Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina vitamin d in dodatki vitamina

vitamin d in dodatki vitamina

Pozdravljeni!
Dobila sem krvni izvid: vitamin D total: 9 mikrogramov/liter (normalna vrednost nad 30).
Koliko bi bila priporočena dnevna količina dodatka tega vitamina in kako dolgo bi ga morala jemati?
Je pomembno, ali je dodatek v obliki D2 ali D3?
Je pomembno, v kakšni obliki je (sprej, kapljice, tablete)? Naj dodam, da imam občutljiv želodec in sem v preteklosti po mnogih zdravilih, npr. analgetikih in železovih tabletah, ponavadi dobila vnetje sluznice.
Najlepša hvala za odgovor!

Spoštovani!

Ne poznam pomena oz. nevarnosti izloiranih zmanjšanih vrednosti vitamina D3. Na splošno pa je vitamin D3 priporočljiv ne le zaradi preprečevanja osteoporoze, temveč tudi zaradi številnih drugih bolezni. Najbolj enostavno je uživati vitamin v kapsulah. Zadošča po enak odmerek, kot za prpepračevanje osteoporoze. Večji odmerek ni zaželen, ker se kopiči v maščobnih tkivih. Sicer kakšnih posebnih zapletov zaradi večjega odmerka niti ni, a vseeno nič ne koristi, če jemljete več.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Oblika D2 je skoraj 3x manj učinkovita kot D3 [1]. Odmerek v obliki tablete brez dodanih maščob/olja je tudi manj učinkovit, zaradi absorbcije. Priporočila v naši državi so okoli 400 IU / dnevno, kar je premalo. Otrokom, dajejo plivit D3 (na recept), v obliki kapljic. Najbolj priporočljivo ga je jemati v jesenskem in zimskem obdobju, poleti se pač izpostavljaj soncu za 15min in po potrebi še vzameš dodatno D3.
Odmerek D3 1000 IU/dan zviša vrednosti v krvi za približno 10 nmol/L [2], torej ti prvih 8 tednov koristi višji vnos, potem pa moraš prilagoditi, da le vzdržuješ vrednosti. Za občutek, jaz sem jemal prvih 8 tednov 10000 IU, potem pa 5000 IU. Merjenje po tem v UKC je pokazalo vrednost 109 nmol/L, do 150 je meja.
Kot zanimivost, med 10 in 14h, ko je poletje lahko naše telo sintetizira tudi 20000 IU vitamina D3 ob pogoju, da je dobršen del telesa izpostavljen sončnim žarkom za 20-25min (beri: si na morju).

[1] http://jcem.endojournals.org/content/89/11/5387.full
[2] http://ajcn.nutrition.org/content/87/6/1952.full

Lp,

Goran

New Report

Close