Vitamini in minerali – rak?
Zadnjič me je neka ženska prestrašila da z normalno (mogoče česa tudi preveč ali premalo vendar ponavadi normalno, vsaj mislim tako) količino vitanimov, mineralov, vlaken in podobno, po pomankanju, vsega začnem spodbujati in hraniti dobre celice in tudi slabe. Da če imam kje v telesu kakšno rakavo celico da bo podivjala. Ali je to res? Namreč preživela sem raka in ne bi se rada vrnila v to stanje. Zdi se mi sicer čudno saj naj bi c-vitamin bil celo dobr bojevnik proti tem. Kaj menite vi? Ali si lahko skodim s splošnimi vitanini, nimerali, vlakninami in omego-3.
Najlepša hvala za odgovor.
Lp, Manca
Draga Manca,
snovi, ki jih omenjate, vam ne morejo škoditi, če jih jemljete v predpisanih količinah. Ker nam sicer prestra prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, večinoma že zagotavlja dovolj teh snovi, je ob dodajanju samo tveganje za predoziranje (npr. hipervitaminoze), kar ima tudi stranske učinke. Vaš strah je popolnoma odveč, če ne prekoračite dnevno predpisanih doz. Nobena od navedenih snovi pa ne bo povzročila podivjanja rakave celice. Ob dvomih o doziranju se posvetujte s farmacevtom!
Lepo vas pozdravljam,
Irena