Vlaga v prostoru
Priporočena relativna vlažnost v prostorih naj bi bila od 40% do 60%. Pri meni je v primeru vlage zunaj vedno na zgornji meji tam okoli 60 % . Sploh npr. včeraj ali danes. Ne vem zakaj toliko vlage prehaja v notranjost ?? Ali ne tesnijo dovolj okna (10 let stara, lesena,jelovica?’ Ali je kriv siporex iz katerega je zgrajena hiša? (zunaj zaščiten s fasado in silikatnim premazom …) Ali knauf stropovi kateri so zgoraj zaščiteni z parno zaporo(alu folija) ?… Ker je notri zmeraj malo več vlage se pozimi nabira na oknih kondenz pa tud v prehodnih jesenskih dnevih je občutek bolj hladnega…
LP
mislim, da 60 % vlaga ni tako visoka… normalno je tam do 75 %, tudi v deklaracijah za pohištvo je to navedeno kot normalna vlaga.
… samo da je pri meni 80% vlaga…
Sicer razumem, pri meni je hiša še brez fasade in centralnega ogrevanja, tako da ko se bo to pregrelo in posušilo, bo gotovo manj kot 75 %…
lp, sirena
Ja novogradnja je drugo. Mene moti ker ne morem obdržati konstantne vlage npr. polet ko je zunej vlažno in vroče je tud notr višja vlaga in jesenski megleni in hladni dnevi prav tako povišajo vlago na cca 60 – 63 % . No ko je pa zunaj nizka vlažnost je tudi pri meni takoj tam od 45- 55 . Torej vlažnost se zelo prilagaja zunanji. Sej mogoče je to normalno.Bom vesel če še kdo napiše kakšna je vlažnost njegovih prostorov in kako ta vlažnost niha glede na zunanjo vlago.
Tudi pri nas smo imeli enake probleme(stanovanje).Potem smo nabavili razvlažilec,ki je naredil konec naših težav.Npr.danes,ko je deževno,kuhanje ipd.je v 7 urah “pobral” iz zraka 3,5 litre vode.Voda se nabira v posebnem rezervoarju,prostornine 3,5 litre.Porabi 350 W energije, se pravi za 3 ure 1 kw.Razen navedenega ima tudi grelec moči 650 W-primerno za sušenje perila pa tudi za zvišanje temeperature v prostoru.Ima hidrostat,ki ga nastavite na željeno vlažnost.ko je dosežena se izključi.Hrup je 48 dB.
Bo naprodaj čez 3 dni, ko bo montirana klima naprava.Star bo dve leti-decembra.Cena bo ugodna.Pišite tukaj,če ste zainteresirani.LP.
Nč pametnega nism zvedu do sedaj.
Npr danes čez dan vlaga okol 52 zvečer ko smo vsi doma pa naraste na 58 % pri 21 stopinjah. Ponoči pa še malo nadihamo in bo zjutraj okol 60 .Mislim da je glavni vzrok parna zapora nad knauff ploščami nisem pa sigurn… Saj to vgrajujejo standardno povsod in bi potem tudi drogod bila vlaga višja Električni odstranjevalec vlage oz. klima porabita preveč elektrike zato ….tolk hudo spet ni :() iščem v bistvo vzroke. Obstaja nek odstranjevalec vlage (posoda z kristali ki vežejo vlago na sebe …Je učinkovoto??
Pri nas uporabljamo tak odstranjevalec vlage s kristali in sicer v otroški sobi, kjer sta obe zunanji steni (slabše izolirani) in se je vlaga poznala tudi že na zidovih, v prostoru pa je bilo zaznati tudi “tisti” vonj.
Sedaj veliko zračimo (tudi, kadar je zunaj vlažno) in uporabljamo ta odstranjevalec vlage. Stanje je bistveno boljše in v sobi več ne zaudarja po plesnobi … Pazimo pa še v toliko, da so na teh zunanjih stenah odprti regali za igrače, vsake toliko pa je treba regale odmakniti in plesen, ki se je še vedno malo nabere na spodnjem zadnjem delu regala, obrisati.
Tako, da ti ta odstranjevalec vlage zelo priporočam. Mi ga kupujemo v Merkurju, zraven dobiš še dodatni vložek. Enega imamo za okrog 2 meseca (ampak tole sem rekla zelo na pamet, saj sploh ne vem :))… ), no, v glavnem kar zdrži.
http://www.powercom.si/zibro/site.php?page=cgi-bin/pccommerce.cgi&act=artikel_info&IDArt=22
Smo iz okolice Ljubljane. Cena: 199 EUR.Če se zanimate, napišite tukaj.Lep pozdrav.