Vladka K in ostale pilotke
Naše letalske izkušnje so vezane na tuje prevoznike (alitalia, iberica…), kjer zelo dobro poskrbijo za najmlajše potnike in praktično ne potrebuješ s sabo nič posebnega. Če je polet daljši, vrtijo skrito kamero (za 8 in 3,5 let), vsi delijo otrokom pobarvanke in barvice ali kakšno podobno papirnato zadevo, v ital. avionih peljejo stevardese otroke v pilotovo kabino… Mi smo od vsega, kar smo vlačili s seboj v resnici potrebovali le kakšno knjigo (z veliko slikami, o katerih se lahko dolgo pogovarjaš!), pa žvečilni gumi za vzlet in pristanek (žvečenje zmanjša pritisk v ušesih, najmlajši pa naj po možnosti takrat kaj popije). Je pa letenje našega tako prevzelo, da je bil štiri ure priden ko ne vem kaj, čeprav običajno niti minutko ni pri miru.
Dober let!
Mateja, kako se boš pripravila na pot je zelo odvisno tudi od tega ali je to kratka pot ali daljša, celo s postankom vmes…
Tam nekje do dveh ur leta se mi zdi, da sploh ni treba skrbeti… saj se otroci precej zamotijo že s tem, ko se na letalu ves čas nekaj dogaja… pijača, malica oz. kosilo… pa otroci res ponavadi neko malo darilce dobijo, da se z njim zamotijo…
Seveda pa potrebuješ obvezno vse za najmlajšega, malico, pleničke, robčke… pa to tako in tako veš… Je pa fino, če bi zanj dobila košek, če bo ta še prost, saj lahko otročka odložiš, ko bo zaspal. Se mi zdi, da letalo celo malo uspava take male… In kot je omenila že Zmaja, je fino, da pri vzletu in pristanku otroček požira, jaz sem ga dojila, sicer pa pomaga tudi duda ali steklenička. No, za žvečilni gumi za večje, nisem vedela :o)
Pa saj ne vem, kaj bi ti še svetovala. Vprašaj, če te bo še kaj zanimalo, sicer pa čim prijetnejše potovanje !!
Vladka
Zdravo:
sicer nimam treh otrok ampak enega, vendar potujem s hcerko (18 mesecev) z letalom ze od rojstva skoraj vsaki mesec (leti so ponavadi dolgi okoli 2 uri). Vecinoma potujem z njo sama. Pa se nikoli nisem imela nobenih problemov. Mala prav sarmira vse potnike in stevadese in stevarde. Najnujnejse za vzet s sabo na letalo je:
1. minimalno stvari za tebe, tako da tovoris res cim manj stvari
2. hrano in pijaco za otroka
3. igrace za otroka
4. stvari za previti in kaksno jopico, ker so klime lahko precej hladne
5. zlozljiv vozicek, katerega lahko peljes do stopnic v letalo, potem pa ti ga na drugi strani obicajno tudi dajo ob stopnice, ko izstopis.
Ce te se kaj konkretno zanima, pa le vprasaj. Pa srecno.
LP,
Meli
Odvisno kako dolg bo polet.
Mi smo imeli enkrat pravo ‘veselico’, med zadnjimi smo prišli na letališče, z možem sva imela sedež vsak na svojem koncu letala, jaz pa sem 19 mesečno hčerko 11 ur držala na rokah (ker je hotela biti samo pri meni), poleg tega sem ji morala na letalu dati še antibiotik….Pa smo preživeli. Sicer sem dva dni čutila vse mišice, ..Res pa je, da je bila punčka naravnost zlata.
S seboj: mogoče kakšno knjigo, pa zvezek za risanje (čimmanj barvic), ..
lepo potujte!
Alenka
Mateja, glede slabosti res ne vem. Če ste navajeni vzeti tablete proti slabosti tudi pred potjo z avtom in, če pred njimi nimate zadržka, pa naj jih vzameta za vsak slučaj.
Glede lupinice je pa tako… če let ne bo poln in boste imeli možnost, da dobite poleg sebe še en prosti sedež, je lupinica zelo priporočljiva (enkrat sem tako letela do Prage), če pa bo let poln, ti bodo lupinico shranile stevardese, ker sicer ni prostora zanjo.
