Vnetja mehurja, ki se ne pozdravi
Pozdravljeni,
zadnje leto konstantno trpim zaradi vnetega mehurja. Pred letom dni so mi potrdili okužbo z Ureaplasmo urealyticum, ki sem jo zdravila z antibiotiki, kontrolni bris je pokazal negativno. Stalni partner je tudi opravil antibiotično terapijo. Takrat so se začeli simptomi in imam po spolnih odnosih konstantna vnetja. Enkrat sem se kasneje zdravila še za parvum.
Pred kratkim sem bila ponovno pri ginekologinji, zaradi istih simptomov, odvzela mi je bris sečnice in nožnice ter opravila urinski test. Vsi rezultati so bili negativni, a meni se je kak teden po tem stanje poslabšalo. Ne po spolnem odnosu, ampak med menstruacijo.
Tokrat je bilo bistveno huje. Po uriniranju me je sečnica pekla, kot z nekim krčem, “zarezo” ob zaključku uriniranja in tudi med uriniranjem. Ko sem izpraznila mehur sem mogla malo po malo še urinirati, ker je bilo nevzdržno in me sililo na potrebo in ob tem tudi čutila neprijetno krčenje. Vročine nisem imela, čutila sem sicer neke bolečine v mišicah, kot da bi me malce trgalo, podobno kot pri kaki virusni okužbi, a nobene bolečine v ledvicah. To se zgodi vsakič, ko se stanje poslabša.
V mehurju imam zadnje leto stalno občutek, da je nekaj v spodnjem delu, kot da me stalno tišči na potrebo, pritisk včasih malo bolečina. Včasih kot, da je mehur že poln za izpraznit, a se zgodi, da ne uriniram precej. Tudi ko je stanje nekoliko boljše, ta simptom vztraja.
Ginekologinja mi je vseeno dala antibiotik v obliki praška, ki se spije enkrat. To je malce pomagalo, da ni tako hudo, a simptomi vztrajajo. Pekočina ob koncu uriniranja in občutek pekoče sečnice za tem, če spijem malo manj čutim bolj intenzivno. Po tem, ko izpraznim mehur, še vedno lahko po malo uriniram, večkrat. Tega se, ko simptomi niso hudi, poskusim izogibat. Zaradi stalnih simptomov sploh ne morem več normalno delovati, krha se duševno zdravje. Normalnih spolnih odnosov sploh nimam več oz. jih ne morem imeti, ker stalno čutim in nočem potem zadeve poslabšati. Z nožnico trenutno nimam nobenih problemov ali vnetij. Tudi test na SPB je bil negativen.
Ko je stanje slabše pijem urološki čaj, ki mi je navadno omilil simptome, a mi tokrat ni bistveno pomagal. Jemljem d manozo s probiotikom in poskušam čimveč piti, da se mehur čisti, a simptomi ne izzvenijo. Upoštevam vse, kar bi lahko izboljšalo situacijo (bombažno perilo, uriniranje pred in po odnosu, izogibanje dražečim milom, …).
Bi mi znali svetovati, kaj lahko še storim? Od ginekologinje sem dobila odgovor, da mi ne more pomagati in naj se obrnem na nekoga, ki se ukvarja s težavami mehurja. Osebno zdravnico bom prosila za napotnico k urologu. Kakšne preiskave priporočate? Ali obstaja nekdo, ki se bolj ukvarja z ženskimi problemi mehurja?
Najlepša hvala!
Lep pozdrav,
Špela