Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Vnet popek pri novorojenčku

Vnet popek pri novorojenčku

Pozdravljeni. Pri sinu sem zjutraj opazila zadebeljen popek (star je 14 dni) in smo ga odpeljalo pokazati na urgenco, kjer so rekli da gre za vnetje popka. Zanima me zakaj pride do takega vnetja? Ali je možno da je zaradi tega ker je plenička drsala ob popek? Fantek je bil namreč precej nemiren in je veliko stegoval in krčil nogice, zato je bilo večkrat krvavo na robu pleničke, prav tako pa so bile tudi oblekice okrvavljene pri popku, ali je morda krivo to, da smo ga večkrat dajali na trebusček in trepljali po ritki (tako se je umiril) oziroma že odprta fizioloska raztopina (ko je zmanjkalo smo nekajkrat uporabili 0,5 litrsko, ki je bila ze nekaj časa nazaj odprta)? Res se počutim krivo za tako stanje. Zanima me še kakšno je sedaj zdravljenje? Katere vrste antibiotikov se v takem primeru predpisejo? V bolnici so nama predpisali 2, enega na 24 ur in enega na 6 ur, v bolnici naj bi ostala 7 dni, saj mora dobivati antibiotik po cevki. Sicer so poslali bris v laboratorij, vendar rezultatov še ni pričakovati tako hitro. Ali je kakšna možnost da se manj časa uporablja antibiotik? Kakšne posledice ima uporaba antibiotikov pri tako majhnem otroku? Kot sem razumela se do ugotovitve katera bakterija je kriva za vnetje, daje univerzalne antibiotike (zato dvojni), sele nato se doloci tiste ki so najbolj primerni? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Vnetje popka (omfalitis) sodi med najpogostejše omejene okužbe pri novorojenčku. Pri tem nobeden od možnih vzročnih dejavnikov, ki jih navajete, ni glavni razlog. Zato nimate nobenega razloga, da iščete vzrok omfalitisa pri sebi. Pač pa je “kriva” poselitev mrtvine popkovnice (ki je odlično gojišče) z bakterijami iz okolice (ki sicer v normalnih razmerah poseljujejo le našo kožo in sodijo v človekov “dober mikrobiom”). Bakterije pa imajo v redkih primerih od tu kratko pot v podkožje, v najslabšem primeru lahko ob žilah, ki so prej povezovale plod z mamo, prodrejo tudi v notranjost telesa, v kri in privedejo do sepse. Seveda to ne gre tako hitro, vseeno pa se pogosto na klinično vnetje v predelu popka (zadebelina je premalo, nujna je rdečina, ki se pogosto širi od popka navzgor, skoraj vedno je viden tudi gnojen izcedek) odzovemo z zdravljenjem z antibiotiki. Še zlasti, če v krvi ugotovimo povečane kazalce vnetja, kot s CRP, prokalcitonin, število belih krvničk ali prevladovenje nezrelih oblik L v razmazu (DKS).

Pri novorojenčkih dajemo antibiotike najprej “izkustveno” – torej take (večinoma ampicilin – pri nas ga dajemo na 12 ur, v vašem primeru so se odločili na 6 ur in gentamicin, ki se daje pri novorojenčku ankrat na 24 ur), ki “pokrijejo” vse možne povzročitelje, delujejo “sinergistično” (skupaj sta bolj učinkovita kot vsak posamezno) in niso nevarni za otrokov organizem. Edina slaba stran je, da “pobijejo” tudi dobre bakterije (mikrobiom) in spodbujajo razrast gliv, zlasti kvasovk.

Izvid (preliminarni) brisa popka bo morda na voljo že jutri – večinoma je izoliran zlasti stafilokok (S. aureus) in bo po 2-3 dneh vaš dojenček pričel dobivati “usmerjeno” antibiotično zdravljenje.

Kako dolgo bo zdravljen, pa je odvisno ne le od poteka vnetja, vrednosti kazalcev vnetja, vrste bakterije…, ampak tudi od “doktrine” ustanove, kamor so vas sprejeli. Zato morate to vprašanje postaviti zdravniku, ki je zadolžen za vašega fantka.

Vsekakor pa ni pričakovati, da bi imel vaš fantek zaradi tega vnetja ali antibiotikov kakšne posledice. Zato kar lepo dojite in se mu posvetite, kmalu boste doma.

Srečno!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
    Hvala za hiter odogovor. Mi poveste kako poteka doktrina pri vaši ustanovi pri takem primeru? Kot kaže je gotovo prisotna bakterija stafilokok, če je še kakšna bakterija pa je potrebno počakati vsaj do jutri. Zaradi navedenega se mi zdi trenutno nepotreben antibiotik na 24 ur in bi počakala vsaj do naslednjega dne (glede na to da fantek nima vročine in drugih znakov), prav tako je dobil veliko izpuščajev po obrazu. Prav tako bi veliko raje da bi prejemal antibiotik na 12 ur, pa mi je zdravnica povedala, da morem v tem primeru menjati ustanovo kjer zdravijo fantka. Ali je sploh možno to? Lep pozdrav.

