobnosti, da bi na daljavo kot skozi stekleno kroglo lahko diagnosticirali najbolj neznatne in nespecifične težave. Če jih tako skopo opišete kot vi, še tem manj. Internet ni čudežno sredstvo, s katerim bi prišli do odgovora v istem hipu, ko se pojavi najmanjši odklon od absolutnega zdravja, zato si želim, da bi pacientke postavljale smiselna vprašanja, z dovolj izčrpnim opisom težav. Predvsem pa si želim malo več zdrave pameti in spoštovanja, saj imam občutek, da v varnem objemu internetne anonimnosti marsikdo sprašuje stvari, zaradi katerih se ne bi nikoli potrudil iti do zdravnika, na katere ni mogoče odgovoriti, kaj šele, da bi odgovori koristil komu drugemu, na tak način pa samo krade čas “bogu” in vsem tistim zdravnikom, ki na MON-u delamo prostovoljno in brezplačno. Pa brez zamere.
Lep pozdrav,