Najdi forum

vlaga v stanovanju-plesen

Pozdravljeni,

imam eno vprašanje. Oddajam 2,5 sobno stanovanje in imam težave z najemniki. V stanovanju so že 4 leta in zadnje leto je skoraj celotno stanovanje plesnavo in se ne morem dogovoriti kdo je odgovoren za plesen.
Ko sem jaz živel z ženo in otroci 6 let v stanovanju ni bilo nikakršne plesni, prav tako tudi prvo leto istih najemnikov ni bilo plesni, zadnji leto ali dve se je pa začela počasi vendar zanesljivo širiti plesen po celotnem stanovanju. Stanovanje je bilo zgrajeno l. 2003 in ima plastična okna. Plačal sem tudi meritve vlažnosti zidov in zraka in je pokazalo, da zidovi so vredu, vendar je preveč vlage v zraku(78%). Kaj mi svetujete?

Da več zračijo ali pa kupite razvlaževalnik.
Relativna vlažnost zraka pa je res prevelika. Normalno bi bilo okrog 50%.

Kako pa je z izolacijo oziroma fasado ?

če se je njim pojavila plesen bi mogli oni to reševat. Razvlaževalec zraka naj si kupijo pa bo sigurno izginila plesen.

lp,
Tomaž

Ne vem kakšna je fasada, ker nisem sodeloval pri gradnji. Ko smo kupili stanovanje je bilo rečeno da je energetsko varčen blok. Po mojem vse skupaj preveč tesni, ker sem bil v stanovanju je zatohlo in vlažno. Imam pa prijatelja v sosednjem stanovanju in nima nič plesni, tako da očitno premalo zračijo.

To je pa potem njihov problem in krivda za nastalo situacijo, če ne zračijo. Ali pa jim je vseeno, če živijo v plesnivem stanovanju.
Mogoče šparajo pri kurjavi, če nočejo zračiti.

Pozdravljen Miha,

v Slovenski Bistrici prav tako oddajamo stanovanje, ki je “čudežno” z novimi podnajemniki prišla tudi plesen. Podnajemniki so varčevali pri ogrevanju zato so premalo zračili. Po posvetu s strokovnjaki smo dve zunanji steni obložili z Promatect MC izolacijskimi ploščami. Od takrat plesni v stanovanju ni več, znižali pa so se tudi stroški ogrevanja zaradi dodatne toplotne izolacije na zunanjih stenah. (kontakt Mitja – 031556756)

Lp

Jaz bi tudi stavila na življenski slog najemnihkov.

Ima kolegica isto probleme. Prenovljeno stanovanje, torej dobro tesni. Ampak je majhno, notri so 4. Skoz nekaj kuhajo, perejo… Kopalnica nima zunanjega zračnika itd. In skoz jamra, da imajo visoko vlago. In morajo cunje sušiti poleg razvlaževalca zraka. Ko sem pojamrala, daimamo ful suh zrak – cunje so cohe v 6-8 urah je rekla, da jih ona notri suši po 2 dni in več.

____________________________________________________ Only the stupid need organization, the genius controls the chaos! A.E. [url=http://www.ogrevanje-hlajenje.net]Toplotne črpalke[/url] | [url=http://www.alterish.com]Alterish.com - Let's cook[/url]

Najbolj pomembno je da zračijo prostor tako kot je treba. Tudi kurjava je zelo pomembna. Tukaj so npr. klasični odgovori v zvezi s pravim zračenjem in ogrevanjem: http://plesen.si/faq/

Iz izkušenj lahko povem, da je tudi zračiti treba znati. Mi že 20 let živimo v stanovanju, v katerem je bila predvsem kopalnica zelo vlažna, in vsa leta smo jo zračili tako, da smo imeli okno non-stop odprto. Zračenje z odprtim oknom je torej bilo maksimalno, a nobenega učinka v boju proti vlagi in plesni na zidovih. Beliti smo morali vsakih 6 mesecev, fuge med ploščicami pa so bile tako črne, da se jih sploh ni dalo očistiti.

Lani smo kopalnico prenovili in dodali električni zračnik/ventilator na zunanjo steno, kjer se je najbolj nabirala oz. rasla plesen. Cev iz pralnega stroja smo speljali direkt v odtok v zidu – prej nam je voda tekla v banjo in dodatno vlažila kopalnico. Sedaj imamo okno non-stop zaprto (PVC, ki dobro tesni), vsak dan pred tuširanjem pa najprej prižgemo ventilator, da se kopalnica osuši, nato jo segrejemo z grelcem, po tuširanju pa ugasnemo grelec in spet prižgemo ventilator, da spet osuši prostor. Očitno smo našli pravo rešitev za našo kopalnico, saj ogledalo ni več nikoli rosno, pa tudi plesni po skoraj letu dni ni več.

Mislim, da neprestano zračenje z odprtim oknom ne pomaga, ker vlaga pride tudi od zunaj skozi okno noter in ni nujno, da samo gre v obratno smer. Boljši je ventilator, ki resnično vleče zrak iz prostora ven in ne tudi v obratno smer.

To je logično. Kot sem že večkrat omenil, topel zrak lahko nase veže več vlage, kot hladen. Zato je potrebno najprej zrak segreti, da nase veže vlago ter potem odpreti okno, da takšen nasičen zrak izpustimo iz prostora ter v prostor spustimo zunanji, manj nasičen zrak.

Težava lahko tudi nastopi pri izbiri barve za beljenje sten. Ponudba na trgu je takšna, da žal v trgovinah najdemo 95% sintetičnih barv, ki dobesedno hermetično zaprejo prostor in ne omogočajo pretok zraka. Zaradi tega se v prostorih poviša povprečna vlažnost zraka, kar ima za posledico nastanek kondenza in posledično ustvarja idealne pogoje za nastanek plesni.

Izbira pravilne stenske barve je ključna, če se želite izogniti nastanku plesni. Vprašanje, ki se ob tem poraja je, kako ugotoviti oziroma ločiti sintetične barve od mineralnih?

Za vsako barvo, ki jo boste kupili v trgovini zahtevajte tehnični list, saj na embalaži v 99% nikjer ne boste zasledili kemične sestave barve oziroma kaj barva vsebuje. Če na tehničnem listu najdete izraze kot so elastične barve, akrilat, ipd, to pomeni, da so barve sintetične in ne prepuščajo zraka. Strmeti morate k mineralnim, paroprepustnim barvam. Najboljša izbira so barve na osnovi apna, saj je apno naravni fungicid, ki zavira nastajanja plesni. Zraven tega imajo izmed vseh barv daleč največji odstotek paroprepustnosti.

Vendar pozor: Če na tehničnem listu zasledite, da apnena barva vsebuje 20% ali več akrilata, to ponovno pomeni, da je barva sintetična in da je njena paroprepustnost omejena.

Če zaključim: Prejšnji podnajemniki niso imeli vlage, sedanji pa jo imajo, lahko iz tega sklepam, da so pred vselitvijo na novo popleskali stanovanje. Žal so pri tem uporabili sintetične stenske barve, katere so dobesedno “hermetično” zaprle prostor. Zaradi tega, ker stene niso “dihale”, se je pa pojavila plesen.

Upam, da bo pomagalo 🙂

lp

P.S. Plesen v stanovanju je izjemno nevarna za zdravje in vsak, ki se z njo srečuje se mora zamisliti. Vpliv plesni na zdravje si lahko ogledate na naslednji povezavi: http://www.dominvrt.si/clanek/rubrika/dobro-je-vedeti/video-nevarna-plesen-v-nasih-domovih.html

New Report

Close