Vitamini in želodec
Dober dan!
Ker imam že 10 let fibromialgijo (stara sem 32) let in sem doslej zaužila že veliko zdravil, imam pogosto težave z želodcem, ki pa jih z zdravo prehrano običajno obvladujem brez zdravil.
Zdaj pa me daje viroza že kakšnih štirinajst dni, na počitnicah v Egiptu pa sem dobila še alergijo na sonce. Tako jemljem multivitaminske šumeče tablete in Mg proti mišičnim krčem kot vedno, Ca proti alergiji, v lekarni so mi dali Fluimukan za lažje izkašljevanje, ker imam temperaturo Lekadol, za boljši imunski sistem pa še Imunal.
Po nekaj dnevih imam težave z želodcem, čeprav mislim, da sem se iz Egipta vrnila brez večjih prebavnih motenj. Kadar jemljem zdravila za želodec, jemljem Controloc, običajno pa ga uživam takrat, kadar sem na Ketonalu ali antibiotikih, ki jih slabo prenašam.
So vsa ta zdravila (zame so zdravila tudi vitamini), premočna zame? Kaj bi bilo najpametneje spustiti? Sicer se trudim, da veliko pijem in jih ne jemljem sočasno, vendar ne jem prav dosti in jih ne morem vseh jemati po hrani.
Lp, Ina
Draga Ina!
Vaši ukrepi in odločanje so povsem na mestu, čemur se ne čudim, saj imate z boleznijo že veliko izkušenj. V prihodnje vam svetujem, da jemljete protibolečinska zdravila v kar se da majhnem odmerku. Čez desetletje namreč lahko izrazijo svoj učinek na jetra in ledvice. Povzročajo lahko tudi lokalno vnetje želodca in (minimalne) krvavitve v črevesju.
Priporočam vam, da se naučite tehnik avtogenega treninga ali avtosugestije, da boste jemali protibolečinska zdravila le takrat, ko te tehnike ne bodo pomagale.
Pomagate si lahko tudi s prehrano (timijanov čaj, kumina, janež; ananas, nesladkana limonada, nemastna prehrana).
Lepo vas pozdravljam in upam, da bodo nasveti pomagali.
Danica Rotar Pavlič