Vitamin D
Pozdravljeni!
Moja punčka je stara dva meseca in pol. Meni so po porodu odkrili pomanjkanje vitamina d, vrednost 22. To sem na drugem pregledu omenila pediatru, ki je rekel, da je punčkina glavica mehkejša in naj ji dodajam vitamin D, in sicer 3 kapljice. Do takrat sva jemali vitamin D vsega skupaj 14 dni (v dveh mesecih). Sedaj smo bili v razvojni ambulanti, kjer je zdravnica rekla, da mehke glavice nima, naj se posvetujem s pediatrom, da ne bo vitamina D preveč. Zanima me, koliko hitro je lahko vitamina D preveč? Ali naj zmanjšam dozo? Sedaj jemljemo po 3 kapljice okrog dva tedna, do naslednjega pregleda pri pediatru je še dva tedna in pol. Bo kaj narobe če počakamo do takrat in nadaljujemo s 3 kapljicami?
Najlepša hvala za odgovor.
Pri dajanju vitamina D3 je zelo velik razpon varnega odmerka – in 3 kapljice dnevno (1200 enot) zanesljivo ne bodo povzročile “hipervitaminoze”, tudi če jih dajete mesece. Torej lahko mirno dajete do pregleda pri pediatru 3 kapljice. Še zlasti, če je razvojna pediatrinja le omenila nepotrebnost večjega vnosa vitamina D3 v pogovoru, ni pa tega zapisala v izvid. Samo ta namreč šteje…
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Na naslednjem pregledu je pediater sam vprašal, ali dajem kapljice D3, odgovorila sem da dajem kot sva se dogovorila, torej po 3 kapljice na dan, in je rekel, da pravilno ker ima se vedno veliko mečavo.
Sedaj jemljemo vitamin D3 Oleovit po tri kapljice že tri mesece, od tega da gre vcasih kaksna mimo, ker ji kanem kapljico na flasko, saj pije adaptirano mleko, kjer je tudi ze vitamin D. Ker gre vcasih kaksna mimo, ji potem ponovno kanem kapljico na flasko. Torej ne vem koliko dejansko dobi seveda.
Naslednji pregled imamo zacetek februarja in seveda me skrbi, da bo vitamina D prevec, saj od pregleda pediatra nisva se videli, mogoce bi bilo smiselno ga poklicati in vprasati, ce z jemanjem nadaljujemo?
Zaenkrat nima nobenih znakov predoziranja, ampak je verjetno ko opazis znake ze prepozno.
Hvala za odgovor.
Prav nobene nevarnosti za hipervitaminozo ni ob vnosu, ki ga navajate (1200 enot dnevno). Trenutno v Sloveniji sicer veljajo priporočila o dnevnem vnosu 1 kapljice (nekaterim se zdi bolj primerno dajanje enkrat na teden, odmerek 10 kapljic). Je pa možno, da se bodo spremenila na 2 kapljici dnevno, po vzoru večine evropskih držav. Pri prezgodaj rojenih pa že sedaj priporočamo večji vnos, torej (vsaj) 2 kapljici dnevno. Pri tem ne upoštevamo vrste prehrane in je odmerek enak pri dojenih in hranjenih s formulo.
Za hipervitaminozo je nujen dolgotrajni vnos več desetkrat preseženega priporočenega vnosa – če bi npr. namesto 1 kapljice pomotoma dajali 1 mL (tudi to se je že zgodilo in je postal pediater pozoren, ko je mama že tretjič v 3 mesecih prosila za nov recept ta D3 preparat…). In dojenček ni imel niti kliničnih niti laboratorijskih znakov za hipervitaminozo, celo raven vitamina D v krvi ni bila zelo povečana.
In ker je zima ter malo vpliva UV žarkov na kožo (ki poskrbijo za lastno tvorbo aktivne oblike vitamina D3), bo povsem v redu, če do pregleda pri pediatru nadaljujete s priporočenim odmerkom, torej 3 kapljicami dnevno.
Srečno,