Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Hujšanje Vitamini in minerali

Vitamini in minerali

Prosim za nasvet. Vsi, ki hujšate z raznimi metodami, temi, ki se pojavljajo na tem forumu ali jemljete kakšne dodatne vitamine in minerale in če kolikokrat na teden in katere?

Hvala.

3xdnevno pivski kvas, v času intenzivnega hujšanja (beri spremembi prehrane) mala žlička lanenega olja dnevno. Občasno c-vitamin brez dodanega sladkorja.

Pozdravček Marika

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Pozdravljena Marika,
o lanenem olju sem že slišala, ne vem pa kje se ga dobi in za kaj je dobro. Prosim ali mi lahko kaj več poveš o tem? Kaj pa laneno seme? Je to isto, eni ga jemljejo zmletega zaradi prebave.
L.

Laneno olje se dobi v vsaki večji trgovini ali pa v trgovinah z zdravo prehrano, zelišnih lekarnah in podobno. Za uživanje je dokaj …zanič, a nekako gre, lahko pa se kupi tudi v obliki tablet.

Laneno olje je bogato z omega 3 maščobnimi kislinami (kot tudi mastne ribe). vsebuje tudi pomembne sestavine kot so fitosterol, sistosteri in fosfolipidi.
Ker je narejeno iz semen (s hladnim stiskanjem), enako velja to tudi za njih, vendar pa jih je potrebno pregristi, oziroma zdrobiti.

Za prebavo ne vem, jaz ga pač jemmljem zato, ker zaužijem mnogo premalo rib, in pa seveda tudi kot pomoč pri zbijanju krvnih maščob.

Pozdravček Marika

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Mogoče bom zdaj malo v levo usekala, pa vseeno: Kaj je to ”pivski kavas”? Jaz jem kar onega Mercatorjevega, v kocki (pač kvadru) in še to ne vem, koliko naj ga pojem (jaz pojem polovico), saj imam potem cel dan vetrove…. nezaželjeno!!!

Kakšen nasvet?

Hvala, pa LP, Mojca

To je pekovski kvas, me pa smo govorile o pivskem kvasu.
Vendar pa se spominjam, da sem kot otrok tudi jaz morala jesti ta kvas. Baje zaradi slabe krvi, mi je rekla mama.

Pozdravček Marika

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Nekje sem prebrala, da je laneno olje = FIRNEŽ! Bljak! Zato sem prenehala uživati to, sedaj samo še oljčno olje in Omega 3 v kapsulah.

Samo toliko v vednost, odločitev je vsekakor vaša.

Ana

Sploh se ne motiš tako zelo. Omega 3 maščobne kisline pridobljene iz rib pa vsebujejo (lahko) tudi težke kovine , ki se nahajajo v morjih in tako si spet postavljen pred izbiro. To je tako kot pri jogurtu, ki mu odvzamejo maščobo in dodajo….

Pozdravček Marika

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Ampak, če so kapsule farmacevtski izdelek, pač ne morejo vsebovati težkih kovin! Sicer bi jih umaknili iz prodaje. Se motim???

Do danes sploh nisem vedela (ker se nismo pogovarjale o tem), da moja sodelavka tudi uživa lan. Ne olja, pač pa si v mlinčku za kavo zmelje 1 žlico semen in potem vmeša v jugurt. Pravi, da sploh ni slabo. Pa še pri prebavi pomaga, samo piti moraš, ker se ovojnica semen nabrekne.
Men se to sploh ne zdi slabo in bom probala.

Vse za ljubo zdravje!

Lep dan.
K.

Seveda. Semena lahko dodajaš tudi drugam (solate, sirove plošče, kremne juhe, zelenjavni namazi…)

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

no kaj dodajo jogurtom ko maščobo odvzamejo??

če se ob tem ukvarjaš z športom j edobro da dodaš še kakšne vitamine, naravnega vira po možnosti z postopnim sproščanjem. ala dalyvit od cytogena, izdeleg od cytogena z večjimi dozami vitaminov kot pa je v SLO dovoljeno pa je MEGAVIT (se ga pa da dobiti 🙂 ). eventuelno še dodaj posebej vit. C ki s edobi v prahu v lekarnah po 100g (cena cca 700 sit)

Glede olj pa priporočam ribje olje (dobi s ev lekarnah pol litra (455g) stane cca 3.000 sit)

Fuj… ribje olje… to tolk smrdi, da ni možno vohat, kaj šele pojest… Razen če gre za kakšno prečiščeno verzijo…
Bljak,
R.

osebno kupujem v lekarni in skoran nič ne vonjaš rib če moja mati p aoče to spijeta ko nimata rib rada in jima smrdijo potem res nemore “smrdeti” po ribah

no marika kaj dodajajo jogurtom??

