Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija VITREKTOMIJA

VITREKTOMIJA

Spoštovani,

gospa (70 let) je imela na levem očesu vitrektomijo s plinom zaradi makularne luknje.
Je sladkorni bolnik. Zanima me, zakaj te lunje nastanjo ter kako uspešna je vitrektomija?
Po posegu ji mrežnica leži, mehur plina pa zavzema 2/3 zrkla.
Terapije: Maxitrol sol. 4x,
Tobrex sol. 4x
Tobrex ungt. 3x, tampon še za domov.
Diagnoza: st. p. vitrect.sin (KAJ TO POMENI?)
Tonus: do: 19mmHg,levo: 23mmHg
Ali je možno, da pride do oslepitve in kakšna je možnost take okvare še na drugem očesu?
Gospa na to levo oko ne vidi nič, me pa zanima ali je to morda trenutno stanje ali se sčasoma vid lahko izboljša?
Ali lahko kaj sama naredi za to, da bi bilo kaj boljše?
Ali se vitrektomije lahko ponavljajo in kolikokrat (če je sploh potrebno)?

Hvala za vaš trud in lepo pozdravljeni,

P

Gre za očesno bolezen pri kateri se v določenih primerih ne da ravno najbolje pomagati.
Diagnoza, ki jo omenjate pomeni – stanje po vitrektomiji na levem očesu.

Ali lahko pride do podobne spremembe še na drugem očesu je težko napovedati, ni pa izključeno. Seveda pa je tudi odvisno od tega kakšne so spremembe na očesnem ozadju zaradi sladkorne bolezni v kolikor sploh so prisotne.Glede izboljšanja stanja na levem očesu je težko napovedati. Po pravici povedano težko rečem kako bi si sama lahko pomagala, seveda pa je zelo pomembno, da so v krvi uravnane vrednosti krvnega sladkorja in da je splošno stanje gospe čim bolj kontrolirano (uravnan krvni tlak in maščobe v krvi). S tem se v bistvu lahko najbolje pomaga. Glede ponovitve operacije – to je seveda mogoče se pa glede na očesno stanje in spremembe, ki so prisotne ter seveda tudi glede na uspešnost oceni ali je ponoven poseg primeren.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Sama sem imela vitrektomijo pred enim letom zaradi odstopa mrežnice in če vam to kaj pomaga,lahko povem,da kar nekaj časa se slika ni ščistila prvič zaradi plina,ki se v očesu zelo počasi resorbira in drugič zaradi šivov.
Šele po dveh tednih se je vid začel izboljševati.

LP

Pozdravljeni,

    Pred pol leta sem imel vitrektomio na desnem očesu. Operacija komplicirane sive mrene stara poškodbaZamenjana in vstavljena leča s tehniko jamane +Phe En teden je bilo vse ok ,potem pa sem naredil nekakšen prepogib.Oko me je malo zabolelo,od takrat ne vidim več tako čisto. Včasih imam lečo pred šarenico iridodoneza. Zanima me ali je mogoče prišlo do pritiska v očesuPribližno dva meseca po tem sem opazil nekakšno cisto na beločnici ,ki je izginila  v enem dnevu.Ali je mogoče da je zaradi pritiska v očesu prišlo do napačnega absorbiranja plina na določeno mesto.Zanima me ali je mogoča ponovna operacija brez menjave fiksirane leče.

LP

Spoštovani, res ne morem odgovoriti na vaša vprašanja le na podlagi vašega opisa težav. Svetujem pa da čim preje greste na kontrolni pregled k oftalmologu kjer je bila operacija izvršena. Tam boste po pregledu gotovo dobili  odgovore na vaša vprašanja. Lep pozdrav, dr Gorazd Kolar

*******************************************

New Report

Close