Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija VNETE DLESNI

VNETE DLESNI

Pozdravljeni!

Imam sina starega 22 mesecev in že dva večera imamo 38.9 stopinj vročine, potem mu dam Calpol in v eni uri mu vročina pade. Mirno spi celo noč oz. ko mu pade vročina se zbudi je dobre volje in brez težav zaspi nazaj. Ko sem mu predvčerajšnjim umivala zobe sem opazila, da mu dlesni malo krvavijo. Poklicala sem v zdravstveni dom in sestra mi je rekla, naj mu dva dni ne umivam zob (sicer imamo čisto mehko ščetko in do zdaj ni bilo problemov), danes zjutraj pa, glede na to, da se je vročina včeraj zvečer ponovila, sem mu res temeljivo pregledala usta. Dlesni ima napete in rdeče, pri dvojki pa sta dve mali beli pikici in izgleda kot da mu krvavi, pa krvi ni bilo.
Sin lepo pije po steklenički (žal še vedno razvada preden gre spat in tudi dudo imamo za spanje). Na jezičku pa sem tudi opazila, da ima afto, ki sem jo namazala z Calgelom.
Res pa je tudi, da nima še trojk (zob) čisto zunaj in sedaj glede na to, da imamo vročino že dva dni, pri tem pa nobenih znakov prehlada – smo ga že preboleli me res skrbi.
Prosim za odgovor!

Lep pozdrav in lepe dneve pred Božičem vsem

Pozdravljeni, Andreja,
morda gre za virusno vnetje ustne sluznice, gingivostomatitis, ki mu po domače rečemo slinavka. Zanjo je značilna vročina ter boleče afte po ustih in jezičku, po dlesnih.
Kar namažite še s Calgelom, v petek pa se le pojdite pokazat, saj so prazniki pred vrati.

lp
TAnč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Tanč hvala,

res se je razvila slinovka, vročine nimamo, le afta na jezičku je večja, pa tudi dlesni so bolj občutlijive. Za kuhanje sem porabila že celo domišlijo, ampak se vseeno trudimo, da vsaj malo poje. Pije veliko.
Sicer pa smo dali tudi pregledati urin in je vse ok. Sinček ima namreč tudi refluks 2. stopnje. Ampak lepo zvečer malicamo Primotren.

Zanima pa me, če je vredu, da uporabljamo Gingigel bayb. V lekarni nama je namreč lekarnar to svetoval.

Lep pozdrav
Andreja

Pozdravljeni, Andreja,
vso hrano kar zmiksajte, predvsem pa naj ne bo niti slana niti sladka, kaj šele pekoča. Bolj nevtralna (mleko, npr.). Informacije o gengigelu niso dostopne po internetu, nekaj je tujih linkov, menda ga kar pohvalijo. Poskusite, čeprav je v Calgelu lokalni anestetik, ki malo omrtvi ustno sluznico, ga pa res neradi uporabljamo pri otrocih (katerim pa je namenjen).

No, dober tek pri večerji, Primotren bo vseeno verjetno premalo:)))

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljena gospa Tanc,

Ponovno se obracam na vas glede bolezni sincka, starega 17 mesecev.

V ponedeljek se je zacelo z vrocino, vse skozi jo je imel od 38,5 do 39,5. Po 2 dneh se je zacel fino sliniti. V cetrtek sva bila zjutraj pri pediatru, ki pa je ugotovil da ima vnete dlesni, in fizicni pregled-virusna okuzba. Imel je mogoce 1 afto. Izvid krvi ni bil cisto ok (vnetni parametri), tako smo pocakali do naslednjega dne zaradi vrocine ki pa je padla in sincek je bil bolje razpolozen. Cez dan je imel 37,4. Tako ni bilo potrebe po ponovnem pregledu. V noci na soboto pa je bil zelo razdrazljiv, zjutraj sva izmerila temperaturo 37,2. Ker pa je bil zelo bogi, se vedno slinil, nic pil, jedel in zacel krvaveti iz ust sva sla k dezurnemu zdravniku. Ki je pitrdil virus, pikice pi ustni sluznici, na jeziku in vnete dlesni, dobil je brufen zaradi bolecin. Popoldne pa ponovno temperatura 39. dala sem mu zdravilo in je bilo ok, pil in jedel. Danes zjutraj sva izmerila 37,7.

Od zacetka bolezni malo jé, sam nic ne pije ga moremo siliti in kapati v usta vodo, pomagava si tudi z redehidracijsko tekocino. Zelo je bogi, jokav, nic ne spi, zelo ga boli saj stalni kaze v usta. Pikice so se mu naredile tudi po ustnici nekje so hrastice in rumeno obarvane prav tako pa jih ima nekaj tudi nad ustnico in na bradi.

Kaj bi lahko bilo? Kako naj mu pomagam?v ponedeljek nameravava ponovno k pediatru.

Ze v naprej hvala za odgovor.

Skoraj ne verjamem, da vam niso razložili narave bolezni. Otrok preboleva virusno okužbo z izpuščajem po koži in sluznicah (vključno z ustno sluznico) z nitko povišano temepraturo. običajno traja okoli 7 dni. Ker razjede ustne sluznice zelo bolijo, otrok zavrača hrano. Priporočamo nevtralno hrano in pijačo, mlečni sladoled, zmrznjena stepena smetana, mleko, mlečni puding, voda, nesladkane in neslane pijače.
Če otrok ne pije, joka brez solz, ima suhe ustnice, suh in lepljiv jezik in ni lulal več ur, je to znak dehidrcije, potreben je pregled pri zdravniku.

Pozdravljena,

Sva bila vceraj se enkrat v dezurni. Je potrjena slinavka. Imela sva starejso in zelo vredu pediatrinjo, razlozila mi je vse. Sincek je pa zelo bogi, zjutraj popije malo adaptiranega mleka potem pa cez dan nic, tudi kakal je 2 dni nazaj (po navadi odvaja blato 2x na dan).Popolna vso hrano zavraca. Po brufenu pa je zvecer le malo jedel. tudi pitje mu ne gre tako mu na silo brizgam vodo in redehidracijsko tekocino.

Ne upam se mu cistit zobk ker mu se bolj razdrazim zadevo. Verjetno bi morala se bolj paziti na ustno higieno?

Kako to da nekateri tako burno odragirajo na bolezen?

Hvala in lp.

Čiščenje zob sedaj opustite, saj vsako drgnjenje povzroči krvavitev iz delsni.
Potek je takšen, kot pri vseh otrocih s slinavko (prvo herpesvirusno okužbo). nekateri imajo celo visoko vročino do 40°C 10 dni.

New Report

Close