Vitamini v nosecnosti
Mnogokrat sem ze prebrala, da obstaja rek: EN OTROK, EN ZOB. Sama zelo pazim na zobe, kar pomeni redno ciscenje ter sest mesecni obisk pri zobozdravniku. Sedaj pa sem noseca in ne bi en zob rada podarila. Prebrala sem tudi da do tega pride predvsem zaradi pomanjkanja kalcija. Zato sem odsla v lekarno in povprasala po tabletah kalcija. Dali so mi CALCIA tablete, pravijo da so te prav namenjene nosecnicam in zenskam nasploh.
Ko sem prebrala da jih moram jemati 3 na dan ( 800 ,0 mg kalcija) sem pomislila da je to kar precej tablet ( jemljem namrec se JODID-scitnica ter TIFOL ).
Torej zanima me ali lahko jem te kalcijeve tablete, koliko casa? Morda obstaja kaksno drugacno nadomestilo kalcija.
Lep dan vam zelim
Darja
Draga Darja,
ne imejte predsodka pred “tabletami”. To je pač oblika, s aktero lahko na najmanjšem prostoru ponudimo snov, ki vam primanjkuje ali vbas “zdravi”. Zakaj bi jedli cele košare snovi, če lahko pojeste tabletko? No, malo za šalo in malo zares. Nosečnice se raje vprašajte, kaj je v tabletah in ne na splošno in počez “bežati pred vsemi tabletami ne glede na njihovo vsebino”!
Kalcij je tudi v mleku in mlečnih izdelkih in seveda v mesu. V zelenjavi je vezan v obliko, ki paraktično ni uporabna za človeka. Tablete kalcija lahko jeste vso nosečnost, parv tako Tifol. In ne pozabite na dovolj tekočine. Ta je tudi potrebna nosečnicam v velikih količinah, 3 litre in več na dan.
Spoštovani!
Zanima me, zakaj mi je farmacevt odsvetoval jemanje kalcija v nosečnosti, češ, da bolj škodi kot pomaga, saj se kopiči v telesu in tako škodi razvoju otroka(nabira se na posteljici)!
In če boste rekli, da vseeno lahko jemljem kalcij, me zanima, če lahko uporabljam šumeče tablete ali so boljši preparati, ki se dobijo samo v lekarnah?
Hvala in lep pozdrav!
Draga Sara,
seveda se lahko kalcij nabira tudi v tkivih vendar se bo tako ali tako, ne glede na to, koliko ga boste zaužili. Z nadomeščanjem kalcija samo omogočate, da telo tam, kjer ga potrebuje več kot ga lahko dobi, tega tudi v ustrezni količini uporabi. Z jemanjem 1 ali 2 gramov kalcija dnevno zagotovo ne boste pospešili odlaganja kalcija v posteljici. Odlaganje kalcija v posteljici je namreč samo odraz mormalnega “staranja posteljice”, ki je pri nekaterih boleznih ali stanjih ter pri kadilkah pospešen in je le posreden znak, ki v primerih prehitrega pojava ali pretiranega izražanja narekuje nekoliko pogostejše preverjanje stanja ploda.
Katero obliko kalcija v tabletah zaužijete je popolnoma nepomembno, lahko so tudi šimeče tabletke če želite.