vloga za republiško štipendijo
Spoštovani!
Imam vprašanje v zvezi z letošnjimi vlogami za štipendijo.
V zakonski zvezi so se nama z možem rodili trije otroci, od katerih sta dva srednješolca še upravičena do štipendije.
Pred leti je mož spoznal mlado deklico in v najini zvezi je pričelo škripati. Jaz nisem vložila tožbe za razvezo, on pa tudi ne. Zavoljo otrok sem vztrajala.
Vendar sva si vseeno že pred letom uredila vsak svoje ločeno gospodinjstvo.
Dred pol leta nas je dokončno zapustil. Tudi bivališče je menjal in si najel stanovanje v popolnona drugem kraju.
Mislim, da bi on moral vložiti tožbo za razvezo, vendar je ni. jaz je vsekakor ne bom.
Zdaj bom ponovno nesla vloge za štipendijo. Od mene zahtevajo njegovo odločbo o odmeri dohodnine, da bi jih upoštevali pri izračunu višine dohodka na družinskega člana. Jaz pa ne samo, da je nimam, ampak od njegovih dohodkov jaz in otroci nimamo popolnoma nič.
Ali je dovolj, da dokažem, da smo v ločenem gospodinjstvu?
Hvala za čimprejšen odgovor.
Mari
Pozdravljeni!
Kot mi je znano ne bo dovolj. Morali boste dati dohodke obeh staršev, odločbo o dohodnini bo oče otrok moral dati. Če pa ne boste dobili tega, morate z očetom otrok urediti preživnino za vse tri otroke. Ni nujno da se razvežete, glede na vaše stanje pa je nujno, da zastopate interese mladoletnih otrok in delate v njihovo korist. To pa posledično pomeni, da morate izterjati, če je mož sam ne bo hotel dati, tudi preživnino za otroke.Do preživnine so upravičeni dokler se bodo redno šolali, najdalj do 26. leta starosti.
Za preživnino se morate začeti pogovarjati sami in zahtevati, da oče otrok mesečno prispeva polovico k preživljanju otrok (sem se štejejo stroški bivanja, prehrane, šolanja, izobraževanja, oblačil, obutve, razvedrila ….). V primeru, da ne bo prisluhnil temu, morate preko pristojnega centra za socialno delo začeti postopek predhodnega družinskega posredovanja. Delavci na centru bodo pomagali vama kot staršema otrok doseči nek sporazum o preživljanju. Ta sporazum boste morali potem predložiti sodišču, da izda o tem sklep – to pa predložite za pridobitev štipendije. V kolikor pa oče otrok ne bo hotel nič slišati o preživljanju, boste ubrali enak postopek, dobili na centru potrdilo, da ste poiskušali z dogovarjanjem in nato na sodišču vložili tožbo za določitev preživnine.
V kolikor bi oče otrok pristal na plačevanje preživnine, lahko sama sestavita nek sporazum o tem in predlagata sodišču, da izda o tem sklep. Le preživnina mora biti v korist otrok, kar pomeni, da mora dejansko pokrivati njihove potrebe (ne sme biti simbolična).
Oba pojdita k notarju, prej se jasno dogovorita kje bodo otroci in čigave bodo premičnine in nepremičnine, naredite zapisnik, oba se podpišeta in bodo stvari formalno urejene. Oba bosta imela stvari urejene, on bo lažje srečen ločen, ti pa boš imela več finančih možnosti za uveljavljanje, saj te ta mož, ki ga ni samo bremeni. Če se bo strinjal, je najbolje zate, da imaš šoloobvezne otroke ti prijavljene nase. Vse mora stremeti k temu, da bodo otroci preskrbljeni, negovani,varni in srečni. Če tega ni, potem ni nihče srečen.
Štipendija se vlaga z obema doh.odločbama, če sta še poročena.
Srečno!