Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija vnete oči

vnete oči

Ali gre za vnetje ali ne res ni mogoče potrditi samo iz opisa in brez pregleda. Lahko sicer gre za kakšno manj burno (subakutno) vnetje, ki lahko nastane tudi zaradi mencanja ali npr. zaradi dolgotrajnejšega alergijskega vnetja oči. Vendar brez slike in pregleda tega ni mogoče zatrditi.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!
Se bom kr tukaj priklopila…. Imam hčerko staro 8 mesecev. Pred 1 mesecem je imela gnojno vnetje oči in z Tobrexom se je po 10 dneh dokončno uredilo. Od takrat ima eno oko malo priprto sploh zjutraj izgleda kot bi jo nekaj pičilo (zatečena veka in skoraj zaprto oko vendar se to po pol urce budnosti uredi). Čez dan pa ji tečejo ven solzice in lahko bi rekla da ko je zaspana spet bolj priprto oko. Te solzice so se spremenile v brezbarvo sluz brez vonja. P pravi da samo opazovati da dokler je oko lepo belo naj bi bilo ok ,da samo oko rabi malo dalj časa da se pozdravi.. vendar zdaj je pa to že malo dolgo in tudi solzic je vsaj dan več… Kaj vi menite?

Lep pozdrav…

Nenavadno je, da bi vnetje trajalo tako dolgo. Jazh bi poskusila še nekaj dni Ciloxan kapljice (5-7 dni) in če ne bi bilo izboljšanja, napotitev k očesnemuj zdravniku.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

jaz bom tudi tukaj nadaljevala.
Moj fantek star skoraj 1 leto, je imel čez vikend povišano tt (37,5-39), katera se je v ponedeljek zjutraj normalizirala, vendar pa mu je popoldan začel teči iz oči rumeno zelenkast izcedek, oči pa so tudi malo rdečkaste, kateri se nadaljuje še danes, ves čas mu izpiram s fiziološko razstopino, vedar ne vidim da bi bilo kaj boljše. Klicala sem v ZD in mi je sestra rekla naj počakm še kašen dan, kaj mislite vi a bi ga morala pljati na pregled k pediatru.

Drugih simptomov nima, je pa res malo bolj razdražen in slabše spi, vendar sem opazila da mu bo zrastel zob (a je možno da je povišana tt povezana z zobom).
Ali morava biti sedaj zaradi oči, kljub lepemu vremenu ves čas noter?

Hvala za odgovor in Lep pozdrav

Običajno predpišemo antibiotično mazilo in kapljice, čeprav je to gnojno vnetje v sklopu virusne prehladne viroze.
Kot je napisano že res mnogokrat: izraščanje zob ne povzroča povišane tempetrature!!! Sploh pri otroku, ki ima dodatne znake (gnojen izcedek, najverjetneje tudi prehladne znake) vročine enostavno ne moremo pripisati izraščanju, saj je vendar bolan. Ker pa se med boleznijo pospeši tudi izraščanje zob in po končani bolezni vidimo nov zobek, vročino samo napačno pripišemo izraščanju.

Lepo pozdravljeni,

Približno 5 dni nazaj je imela 13m stara hči visoko vročino z zamašenim noskom (po slabem tednu v vrtcu). Vročino smo zbijali dva dni in ko so 4 dnevi od vročine minili, zopet odšli v vrtec, kljub malo smrkanja. Po slabih dveh dneh je začela malo (res samo vsake toliko časa) sočno kašljati, naslednji dan se ji je vnelo oko (malo zeleno-rumenega gnoja) in od včeraj ima vneta že oba očesa. Včeraj sem govorila tudi s pediatrinjo, ki je povedala naj najprej oko spiram s fiziološko raztopino ali kamilicami in da lahko zdravljenje traja tudi en teden.
Že naslednji dan (danes), se je stanje poslabšalo. Na obeh očesih je več gnoja in okolica je malo bolj zatečena in rdečkasta. Gnoj sproti brišemo.
Zdaj pa nisem prepričana, če moram le še naprej spirati z fiziološko raztopino (pri čemer je bitka ogromna, jo zelo boli) ali je čas, da obiščemo zdravnika? Sprašujem pa zato, ker ne bi rada kar tako hodila na pregled in morebiti okužila drugega otroka ali pa da bi hči pobrala novo okužbo.

