Vizualna aura ali kaj drugega?
Spoštovani,
V soboto, 5.12. sem doživela hujši migrenski napad, ki ga je sprožil padec na trtico. Vključeval je vizualno auro (bliskanje in svetleči cikcak vzorci na vidnem polju), mravljinčenje ter okornost na eni strani telesa in kasneje pulzirajoč glavobol na desni strani glave. Naj omenim še, da sem stara 23 let in da imamo takšne migrenske napade v družini, ter da sem tudi sama že imela migrenske glavobole z aurami. Po tem hujšem napadu pa se ne počutim več isto, v istem tednu sem doživela tudi napade zgolj v obliki vizualne aure brez glavobola (2 takšna napada) po tem pa so simptomi aure nekako ostali in vsake toliko časa se mi v vidnem polju zabliska oz vidim kot nekakšne pike/zvezde, včasih na levem, včasih na desnem očesu. Osebna zdravnica me je pod nujno poslala na očesno kliniko, kjer so mi preverili vidno polje in očesno ozadje, in ugotovili, da je vse bp. Mene strašno skrbi, da imam morda možganski tumor, in me zanima, če bi bile tovrstne spremembe opazne tudi na pregledu očesnega ozadja? Oz ali bi se že na pregledu očesnega ozadja pokazale določene spremembe, če bi imela kakršnokoli tvorbo na možganih? Ste mnenja, da bi morala opraviti še kakšne preiskave? Osebna zdravnica me zaradi migren ni poslala k nevrologu (tudi glede na osnovne nevrološke teste, ki jih je naredila v ambulanti in so bili po njenem bp), tudi oftalmologinja mi glede na rezultate očesnega ozadja in vidnega polja ni odredila dodatnih preiskav (CT, MRI).
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor. Lep pozdrav
Navajate, da stre po padcu imeli več napadov aure, oziroma migrenskih ekvivalentov. Svetoval bi pa vseeno pregled pri nevrologu, da boste vi in zdravnica brez skrbi. Pregled vidnega živca ni dovolj za izključitev event. dogajanja v možganih. Lep pozdrav, dr Gorazd Kolar
Hvala za vaš odgovor. Osebna zdravnica mi je rekla, da se takšne spremembe lahko vidijo že na očesnem ozadju, in da naj se pomirim, ker naj bi to bilo od migren, ampak se nikakor ne morem. Prav tako mi je rekla, da ni potreben nujen obisk pri nevrologu, da lahko grem šele po novem letu.
Zanima me, ali bi takšno počutje lahko bilo posledica padca na trtico, in je težava v tem, ali je možno, da imam možganski tumor. Bliskanje se je sicer skoraj popolnoma ustavilo, sem pa stalno panična in stalno tuhtam, kaj bi to lahko bilo. Prav tako nimam glavobolov.