Vnete dlesni
Spoštovani!
Imam 20-mesečnega sina, ki ne dovoli čiščenja zob (vpitje, jok), sam pa le grize zobno ščetko in se z njo igra.Po obisku pri zobozdravniku (ima obloge na zgornjih zobeh) mi je le-ta dejal, da bova z rednim ščetkanjem ohranila zobe. Poskusila sem že milijon načinov, a do njegovih zob ne morem.
Zadnje tri dni pa ima močan zadah, zato sem že v četrtek (takoj, ko sem opazila) obiskala splošnega zdravnika, ker sem sumila, da ima vneto grlo (zavračal je hrano in samo pil). To mi je zdravnica tudi potrdila, a ni dobil antibiotikov ali kakšnega drugega zdravila, ker ni imel vročine (razen v torek ponoči 37,8). Njegove dlesni pa so živo rdeče in včeraj so mu celo krvavele. Ali gre za vnetje dlesni, ki je lahko posledica vnetega grla, ali je morda gingvitis? V ponedeljek bova odšla k zobozdravniku, ampak vem, da zopet ne bo odprl ust. Kaj naj storim? Naj omenim še to, da mu čez dan dajem žajbljev čaj, ki ga seveda ne grgra, ampak popije. Prosim za nasvet.
Najlepša hvala in lep pozdrav
Jana
Spoštovana Jana,
težko vam napišem nekaj novega, kaj kar ne bi že sami vedeli.
Dečku morate pričeti čistiti zobe, ker mu bodo ti, ki so že v ustih drugače propadli. Ko se kariozne spremembe pričnejo, jih je zelo težko zaustaviti, še težje pa popraviti, če je otrok majhen in nesodelujoč.
Vnete, nabrekle in rdeče dlesni so lahko take zaradi vnetja, ki je posledica splošnega vnetja ustne sluznice (npr. gingivostomatitis) ali pa gre le za posledico oblog na zobeh.
Torej, vse kar vam lahko napišem je, da zobe pričneta čistiti in to vsaj dvakrat dnevno, temeljito in natančno. Zobe morate čistiti vi, od takoga majhnega otroka ne moremo pričakovati, da bo zobe znal in zmogel dovolj dobro očistiti sam. Tudi grgranja raznih ustnih vod in pripravkov v njegovi starosti ni realno pričakovati.