Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje vitaminsko mineralni tonik/sirup

vitaminsko mineralni tonik/sirup

http://www.lekarnar.com/izdelki/floradix-kindervital-tonik-za-otroke

Pozdravljeni! Ali je res omenjeni sirup potrebno uporabiti v 4 tednih? Mi smo ga hranili v hladilniku, pa smo ga za hčerko 18mesecev uporabljali skoraj mesec in pol, pa se bojim da bo sedaj kaj narobe. Ali mi lahko svetujete kateri vitaminski pripravek za leto in pol starega otroka je primeren oz. je dlje časa uporaben?
Hvala, LP

Pozdravljeni!
Najprej se vam opravičujem, ker je prišlo do tehnične težave, da se odgovor, ki sem vam ga napisal ni shranil in sem šele danes pri pregledovanju ugotovil da odgovora sploh ni.
Menim da je Floradix Kindervital, tonik za otroke primeren vitaminski sirup za leto in pol starega otroka. Da bi iskali sirup z vitamini , ki bi imel daljši rok uporabe nima smisla. Količina sirupa zadostuje za en mesec oziroma še manj če ga redno dajemo vsak dan. Daljši rok uporabe pomeni dodanih več konzervansov, kar pa za otroke ni ustrezno. Rok uporabe sirupov po odprtju ni neomejen oziroma do roka uporabe, ki je naveden na ovojnini. Še posebej je to pomembno, če sirupom niso dodani konzervansi. Na embalaži v večini primerov ni navedenega roka uporabe po odprtju. Kakšne so lahko posledice pri daljši uporabi odprtega sirupa. V prvi vrst lahko pride do mikrobiološke kontaminacije sirupa (plesen). Kot drugo pa se zmanjšuje koncentracija učinkovin (npr. vitaminov) zaradi oksidacije s stikom z zrakom. Zato bi vam vedno priporočal, da sirupe, če ni drugače predpisano porabite v enem mesecu. To tudi pomeni da ni potrebno »šparat« pri jemanju vitaminskega sirupa. Najbolje je redno jemanje sirupa vsak dan po navodilih in porabili ga boste v enem mesecu. V vašem primeru menim da ni prišlo do kakršnih težav ampak v bodoče vam zaradi varnosti in učinkovitosti zdravil v obliki sirupa priporočam porabo v enem mesecu. Nekateri sirupi proti bolečinam in vročini imajo rok uporabe po odprtju 3 mesece. V tem primeru je to smiselno, ker se sirup jemlje samo takrat ko je vročina oziroma bolečine. Tako da bi lahko rekli da je najdaljši rok po odprtju pri sirupih 3 mesece, seveda pri tistih, ki vsebujejo konzervanse in vsebujejo učinkovine ki tako dolgo odprtje še prenesejo. Na koncu vsem svetujem, da se za informacijo glede roka uporabe sirupa po odprtju obrnejo na farmacevta v lekarni, ki vam bo znal svetovati.

Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.

New Report

Close