Najdi forum

Mene zanima zakaj je potrebno dodajati AD3 kapljice dojenemu otroku, ki lepo napreduje? Pediatrinja je rekla, da preprečujejo rahitičnost, vendar sem v knjigi Dojenje in materinstvo iz srca prebrala, da ni potrebno dodajati nobenih vitaminov.Hvala za odgovor, lp Barbara.

Draga Barbara.

O potrebnosti nadomestkov vitaminov in mineralov v svetu ni jasnih in/ali enotnih ter predpisanih smernic. Če doječa mati je zdravo in polnovredno prehrano, dobiva potrebne vitamine in minerale v pravem razmerju, če otrok lepo uspeva ob materinem mleku, ni razlogov za skrb in ni potrebe po dodajanju vitaminov, mineralov, železa in fluoridov v prvih mesecih otrokovega življenja, po virih: Womanly Art of Breastfeeding, 1997, stran 233 in priporočila APA – Amreican Padeiatric Academy.

Ker so v materinem mleku zelo majhne količine vitamina D, nekateri strokovnjaki priporočajo dodajanje le tega tudi dojenčkom. Znanstvene raziskave so pokazale, da vsakodnevna izpostavitev majhnega dela otrokove kože (npr. obrazka) dnevni svetlobi ali sončnim žarkom (če je sonce) za samo nekaj minut dnevno, poskrbi za zadostno preskrbljenost dojenčka z vitaminom D. V podnebnih klimatskih razmerah, kjer več dni ali celo mesecev zaporedoma ne posije sonce ali kjer otroke zunaj popolnoma pokrijejo ali zaščitijo (prav nasprotno – pred sončnimi žarki), je potrebno dodajanje vitamina D. V Evropskih podnebnih razmerah zatorej dodajanje vitamina D naj ne bi bilo potrebno. Toda ob hitrem tempu življenja, zaposlenosti mater in drugih vzrokov (sprehodi po nakupovalnih središčih namesto po svežem zraku) se je pokazalo, da nekateri otroci dodajanje vitamina D vseeno potrebujejo.

Vitamini so organske snovi, nujno potrebne za življenje, ki jih potrebujemo v majhnih količinah. Vsak vitamin opravlja v telesu točno določeno nalogo. Trinajst vitaminov je bistvenih in jih moramo dobiti s hrano, vitamin D pa se tvori tudi v koži pod vplivom sončnih žarkov. Čeprav vitamini niso vir energije, pomagajo organizmu sprostiti in izkoristiti kalorije iz ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. V maščobah topni vitamini A, D, E in K se skladiščijo v telesu, zato z njimi ne pretiravajmo. Vitamin C, holin, biotin in vitamini B-kompleksa se topijo v vodi, zato so njihove zaloge v telesu bistveno manjše. Presežki se pri zdravih ljudeh izločajo z urinom.

Uravnotežena prehrana vsebuje idealno mešanico hranljivih snovi in sestavin, ki z združenimi močmi varujejo zdravje našega otroka. Dodatki niso ustrezna zamenjava, so le izhod v sili, predpisuje naj jih zdravnik. Vedeti moramo, da dodatki nikoli ne vsebujejo vseh vitaminov in mineralov v koncentraciji, ki jo potrebuje prav naš otrok, saj so narejeni na velikem povprečnem vzorcu večih različnih otrok. Nekaterih je preveč in drugih premalo. Visoke koncentracije vitaminov lahko motijo absorpcijo ostalih hranljivih snovi in učinkujejo kot zdravilo – običajna lastnost zdravila pa so tudi njegovi stranski učinki.

V Sloveniji zdravniki vsem dojenčkom predpisujejo kapljice vitaminov A in D in fluorove tabletke (ko otrok dobi zobe).

Resno pomanjkanje vitaminov in mineralov, ki je v preteklosti zahtevalo marsikatero življenje, je danes redko.

New Report

Close