Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Gibanje, oblikovanje in krepitev telesa Vloga antidepresivov pri hujšanju

Vloga antidepresivov pri hujšanju

Pozdravljeni.
Zanima me, ali ima kdo izkušnje z antidepresivi pri hujšanju, ali je bilo zaradi jemanja le-teh hujšanje težje in zakaj (če kdo pozna strokovno razlago). Sama jemljem antidepresive, in sem se kar naenkrat fejst poredila. Sedaj hujšam po metodi “Jem, torej hujšam” M. in se mi zdi da kilce gredo dol, sedaj pa se mi zdi da se je mal ustavilo (tehtam se ne, ker me to spravi iz tira). Ali zaradi antidepresivov hujšanje sploh ni mogoče? Hvala za vsak dobrodošel nasvet in odgovor.

liviaa…

Na tvoje vprašanje ne znam odgovoriti, ampak dokler se ne tehtaš in nimaš rezultatov črno na belem, je vse samo ugibanje!

Lp sonečk

Naključij ni, vse se zgodi z razlogom! :)

Antidepresivi nimajo energijskega naboja, je pa res, da večina antidepresivov zmanjšuje željo po hrani, to piše tudi v navodilih in sama opažam tudi v okolici. Še vsi, ki so jih jemali so vsaj malo shujšali.

Smem vprašat katere antidepresive natančno jemlješ?

Liviaa, sama imam velike izkušnje z antidepresivi. Takole ti bom povedala. Z mojo psihiatrinjo sva kar dolgo iskali antidepresive, ki mi ne bi povzročali porasta teže. Očitno sem zelo občutljiva nanje. Večina antidepresivov ima značilnost, da vplivajo na apetit. Ta pa je lahko pri različnih ljudeh različen. Nekateri hujšajo, drugi se redijo, ali pa jim je vsaj otežkočeno hujšanje. Povzročajo lahko tudi povečano zadrževanje vode v organizmu in posledično večjo telesno težo. Načeloma so zdravniki mnenja, da če se oseba zredi več kot 5 kg, je potrebno zdravila zamenjati. Ne bom trdila, da sem se zredila neposredno zaradi antidepresivov, zagotovo pa so k porastu teže pripomogli. No, zdaj imam take, ki na apetit ne vplivajo. Tako kljub terapiji uspešno izgubljam kilograme.

Prav tako je tudi z boleznijo samo. Nekateri izgubijo apetit in hujšajo, drugi iščejo tolažbo v hrani in se tako redijo.

Če imaš težave se posvetuj s svojo psihiatrinjo. Zagotovo bosta našli tablete, ki ti bodo odgovarjale.

Žal pa ti kakšne zelo strokovne razlage ne znam dati. Tole sem ti napisala iz lastnih izkušenj.

Katere antidepresive pa jemlješ?

Lep dan ti želim in uživaj v sončku. Le ta močno pomaga odganjati depresijo. Pa na kakšen sprehod se odpravi. :-)))

Julija

Hvala vsem za odgovore. Naj povem, da jemljem antidepresive Seroxat in se po njih počutim dobro in jih res ne bi rada zamenjala. Seveda priznam, da sem bila zadnje čase kr neki požrešna in sem se basala nekontrolirano, tako, da povečana teža je bila po moje kar upravičena posledica moje požrešnosti. Res pa je, da sem pred leti brez problema jedla in se nisem zredila. Tako da sem zato začela povezovati te dve stvari (antidepresive in težo). Sedaj hujšam (to čutim po hlačah – odpovedala sem se testeninam, rižu, krompirju, kruhu) in se tudi počutim veliko bolje kot prej. Ampak, pravim, ustrašila sem se (čist malo), ker se mi zdi, da se je to zdaj mal ustavilo, pričakovala sem hitrejše hujšanje. To je vse kar znam povedati o moji “težavi”. A imate kakšno idejo???

liviaa vstrajaj , probaj kak dan malo več pojesti da telo malo prelisičiš , preberi si ta članek krpana , bolj spodaj piše da vcas treba v telo tudi več vnesti

lp Medi

bay Medi _________________________________________________________ Naj vam znotraj vedno sije sonce, ne glede kakšno vreme je zunaj... Prijatelj je človek, ki ve vse o tebi, in te še vedno ima rad.” Elbert Hubbard

Ej najlepša hvala. Moram to res mal naštudirat. Hvala iz srca.

liviaa ja kar ene parkrat preberi , jaz sem ze 10x pa mi ni še vse jasno , sem samo tisto izluščil ven kar mi paše 🙂

bay Medi _________________________________________________________ Naj vam znotraj vedno sije sonce, ne glede kakšno vreme je zunaj... Prijatelj je človek, ki ve vse o tebi, in te še vedno ima rad.” Elbert Hubbard

Veš, liviaa, tudi sama jemljem že skoraj eno leto Seroxat in tudi moja teža je precej poskočila, nekaj tudi pripisujem mojim letom, a to je bolj slaba tolažba. Problem je v tem, da se nikakor ne morem spraviti k hujšanju, čeprav mi nobeno krilo ni več prav, le raztegljive hlače še nosim.
Zgleda, da antidepresivi delujejo tudi v smeri, da se ne sekiram preveč zaradi dodanih kg, a pridejo trenutki ko me popade prava skrb.

Ne jem preveč, jem kot vedno, a zgledam že kot polna luna. Nekaj bom morala storiti in tudi tebi želim, da se uspešno spopadaj z kg. Seroxat bom čez en mesec nehala jemati in ti sporočim kako bom izgubila vse kilograme.
Lep pozdrav, miška

Ja prosim daj, ker me res zanima. Ne dobim nikjer strokovne razlage, zakaj antidepresiv tako deluje, torej kakšen vpliv ima na presnovo oz. trebušno slinavko, ki ji pripisujejo tak pomen pri hujšanju oz. povečanju teže.

katere ad pa imas, da se ne redis?

New Report

Close