Dragi Krpan oprosti, a včasih se naredi, da sem tudi jaz daljše časovno obdobje odsotna, ali pa me zaposlijo kakšne mnogo pomembnejše stvari.

S tistim napisanim sem mislila na izdelke z oznako “lahko”, “brez maščob”. Večina je takšnim sadnim izdelkom dodana sladka sadna masa, to pomeni da vsebuje kar precej glukoze, ki jo potem inzulin odvaja v telesne celice.
Za mene osebno je veliko boljša izbira jogurt z navadno vsebostjo maščob in brez dodatkov.
Je pa še drug vidik takšnih “modnih” izdelkov, ki smo ga izkusili tudi v naši družini. Tisti -skoraj ničelni odstotki maščob- ti nekako prišepetavajo, da to pa res nič ni, da tega pa sedaj lahko več poješ, saj je lahko, saj je brez maščob , ki na žalost še vedno veljajo za največjega sovražnika vitkosti.

Še enkrat oprosti, da se nisem javila prej, sem post videla že včeraj zvečer, pa sem se do dveh zjutraj ukvarjala z nekimi slikami na računalniki in bila pri tem zelo besna, ker se mi stvari niso odvijale tako kot sem želela.

Pa lep pozdravček Marika

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Jaz jem vse, le mešam ne med sabo beljakovin in OH. Pazim, da popijem dovolj vode, da pojem vsaj sadež ali dva na dan,… Jem sir, navadni jogurt 3,2 ali tekoči, sadnih ne maram preveč. Se pa ne nažiram.
Torej, krpan, meni to ne bo predstavljalo velikega problema.
Na orbitreku sem 3x tedensko, sedaj še po 10 minut, ker se še uvajam.

Še rezultat. V zadnjem letu sem shujšala 12 kg, še 20 jih bom. Počutim se ok.

Kot sem rekla, vse za ljubo zdravje. In kot komu paše.
In če prav razumem krpan, se mi zdi, da se ti ukvarjaš z fitnesom, kajti le taki športniki kot ti se prehranjujejo tako kot ti. Jaz sem bolj na izzy, saj veš, počasi se daleč pride.
LP.

Bravo Kladivja, srečno še naprej in da bi s čim manj naporov in odrekanj dosegla cilj, ki si si ga zadala.
Tvoj tek je tek na dolge proge.

Pozdravček Marika

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

osebno se ukvarjam z powerliftingom in se še kako prehranjujem normalno, ker se na srečo tukaj ocenjujejo dvignjene kilaže in ne zunanjega videza.

Ne vem zakaj vse mislite da morete držati neko strogo dieto da bi dosegle cilj. zanimivo je ko komu napišem plan pa reče uf kaj to lahko jem, pa toliko je tega za pojest, kaj bom s tem shujšala? pa rečem seveda, poglej večina je B malo OH in mičkeno M in to je to. in so še kako normalni jedilniki, ker bistvo hujšanja ni držati se stroge diete en čas da dosežemo željeno težo (potem če preidemo na stari način prehranjevanja, bo telo naredilo zaloge in to v večjem obsgu kot jih je prej imelo, če bi spet prišlo do tega “pomanjkanja”)Spremeniti je potrebno cel na čin prehranjevanja, pa ne mislim toliko da j epotrebno to kar sedaj jeste vse črtati in pol jesti samo še skuto in vodo. ne potrebno je omejiti kalorije oz pojesti toliko kolikor porabimo in to je poanta vsega, kar se trudim pojasniti nekaterim.

sem pred časom objavil na sosednjem forumu jedilnike s katerimi se da shujšati za moškega za žensko bi moral malo kalorije pregledat, pa j etam čisto normalna hrana.


@marika
: se strinjam vsi samo š egledajo da je minimum ali nič maščob, medtem ko so glavni krivec za debelost OH (po večini sladkor)