odvisna od kapljic za nos, kar pa moj dr. ne ve
Spoštovani”
Dobila sem vnetje ušesa, po vsej verjetnosti, ker sem preveč mrzlega jedla, saj me je najprej začelo grlo boleti, pa še na prepihu sem bila. Poleg tega imam že nekaj let težave z nosom ponoči in sem odvisna od kapljic za nos, kar pa moj dr. ne ve.
1
Dobila sem Ciloxan in operil kapljice. Drugi dan zvečer me je začelo zelo boleti vneto uho, proti jutru pa je ponehalo. Zanima me, če naj grem nazaj k dr., ki je rekel kontrola po potrebi-če ne bo dobro.
2
Predvsem pa me zanima, če ob tem lahko grem v fitnes oz. kako to vpliva na uho, kajti opazila sem, da se mi poveča tinitus.
3
Čez koliko časa pa se neha vnetje ušesa oz. kdaj nazaj iti k dr., da ne bi bilo prepozno?
Hvala in lp.
Pozdravljeni,
bolečina v ušesu je lahko znak:
– vnetja zunanjega ušesa, to je kože, ki se pozdravi z lokalno terapijo
– vnetja srednjega ušesa, ki se lahko pozdravi samo, če je Evstahijeva tuba odprta; običajno je tu sluh slabši in lahko se pojavi tinitus
– disfunkcije žvečnih mišic in čeljustnega sklepa, še posebej pri grizenju nohtov, napačnem žvečenju, škripanju z zobmi, stiskanju čeljusti, pri zobnem aparatu
– prenešene bolečine iz vratne hrbtenice zarai napetosti vratnih mišic, utesnitve živčnih korenin itd.
Vsekakor je potreben ORL pregled – pregled ušes z mikroskopom, endoskopija nosu (omenjate pretirano uporabo dekongestivnih kapljic) in meritev sluiha (ADG) ter timpanogram, da bi vedeli, kaj se pri vas dogaja in kdaj se bo pozdravilo.
Če se vam v fitnesu poveča tinitus, je to lahko znak povečane napetosti vratnih mišic ali pa disfunkcije Evstahijeve tube – to se vidi ob pregledu in s timapnometrijo.
S kapljicami za nos pa bo potrebnio čim prej prenehati, saj lahko pretirana raba tudi povzroči zamašitev Evstahijevih tub in tinitus.
Lp,