vnetje
lep pozdrav… ker sem malo zaskrbljena, se obračam na vas s par vprašanji. pred tednom dni, sva imela s fantom nezaščiten spolni odnos. kakšen dan po tem, sem dobila vnetje nožnice, huda srbečica in bel sirast izcedek. ali je lahko vnetje nastalo od njegove spreme? ker je to bilo prvič, da mi je spustil noter.. čez par dni je sledila huda bolečina v trebuhu, spodaj na levi strani..jajčnik..ne vem. vnetje se še kar nadaljuje, iz nožnice mi poleg sirastega izcedka, ki ga je precej, hodijo tudi nekakšni beli kosi, kot da bi se nekaj luščilo. boli me tudi trebuh še vedno, spodaj, ne samo na levi strani ampak po celi površini..čutim jo tudi, kot zadaj pri riti, ne znam razložit…najbolj npr. boli ko se usedem, takrat začutim hudo bolečino noter…
skrbi me, ne vem kaj bi lahko to bilo…ker kaj takega se mi še ni zgodilo.. menstruacija mi zamuja zdaj kakšen dan, dva…
zelo bi bila vesela, če bi mi lahko napisali, kaj bi lahko to bilo… tako da vem, ali naj grem k zdravnici ali bo to minilo…
lp hvala
Spoštovani,
težave s srbenjem in belim sirastim izcedkom, ki ste jih opisali, so značilne za okužbo nožnice in sluznice spolovila z glivami kvasovkami. Brez recepta si lahko v lekarni kupite Canesten vaginalne tablete (“svečke”) in kremo. Po eno vaginalno tableto vstavite v nožnico zvečer pred spanjem tri dni zapored, pred vstavljanjem jo za hip pomočite pod curek vode, da se bo lažje raztopila. Za spolovilo uporabite Canesten kremo trikrat dnevno (lahko tudi večkrat, če močno srbi) kakšen teden dni. Vnetje ni nastalo zaradi sperme. Podobne težave imajo praktično vse ženske vsaj enkrat v življenju in večinoma niso nič hudega, prav tako ne gre za spolno prenosljivo okužbo v ožjem smislu. Če bi se težave pogosto ponavljale ali če zdravljenje ne bi bilo uspešno, pa bo treba h ginekologu.
Druga stvar pa je bolečina v trebuhu. Ta ni posledica glivične okužbe in vam je ne znam pojasniti. Če ne gre za vaše običajne predmenstrualne težave in če se situacija ne bo pomirila, poiščite pomoč ginekologa.
Lep pozdrav,
Živjo,
imam podobne probleme kot vse ostale punce.
Stara sem 22 let, in imam že skoraj leto dni vaginalno vnetje. Bila sem že pri različnih ginekologih, ki so mi svetovali vsi enako: ne-tesno spodnje perilo, pravilna intimna nega, itd. Vendar mi nič od tega ne pomaga. Ko sem jim omenila, da so mogoče problem kontracepcijske tabletke, so vsi zanikali. Težave pa so se začele pojavljati ravno po 3 mesečnem premoru tabletk, ko sem začela ponovno jemati. Najraje bi prenehala jemati tabletke in poskusila z dieto – brez kvasa in sladkorja. Povem naj še to, da sem jemala tudi različna zdravila za zdravjenje vnetja vendar ni nič pomagalo.
Prosila bi še za vaš nasvet.
LP
Spoštovani,
napisali ste sicer, da imate leto dni trajajoče vaginalno vnetje – ampak verjetno ne gre za nenehne težave (vsak dan ali skoraj vsak dan), pač pa za ponovitve? Kontracepcijske tablete so pogosto omenjan možni dejavnik pri ponavljanju glivičnih okužb nožnice in spolovila. Seveda jih lahko poskusno prenehate jemati, npr. za 3-6 mesecev, da se prepričate sami – druge poti namreč ni. Sicer ste pa nekoliko preskopo opisali vaše sedanje ukrepe v smislu “pravilne intimne nege”, da bi jih lahko komentirala ali dopolnila. Zlasti pogrešam podatek, kaj od lokalne terapije – poleg antimikotikov – ste uporabljali, npr. dodajanje laktobacilov, uravnavalce pH nožnice ipd.
Lep pozdrav,