In še vprašanje, če gre lahko ven kljub vnetju oči?

Pošiljam tudi slikico – stanje ko se je zbudila iz popoldanskega spanca. Je to za vas zelena ali rumena barva gnoja?

Hvala za vaš čas in pomoč.

Lep dan želim,

Špela

Takšno vnetje običajno zdravimo z antibiotičnimi mazili in kapljicami, umivate pa lahko tudi nad umivalnikom z mlačno vodo. Dokler ima otrok tako vnete oči, mu običajno zunaj (veter, sonce) ni prijetno.

Prozorni izcedek iz nosa. TT okoli 38 stopinj. V ockah pa mini beli “zaspancki”. Oci niso rdece in niti zlepljene.
Ce sem prav razbrala iz prejsnjih postov, je to virusni vnetje, zdravljenje pa zgolj s fiziolosko raztopino. Najbrz “masaza ocesnih mesickov” tudi ne bo odvec…

Prav imate:=)

Pozdravljeni,

moja triletnica je vceraj dobila kapljice Ciloxan, saj ima gnojne oci, desno pa je tako vneto, da ima popokane kapilare in je oko krvavo, ob joku je tudi solza pordela. Zjutraj ima tako zlepljene veke, da jih komajda uspem z vlazno vato odpreti. Problem pa nastane, ko je treba v oko kapniti kapljice in to 3-5x na dan, kar pa absolutno ne pusti in se joce, upira, krici. Vceraj sem ji pa dala na silo, a si je nato oci takoj mencala z roko in si s poslabsala stanje, popokale so kapilare ter je oko ze zelo rdece. Ali obstaja se kaksno zdravilo, ki bi pomagalo? Ki ni v obliki kapljic? Z ocesom je vidno vedno slabse. Ko omenim kapljice se kar zgrozi, otrdi in krici. Doma imam tudi novorojenko, staro dva tedna, ki je ze iz porodnisnice prisla z izcedkom v oceh, zato sem poleg svojega mleka tudi njej kapnila enake kapljice, ki jih je predpisala pediatrinja tudi za njo. Tudi, ko starejsa vidi, da mlajsa pri tem ne joce, ne pomaga. Cisto sem ze obupana.

Lep pozdrav.

Lep pozdrav, Nuša

Zdravila za zdravljenje vnetij očesne veznice (očesa torej) so ali v obliki kapljic ali v obliki mazil, ki se jih enako daje v oko. Otroka je potrebno pomiriti in mu zdavila dati, sicer se ne bo pozdravilo (če gre za bakterijsko vnetje) oz. se bo razširilo. Pogosto je potrebna pomoč nekoga, ki drži glavico in roke otroka, vi pa razširite oko in kapnete kapljice, ne glede na upiranje.
Zdravilo je pač potrebno dati, otrok pa je premajhen, da bi se razumsko umiril. Včasih je potrebno malce bolj trdno prijeti.

Pozdravljeni,

tri in pol letnik ima blag konjuktivitis, dobil je Maxitrol kapljice in mazilo. Ker v navodilih piše, da varnosti in učinkovitosti pri otrocih mlajših od 12 let niso dokazali, zato uporaba pri otrocih ni priporočljiva, prosim za mnenje oz. pojasnilo kaj se sicer otrokom predpisuje v teh primerih.

Že v naprej se zahvaljujem za pomoč,

LP, Tanja

Za navadno vnetje oči je mazilo, ki v kombinaciji vsebuje antibiotično in kortikosteroidno mazilo, popolnoma neprimerno. Za vnetje, za katerega menimo, da je bakterijsko, uporabimo samo antibiotično mazilo (Tobrex) ali kapljice (Tobrex, Ciloxan, Azyter).

Lep pozdrav

Moji 18m stari hčeri pa samo voda teče iz očka. Kakšno vnetje je to? Ali za izpiranje bolj priporočate toplo izpiranje ali lahko na sobni temperaturi ampule fiziološke razstopine?
ali lahko fiziološko sama naredim z kuhinjsko soljo? Če lahko kakšno je zrazmerje sol/voda?
Hvala za odgovor!

tina

Ne razumem dobro vprašanja. Ali je deklica prehlajena in se močno solzi? V tem primeru ni potrebno posebno ukrepanje, večkrat dnevno umijte obrazek in oči z mlačno vodo.

New Report

Close