Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija vitamin D

vitamin D

Pozdravljeni!

Ob prebiranju sporocil, ki zadevajo vitamin D, sem videla, da naj bi se otroku dajali 2 kapljici Plibvit D3. Meni je pediatrinja svetovala najprej 3, ampak ker je zima in ker otrok do sedaj kapljic ni jemal (star 8 mesecev), naj mu dam kar 4. Poleg tega prejme se priblizno 6.5 mikrogramov dnevno v adaptianem mleku (500ml) in obcasno se kaj v kosmicih ipd. Nekje sem zasledila, da naj bi bila priporocena dnevna doza 10 mikrogramov. Ce to drzi in ce vse sestejem, dobi otrok vsaj dvojno dozo, kar pa tudi ni priporocljivo, ce ne celo skodljivo -?? Zelo vam bom hvalezna za nasvet.

lep pozdrav

Ja, ne vem, kaj je s temi dohtarji:=(
Priporočena protirahitična zaščita je 400 enot vitamina D3 dnevno (torej dodajanje tistemu, kar sicer dobi), to pa sta 2 kapljici Plivit D3 ali 1 kapljica Oleovit D3 ali 7 kapljic AD3. Je teba malo v SmPC pogledat. Ne vi, seveda.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Zdaj ko se tole prebrala me je skoraj kap! Moja skoraj 11-mesečna hči dobiva od 1. meseca dalje 6 kapljic Plivita D3!!! Kar pomeni trikratna doza!
Tale naš pediater….zadnjič sem vam pisal o dojenju, ki baje povzroča celo karcinom dojk in za otroka po 6m po njegovem nič več ne koristi…zdaj še tole…moje zaupanje je na nuli. A bom zdaj morala vsako njegovo odločitev preveriti ali kako?!
Kaj naj zdaj s temi kapljicami?Prenehamo z dajanjem glede na 10 mesečno predoziranje?

Poglejte v listek, priložen zdravilu in mu ga odnesite. Verjetno pa bo rekel, da je imel otrok začetne znake rahitisa in je zato povečal dozo:=)
Če je mečava še odprta, jih dajajte dalje, seveda samo 2 kapljici dnevno.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za ekspresen odgovor!
Pri njemu vsi dobivajo 6 kapljic, sem se z drugimi mamicami pogovarjala.Saj zato mi tudi ni bilo nič čudno.
Ja mečava je pa še odprta , tako da bomo nadaljevali z 2 kapljicama. Stokrat hvala, hvala bogu za virtualno pediatrinjo:))))

Tudi jaz bi se pridružila tejle temi o vitaminu D. Pri nas so nam ukinili AD3 pri 11 mesecih, da ni več potreben. Sedaj smo stari 17 mesecev in ga torej že od poletja ne jemo več.

Ker sem prebrala, da so priporočila, da naj bi ga otroci jedli do 18. leta, sem se D vitamin kapljice nameravala kupit v Avstriji.

Koliko enot naj bi dobila malčica? Do kdaj?

Kak namig za enote za odrasle (ki delamo v zaprtih prostorih, pod lučmi do 17h zvečer)?

Hvala za odgovor,
komaj čakam pomlad in sonce,
M_

Hvala za hiter odgovor.
Rada bi se razjasnila sledece: 400 IU oziroma 10 mikrogramov je torej priporocena dnevna doza in to vse ze dobi v dveh kapljicah Plivita. Vendar potem, kot receno, z mlekom in kaksnimi z vitaminom D obogatenimi kosmici dobi se dodatnih 6.5 – 8 mikrogramov; a je to ze prevec? V spominu imam namrec, da lahko vitamin D tudi predoziras, ne vem pa o kaksnih kolicinah je govora. V glavnem, zdaj ne vem, a naj mu sploh dajem kapljice ali morda le eno dnevno??
Se enkrat hvala za nasvet!

Lep pozdrav

Podatek o priporočilih ameriškega pediatričnega združenja je samo v informacijo. Pri nas še vedno veljajo navodila, da dajemo vitamin D do zaprtja mečave.
Navodilo ameriškim pediatrom je 400 enot vit. D, to je 1 kapljica Oleovit D3 dnevno.

Vit. D dodajamo normalni hrani. Če smo zeloo pikolovski, bi sicer lahko tudi znižali potrebni odmerek vitamina D, ko otrok uživa mešano hrano, pri kravjem mleku pa je vsrkavanje iz črevesja itak slabše. V 100 ml materinega ali kravjega mleka je samo 10 IU vitamina D. Preprosteje je enostavno dajati enake doze vsem, predoziranje pa je možno le pri dolgotrajnem uživanju vsaj 5x prekoračene predpisane doze.

Saj sem vedela…
Ves čas dajanja kapljic PlivitD se mi je zdelo, da dobivata dvojčici preveč – 5 kapljic. Ko sem pediatrinji malo namignila, zakaj toliko, je bil njen odgovor v smislu: glede na to, koliko jesta, pa še dvojčici sta. Smo pa imeli težave s hranjenjem in nizkim porastom teže.

