Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija Vnete dlesni

Vnete dlesni

Pozdravljeni,
prosila bi vas za kakšen konkreten nasvet glede težav z dlesnimi, saj sem sama že malenkost obupana, še posebej sedaj, ko k zobozdravniku praktično ne moremo. Že od otroštva imam težave z zobnim kamnom in dlesnimi, sami zobje so zdravi. Pri zadnjem čiščeju zobnega kamna januarja, mi je bilo rečeno, da imam pri zadnjih zobeh že parodontitis. Dlesni mi krvavijo pri vsakem ščetkanju, pri sprednjih zobeh me včesih tudi bolijo/pečejo. Po čiščenju kamna pri zobozdravniku je ok mogoče kakšna dva tedna, potem pa se stanje ponovi, ne glede na to da za usto higieno res skrbim.
Od zobozdravnikov sem dobila zelo različne informacije, ena pravi, da je nitkanje obvezno, druga, da lahko naredi še več škode, medzobnih ščetk menda ne potrebujem… razen zobne paste Parodontax nisem dobila nobenega posebnega zdravljenja.
Spodnje in zogrnje zobe imam rahlo krive, saj je bila ortodontka v otroštvu mnenja, da zobnega aparata ne potrebujem in se bodo zobje sami poravnali, ko mi bodo izpulili modrostne. Zobje so se malo poravnali, vendar ne povsem. Ali bi investicija v zobni aparat popravila stanje z dlesnimi vsaj spredaj? Vmes med enkami sem začela opažati, da je dlesen začela nekako odstopati in me stanje res skrbi, tudi iz estetskega vidika.
Uporabljam zobno ščetko Curaprox, zobno pasto parodontax in nitkanje. Mi priproročate še kaj drugega? Kako še lahko sama ukrepam? Bi morala pri zobozdravniku bolj vzrajati, da me poleg običajnega čiščenja napoti še na kakšno zdravljenje?
Hvala za informacije in lep pozdrav

Pozdravljeni,

hitro nastajanje zobnega kamna je znak, da kljub vsej skrbi, ki jo posvečate ustni higieni, pri tem žal niste dovolj učinkoviti. Zobni kamen namreč nastaja iz mehkih zobnih oblog, ki zastajajo na zobeh ob robu z dlesnijo. Če jih s ščetkanjem ne dovolj učinkovito odstranitmo, s pomočjo mineralov v slini mineralizirajo, kar se lahko zgodi že v dveh tednih. Ko zobni kamen nastane, ga sami ne moremo odstraniti, zastajanje zobnih oblog na njem pa je še hitrejše.
Za zdrave zobe in obzobna tkiva je torej skrbna ustna higiena odločilnega pomena. Čiščenje zob po vsakem obroku ni potrebno, zadošča, če zobe čistimo dvakrat dnevno, vendar morajo biti vse ploskve zob očiščene natančno. Oblog na stranskih ploskvah zob z nobeno zobno ščetko ne moremo odstraniti, tako da je čiščenje mezobnih prostorov neizogibno. Pri zdravih obzobnih tkivih, kjer so medzobni prostori ozki, svetujemo uporabo zobne nitke. Pri širših medzobnih prostorih, ki se značilno pojavijo pri pacientih s parodontalno boleznijo, ker obzobna tkiva propadajo, pa svetujemo uporabo medzobnih ščetk. Glede pravilne tehnike ščetkanja vas mora podučiti zobozdravnik oz. ustni higienik.
Po opravljenem profesionalnem čiščenju zob in skrbni ustni higieni vnetje, ki je omejeno na dlesen, povsem izzveni. Če pa je vnetje napredovalo v globlje strukture, kot vam je omenil vaš zobozdravnik, ga tudi s skrbno higieno in odstanjevanjem zobnega kamna ni moč odpraviti in je parodontalno zdravljenje vsekakor potrebno. Začetno parodontalno zdravljenje običajno opravijo zobozdravniki. Napredovale oblike parodontalne bolezni pa zdravimo specialisti parodontologi. Več o samem poteku parodontalnega zdravljenja si lahko preberete na naši spletni strani.
Ortodontske nepravilnosti ne vplivajo neposredno na napredovanje parodontalne bolezni, imajo pa posredni vpliv, saj je vzdrževanje ustne higiene ob položajnih nepravilnostih zob težje. Odprava ortodontskih nepravilnosti je torej tudi iz parodontalnega vidka dobrodošla, predpogoj za ortodontsko zdravljenje pa je, da so obzobna tkiva zdrava.
Zobne ordinacije so ponovno odprte, tako da vam svetujem, da se obrnete na vašega zobozdravnika glede potrebnega zdravljenja.

Lep pozdrav,

Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontologije

Objava čaka odobritev

New Report

Close