V ljubljanski porodnišnici (sem si mislila, da enako tudi v ostalih) omfalitis (pogoj so “klinični” znaki in povečana vrednost CRP v krvi) zdravimo z enakima antibiotikoma, kot jih dobiva vaš otrok – z ampicilinom in gentamicinom. Le da prvega pri donošenih novorojenčkih dajemo na 12 ur (izjemoma na 8). Čim dobimo “izolat” (praviloma najkasneje v 48 urah), zdravimo ciljano – v primeru S. aureusa s kloksacilinom. Če iz krvi (hemokulture) stafilokok ne poraste, če se stanje hitro izboljšuje in CRP pada, antibiotika ukinemo najkasneje v 5 dneh. Če pa je šlo samo za sum na osnovi “zadebeljene” popkovine in CRP sploh ni bil zvečan, pa včasih antibiotik ukinemo tudi prej, saj kolonizacije (poseljenosti) popka z bakterijami ne zdravimo. Seveda vse spremeni pozitivna hemokultura – v tem primeru pa tudi mi zdravimo vsaj 10-14 dni, da preprečimo “vgnezdenje” bakterije v tkivih.

Kar se tiče “menjave” ustanove, pa o tem tudi ne razmišljajte, boste že zdržali teh nekaj dni, tudi če bo antibiotik na 6 ur. Po mojih izkušnjah boste s takšnimi predlogi le poslabšali “vzdušje”, pediatri vseeno pričakujemo, da starši zaupajo našemu znanju in presoji.

Še opomba: pri novorojenčku z okužbo vročina ni ravno pogost znak. Zato se na to ne “zanašajte”.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljena. Spet hvala za hiter odgovor. Danes greva s fantkom domov (po 5 dneh bivanja v bolnišnici), z napotkom da še 5 dni je antibiotik (oralno), in sicer flukloxsacikin, katerega je prejemal na 6 ur že v bolnici. Ugotovili so da je bila primarna bakterija stafilokok, sicer se je razrasla še neka druga bakterija, ki pa je tudi občutljiva na ta antibiotik. Fantek že na začetku ni imel povišanega crpja, kasneje krvi več niso vzeli. Popek so enkrat zažgali s palčko, kontrolo imamo v četrtek, rekli so da bodo po potrebi še enkrat lapizirali. Za domov so nam dali še antibiotično mazilo, da mažemo okoli popka, čez pa prekrijemo z gazico. Torej je za navedeno bakterijo potreben tako dolg protokol (in torej 5 dni ni dovolj)? V kolikor mi ne bi uspel doma spiti vsega antibiotika (dajali mu bomo z inekcijo, prašek pomešan z mojim mlekom), kako bi to vplivalo na zdravljenje popka? Opazila sem da je bil danes izredno razdražljiv in ga je mučilo v trebuščku, ali znajo oralni antibiotiki to še poslabšati? Bi bilo pametno pomet dodati še probiotične kapljice,npr waya? Fantek je sicer izključno dojen. Lep pozdrav.

Me veseli, da ste doma. Glede na negativen CRP sicer ni običajno tako dolgo zdravljenje, a bo varneje, da ga izpeljete do konca. Ker zna biti S. aureus zloben in ponovno izbruhne, če kje v telesu ostane žarišče. In da, flukloksacilin je tisto pravo orožje zanj.

Mazanja z antibiotičnim mazilom pri nas ne prakticiramo, še manj smo navdušeni nad “zažiganjem” “divjega tkiva” (granuloma) – slednje predvsem zato, ker hitro lahko poškodujete tudi kožo, ki postane novo vstopno mesto za vdor bakterij. Tudi stafilokoka, ki ga na površini kože – sluznic z antibiotikom ne boste uničili – kolonizacije (poselitve z bakterijami) nikoli ne zdravimo. Še manj priporočljivo je zame pokrivanje popka – po “doktrini” naj bi bil izven plenice, “na suhem”, medtem ko je “mrtvino” (če sploh še je) treba odstraniti “mehansko” (najbolje z bolj grobim, sterilnim zložencem, ki ga lahko nakapate s fiziološko raztopino iz male plastenke, za “enkratno” uporabo). Alkohol le, če je “vlažno” in “zaudarja”.

Seveda oralni antibiotiki vplivajo na črevesno floro – mikrobiom, kjer zdesetkajo dobre bakterije, razrastejo se druge, na antibiotik manj občutljive, zlasti tiste, ki tudi razgrajujejo preostanke mleka na način, da se tvori več plinov, tudi kislost blata je lahko večja. In imajo dojenčki težave – kot krčki, razdražljivost, bolj tekoče, smrdeče blato, prdkanje… Probiotiki zanesljivo ne škodijo, še bolj koristno je dojenje.

Še malo, pa bodo težave (in s tem najino dopisovanje) mimo. In bo vsaj nekaj tednov pri vas doma bolj mirno :-). Srečno!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close