Lep dan!
Vladka
Ja, Mateja, priporocam ti, da se cekirate dovolj zgodaj pred poletom, da dobite sedeze skupaj. Nam se je tudi ze zgodilo, da sva sedela s partnerjem vsak na svojem koncu letala. In seveda, ko imas malega nenehno pri sebi v narocju, ni variante, da bi zraven kaj pojedel na tistih stisnjenih zicih…ce seveda ne sedis z nekom, ki ti pomaga… Ko sem potovala sama z otrokom, sem se sendvicem odpovedala, pa se pazila sem, da ni zbil vseh kozarcev sosedu na obleko…hehehe.
Krajsi poleti, tja do 2uri gredo ponavadi brez problema. Dobro je pa vseeno ce imas s seboj kaj, kar malega zaposli…kaksno “novo” igracko, knjigico ali kaj za glodat…heheh.
Mojega sem prvic pri vzletu in pristanku dojila…naslednjic sem mu tlacila dudo v usta (ki jo sploh ne mara, ehheeh)…naslednjic sem imela pripravljen locek z vodo z nastavkom… Pa mi je potem ena izmed stevardes rekla, da otroci ponavadi nimajo tezav z izenacevanjem pritiska, ce res niso zelo zelo obcutljivi, ker smo leteli na ne tako visoki visini (poleti v Evropi…saj mi je povedala metre, pa sem jih seveda takoj pozabila…hehehe).
Na letaliscih so ponavadi zelo prijazni in te vzamejo pri cekiranju z malim otrokom vcasih preko vrste. Na Heatrowu (London) smo tako “s prednostjo” tedaj z nasim petmesecnikom presli vse kontrole in vrste za cekiranje preko vrst. So pa zelo komplicirali z vozickom-marelo, ki smo jo imeli s sabo, ces da jih vse letalsek druzbe sedaj ne dajejo vec direktno na letalo…da jih moras dat skupaj s prtljago…. Varnostni ukrepi… Zato se pozanimaj, ce ti bodo vzeli lupinico brez problema… Mogoce so se sedaj malce umirili…
Drugace pa ti zelim en lep, miren polet…in lep dopust. Srecno!
Se ena “pilotka” – S.
Svea, mi smo tudi takrat, ko je bila panika na višku, voziček brez problema oddali na letalu. Saj ga dajo čez rentgen.
Kaja, kdaj pa ste vi videli pilotsko kabino? Pred 11-im sept.? Nam so stevardese po tem razložile, da nikogar ne smejo več peljati na ogled…
Vladka
Koliko je velika košara… Takole ti bom povedala, smo povprečno veliki, pa smo pri 7-ih mesecih še spali notri, a je bilo že kar na tesno.
No, pa sem našla tudi na internetu… nosilnost 11 kg in max. dolžina 70 cm.
Vladka
Oprosti, ker ti odg pozno…smo imeli nekaj tezav z netom…
Ja, se mi je zgodilo, ko smo potovali skozi Anglijo (naprej na Skotsko)…seveda so ga dali skozi rentgen…ampak prav navduseni niso bili… Ena od usluzbenk je celo rekla, da ne garantira, da ga bom dobila nazaj…pa da nekatere letalske druzbe ne zelijo vec sprejemat vozickov posebej na letalo… Hm, ceprav se meni zdi to res cudno, ker ostala prtljaga gre pa vseeno brez problemov… Mogoce je imela pa samo slab dan…je bila res gneca in se ji ni dalo prevec pisat dodatnih papirjev..:)) Pa se bil je cas okolii “panike”…
Jaz se nisem poskusila vprasat za ogled kabine…nisem pa tudi na vseh teh poletih videla koga (otroka), ki bi sel vanjo… Se mi zdi, da je po eni strani kar pametno, da so malce bolj previdni…
Veliko lepih poletov…jaz npr zelo uzivam, ce je lepo vreme in sedim ob oknu, pa gledamo dol hisice, ceste, jezera…mmm. Ali pa ponoci…
Lp tebi in tvoji druzinici “tam doli”…S.