Vlaga v hiši
Živjo!
Tretjo kurilno sezono smo vseljeni v novi hiši in imamo velike probleme z vlago – po okenskih steklih teče toliko, da so police mokre.
Hiša se je gradila 4 leta. Sestavana zidu na ven: omet, 29 cm navadna opeka, kombi plošča 7,5 cm in klasična teranova fasada.
Presenetilo me je tudi, da se v nekaterih sobah pojavljajo mokri vogali, ki tudi plesnijo.
Prosim bi za pomoč, če ima kdo kaj izkušenj s tem.
Higrometer kaže sedaj 80% vlago v prostoru. Sicer živimo ob gozdu, vendar sosedje nimajo teh težav. Tudi način gradnje in uporaba materialov je bila enaka oz podobna.
Ali obstajajo kakšni stroji (za sposodit), da bi zmanjšali vlago?
Hvala vnaprej,
LP, Iztok
80?? to je pa res ogromno, priporočljivo je 40-50. kupijo se razvlaževalci zraka, ki so zelo učinkoviti. glede na to, da je hiša nova in da ste koliko toliko pazili pri materialih, bi priporočal, da si ga od koga najprej sposodite, in boste hitro videli, če se ga splača kupiti. lahko namestite več manjših enot.
Sem ga videla pred časom v Merkurju, oblike je približno take kot manjša prenosna klima. Cena se mi zdi, da je bila okrog 90.000 Sit, pa ne me držat za besedo.
Tukaj ga pa eden za 50.000 prodaja, če drugega ne, boš zvedel, kako deluje in koliko je učinkovit
tudi pri nas je teklo po oknih in po steni na tla ker smo premalo ali nič zračili,odkar pa obvezno zjutraj in zvečer naredimo prepih skozi hišo za 5min. je dosti bolje.Čez dan pa so določena okna odprta na oberliht.Tudi pozimi neglede na mrzlo naredimo tako,ker je zunanji zrak bolj suh kot notranji.Poskusite.Mislim pa da se nam je to dogajalo samo prvo leto,ker smo se hitro selili v hišo in še ni bilo vse presušeno.