Vem, dr. Tanč, da se več ne spomnite, a vam vseeno omenim. Pred meseci sem pisla, kako se dvojčicama lupijo prsti na nogah in kako nenormalno trde nohte imata. Hkrati sem intuitivno valila krvido na pretiran vnos d vitamina. Noben zdravnik mi ni znal odgovoriti. sama sem kar ukinila dodajanje vitamina (sploh sta že bili debelo čez leto dni stari, mečavi zaprti) in glej – po parih mesecih se prsti več ne lupijo, nohti so mehkejši. Ne vem, morda naključje.

To je res zanimivo, vsekakor pa je bilo dvakratno dolgotrajno predoziranje.

lepo pozdravljeni še enkrat, v sredo smo bili pri našem pediatru na pregledu pred vstopom v vrtec in cepljenju OMR in sem ga seveda tudi vprašala kaj je zdaj to s tako visoko dozo Plivita D3(6kapljic od 1. meseca dalje).Naša tamala je včeraj dopolnila 11 mesecev. Listka navodila bolnikom nisem imela sabo, ker v njem piše le da je doza za preprečevanje rahitisa 2-10 kapljic in da to odloči zdravnik glede na starost in kilažo otroka. V SMpc- ju pa piše 2 kpaljici.
Je rekel da je to pogosto vprašanje:)Da se je takko odločil glede na geografske razmere tu na Dolenjskem, da zdaj pozimi ni nič Sonca oz. dnevne svetlobe ki je potrebna.Da so nekaj časa s kolegi prakticirali le 400 enot, pa da se ni obneslo, da je premalo, da so se pojavljaji otroci z zmehčanimi kostmi. In da je pri našem primeru glede na veliko težo(13540 g pri 11m!)razmišljaj celo o večji dozi. Pa da je ni dal ker mi verjame da ji to dajem in da bova raje potegnila to dozo čez prvi rojstni dan za nekaj mesecev in ne ukinila ob 1. letu.
Jaz sploh več ne vem kaj naj zdaj s temi kapljicami- 2 ali več?Ali je argument s težo upravičen, je reku da ma težo 2, 5 letnika in da ima mogoče celo premajhno dozo?! Jaz se pa bojim predoziranja in hiperkalcemije.
Kakšno je vaše mnenje?
Pa še kaj mislite glede teže naše enajstmesečnice? Že vseskozi je zelo veliko pridobivala, kot sem vam pisala v drugem mailu je imela že pri 6m ko je bila izključno dojena 10660g in 70 cm, za tem sva začele z gosto hrano in še vedno tudi dojim, kljub odsvetovanju našega pediatra. Zdaj ima 13, 5 kg in 79 cm ter OG48cm. Ne dajem ji nič sladkorja,sladkih čajev, soli, alergogenov,zelo malo črnega kruha, vse kar se da polnozrnato, veliko sadja in zelenjave.Pa razen mlečnih izdelkov, ki jih obožuje ni pretiran jedec. Njeni občutno lažji vrstniki imajo večje obroke. Ali naj kaj posebej ukrepam? Naš pediater pravi naj ne skrbim da bo z gibanjem izgubila in da se ji vidi da je dojena.
Skrbi me še ker gremo s ponedeljkom uvajat jo v vrtec in tam bodo prisotni pudingi, sladice, sadni jogurti in skute…zmenila sem se da NE sladkega čaja in sadje namesto čokoladic…Na ostalo pa težko vplivam. Res bo tole šok za našo-do sedaj brez prekrškov pri hrani zdaj pa naenkrat slano, sladko, jajca, mleko, citrusi, hrenovke, paštete, jagode, svinjina…jooj. Sama pa sem alergik(prah, mačja dlaka, cvetje trav, zeli) in bi rada res vse naredila da mali prihranim kar je v moji moči.

Uf sem natrosila…hvala za vaše mnenje in lep pozdrav iz sončne Dolenjske

No, jaz pač ne bi tako naredila. Dvojna doza se mi zdi nepotrebna, tudi na Dolenjskem:=) Dajemo pa vsem enako, ne glede na težo (400 enot). Pa še fortificirana prehrana, torej dodajanje vitaminov v prirpavljene izdelke, mislim, da dobi otrok dovolj z vsem tem.
Glede prehrane v vrtcu se ni kaj bati. Predpisani obroki in načela zdrave prehrane so v vrtcu predpisani. Saj sladice niso nezdrave in jih tudi ne uživamo kar naprej, sadni jogurt bo tudi le 1x tedensko. Za pijačo pa se strinjam. Vendar večina otrok nesladkanega čaja enostavno ne pije, žal. Če otrok do sedaj ni imel alergij, potem je čas, da se uvede mešana otroška hrana in ne skrbite zaradi živil, ki ste jih našteli.

Pozdravljeni,

nehote smo našemu 18. dni staremu dojenčku dodali 10 kapljic oleovitd3 namesto SAB Simplex. Ali lahko nevtraliziramo učinke D3? Kaj storiti v tem primeru? Hvala vam.

Sedaj ne boste dajali vitamina D 10 dni. TUdi sicer bi načeloma lahko dajali vitamin D 1x tedensko po 7-10 kapljic. Ni potrebe po nekakšni nevtralizaciji.

New Report

Close