Vmesne krvavitve in zdravljenje
Pozdravljeni,
od decembra 2019 rahlo krvavim po vsakem spolnem odnosu (krvavitev se prične cca 1 dan po odnosu in se v roku 24ih ur zaključi). Dodatnih težav (razen krvavitve) nimam. Nisem imela drugih izcedkov ali srbečice. Obiskala sem svojega ginekologa, ki mi je odvzel bris.
Zadnji spolni odnos sem imela pred približno 14imi dnevi in od takrat naprej nepretrgoma rahlo krvavim.
V tem času sem prejela izvid brisa, ki je bil C20. Ginekolog mi je predpisal terapijo z Gyno-daktarin in Diflukan (v tem času nisem imela oz nimam spolnih odnosov). Krvavitev se je zmanjšala, a ne ustavila. Ponovno sem obiskala ginekologa, ki mi je zopet predpisal Gynodaktarin, Diflukan in Canesten mazilo.
Vprašanje oz skrb, ki se mi poraja je ali je krvavitev lahko posledica glivične okužbe? Po tako dolgem času težav z vmesnimi krvavitvami (sedaj je to že več kot 2 meseca), me namreč počasi skrbi. Zaradi zmede s kartoteko v ordinaciji, sem sedaj tudi v skrbeh ali je zdravljenje ustrezno mojim težavam (pri zadnjem pregledu je namreč ginekolog gledal napačno kartoteko. Naknadno je prejel mojo, ampak zgolj prepisal stvari).
Zato me zanima vaše mnenje glede poteka zdravljenja, itd?
Ostale informacije:
1. Moje menstruacije so drugače redne (trajajo cca 6 dni), ciklus traja cca 34 dni. Prvi dan zadnje menstruacije sem imela 4.1.2020.
2. V tem času je moj partner opravil različne krvne in urinske teste, za vsak slučaj, če je nehote prenašalec kakšne SPB. Vsi njegovi izvidi so BP.
3. Stara sem 35 let, načeloma zdrava, nikoli rodila.
Spoštovani,
izvid C nakazuje visoko tveganje, da je sprememba povezana s HPV, tega pa se ne zdravi. Edino, kar deluje proti HPV, menda tudi še po okužbi, je cepljenje proti HPV. Zdravljenje, ki ga izvaja vaš ginekolog, je precej na pamet in ni večjih izgledov, da bo kaj spremenilo.
Mogoče velja malo več pozornosti posvetiti podrobnosti, od kje točno krvavite (s površine MV ali iz kanala) in če krvavite s površine, če je ta površina žlezna ali ploščata povrhnjica. Za pregled bi morebiti veljalo uporabiti lupo (kolposkop). In veljalo bi razmisliti o cepljenju proti HPV.
Pozdravljeni,
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Predvidevam, da se torej bolj točno lokacijo krvavitve ugotavlja s kolposkopijo?
Sam izcedek je drugače povečini rjave barve (pogosto kot sluz/kri, ki se malo vleče). Občasno rozaste barve. Vsekakor precej drugače kot moje menstruacijske krvavitve.
Pri zadnjem obisku ginekologa, sem tudi vprašala za HPV pa mi je odgovoril, da še nisem kandidatka za testiranje. V primeru da bo ponovljen bris (junij 2020) ponovno C, da bodo storili HPV test takrat.
Nekako se sedaj nagibam k iskanju samoplačniškega pregleda pri drugem ginekologu, saj sem vse bolj skeptična glede ustreznosti mojega zdravljenja.
Lp,
N
Spoštovani,
načeloma je res, da se za HPV testira šele ob ponovnem brisu C, ker obstajajo tudi primeri, ko izvid C ni posledica HPV okužbe. Po pravilih je torej res tako, kot vam je povedal ginekolog. Vendar, če obstaja sum, da je krvavitev “kontaktna” in posledica sprememb na MV, se vseeno sme to pravilo tudi preskočiti. Gre torej tudi za osebno odločitev ginekologa, ko za odločitev obstaja klinična utemeljitev.