vlaga, rošenje, plesen
Novejša okna ponavadi veliko bolje tesnijo kot stara okna, dodano pa plastika in kovina neprepustno zaprejo in ne ”dihajo” tako kot les.
Pomaga zračenje, vendar naj bo to za kratek čas in okna odprta na stežaj. V primeru, da zračite dalj časa s priprtimi okni, se vam lahko zaradi tega nabira vlaga in nato plesen na stropu, nasproti okna.
Pomaga pa tudi naprava, ki preprečuje nastanek plesni in uničuje vse patogene v zraku in na površinah. Mi smo jo nabavili pri http://www.activtek.si
lp
Ni stvar v firmi ampak v tem, da večinoma nova PVC okna veliko bolje tesnijo od prejšnjih, zato je slabše zračenje, nabira se vlaga in posledično tudi plesen.
Pri nas je bilo (kakih 5 let nazaj) enako. Plesen se je začela nabirat v spalnici, kjer večinoma sploh nismo odpirali radiatorja.
Zadevo smo rešili.
Plesniva mesta sem prebrisala z varikino, da sem odstranila plesen.
Vsako jutro in vsak večer smo orng prezračili (za nekaj minut odprli okna na stežaj).
Čez dan smo začeli odpirat radiator.
V Bauhausu sem kupila razvlaževalec Wenko – plastična škatla, v katero daš na rešetko granulat, spodaj se pa nabira voda. Prvi mesec smo znosili ven kar nekaj vode, potem je vlažnost padla z 80 na dobrih 60%.
Zdaj nov granulat nabavim navadno jeseni, pred kurilno sezono, in spomladi, po koncu kurjenja, ko še ni ful toplo. Plesen se ni nikoli več pojavila.
les nima nobene zveze z dihtanjem oken napram plastiki.
netolerance in deformacije na spojih s podboji in krili vrat so deformirani in “spuščajo” zrak v prostor. prav tako pri starih oknih ne tesnijo spoji okno zid, tudi tukaj se prostor prezračuje.
problem je prezračevanje in v vaših glavah. z vsem tem je povezana izguba energije.
Vlaga in posledično plesen, se velikokrat pojavi v starih hišah, ko vgradite nova okna katera bolj tesnijo kot stara. Zato je potrebno veliko zračenja, kar pa tudi dosti ne pomaga, zaradi stare fasade oziroma slabe izolacije stene pač vpijajo vlago od zunaj. Jasno je, da je potrebna nova fasada z izolacijo. Obstaja pa tudi cenejša varianta. Prebelite s termokeramičnimi premazi. Ti namreč odvajajo odvečno vlago iz stene, površina notranjih sten se osuši vsaj za 70 % in s tem ni več odvečne vlage in plesni. Istočasno pa prihranite pri ogrevanju do 30%. Saniranih je kar dosti starejših hiš in novejših s slabo fasado.