Najdi forum

vmesna krvavitev

Pozdravljeni!
Najprej bi pohvalila Vaše spletne strani in Vam zaželela še naprej tako dobro sodelovanje z bralci, ter se Vam vnaprej zahvalila za odgovor na moje težave. Stara sem 24 let, kontracepcijske tablete sem opustila pred 4-5 leti in sedaj uporabljam kondom kot zaščito, in že 9 let imam stalnega partnerja. Zadnjo menstruacijo sem imela 18 februarja, sedaj 2. marca pa se mi je pojavil krvav izcedek. To sicer ni prvič, me pa moti da se mi pojavlja nekam pogosto. Predpisane imam tablete Dicynone, ampak poleti sem jih jemala 1 teden pa ni pomagalo, šele ko sem prenehala je čez 2 dni ponehal izcedek. Ginekologinja je dejala, da ni nič narobe, zakaj se mi pa potem pojavi ta izcedek vedno znova? Poleti se mi je pojavil kar tri mesece zapored. Včasih traja tri dni, včasih pa tudi dober teden dni. Prosim povejte mi, kaj bi lahko bil vzrok ker sem obupana. Konec meseca sem naročena na pregled in me zanima ali lahko ginekologinja ugotovi vzrok tega izcedka. Nisem več zadovoljna z njenim odgovorom, da je vse v redu, potem se pa zopet pojavi krvavitev.

Lep pozdrav in še enkrat Hvala! Mojca

Draga Mojca,

pri 24 letih je res kaj nevarnejšega prej izjema kot pravilo zato običajno poskušamo zdraviti vmesne krvavitve najprej “na pamet” s hormoni. No, dicinone ni hormon temveč sredstvo za “zaustavljanje krvavitve” ki, no ja, ni ravno sodoben pristop.
Sicer po pošti ni primerno “zdraviti krvavitve”, če ni jasno zakaj nastopi toda običajno najprej preverimo, če ne gre za ovulacijsko krvavo sluz, če ni na materničnem vratu kakšne spremembe, ki bi lahko bila nevarna, če se z UZ v maternici ne opazi nič nenavadnega in se nato poskusno uvede hormonske tabletke, običajno kontracepcijske, če je kontracepcija zaželena. Le to ne pomaga v 2-3 ciklusih, je smiselno narediti diagnostično abrazijo saj se dogajajo tudi “izjeme”. Vsekakor Dicinone ni zadnja in edina možnost. Pogovorite se z ginekologinjo.

Spostovani,
tudi jaz sem imela enake probleme. Skoraj dve leti sem imela domala vsak ciklus vmesne krvavitve, ki niso bile ovulacijske, saj so se pojavile 3 do 5 dni po prenehanju menstruacije, ki jo imam obicajno na 30 dni in vec. Ginekologinja ni ugotovila nobenih nepravilnosti, bris je bil ves cas b.p. Napotila me je na lasersko terapijo na Ginekolosko kliniko, pa je zdravnik presodil, da ni potrebna. Ker so se krvavitve se pojavljale, sem se zopet narocila na pregled, ki pa mi ga je opravila druga zdravnica, ker je bila moja zaradi bolezni odsotna. Predpisala mi je hormonske tablete Cylco-Menorete za 3 mesece in mi obenem povedala, da z mojimi jajcniki ni vse v redu in tako ali tako ne bom mogla imeti vec otrok. V tretjem mesecu terapije sem zanosila. Prva dva meseca jemanja zdravil sem tudi imela vmesne krvavitve, ceprav res manjse, tretji mesec pa ne. Zanimajo me stranski ucinki teh zdravil in kaj mi svetujete, ce se bodo vmesne krvavitve po porodu se kar naprej pojavljale in kaj pomeni to za moje zdravje oz. kaj se iz tega lahko razvije, ce se ne pozdravim. Na pregledu z ultrazvokom v 11 tednu so ugotovili, da je s plodom morfolosko vse v redu in zaenkrat niso odkrili nobenih nepravilnosti.
Hvala lepa za odgovor.
Manja

Draga Manja,

Stranski učinki Ciklo Menorette sicer niso znani vendar so malo verjetni, ker gre za preparat iz naravnim zelo podobnih hormonov povrhu tega pa še v minimalnih dozah, primernih za preprečevanje starostnih sprememb pri ženskah v meni.
Kar zadeva vmesne krvavitve iz vašega opisa lahko le bežno ugibam o vzrokih zanje. Vsekakor bi bilo v primeru trajnih vmesnih krvavitev potrebno preveriti “histološkjo sliko maternične sluznice z abrazijo”, če hormoni ne bi pomagali, kot pri vas so. Počakajte do takrat, “ko bo stvar aktualna, če bo” in se bo takrat o tem lažje odločalo. Nosečnost je najmanj primeren čas za razmišljanja o tem “kaj bo če bo..in kaj če ne???”

New Report

Close