Vitamin D
Če se izogibaš sonca, potem je zelo velika verjetnost, da ti v telesu manjka D vitamina.
Po mojem mnenju ne moreš nič zgrešiti, če ga začneš jemati kot prehranski dodatek, brez kakšnih labolatorijskih preiskav (ki seveda niso poceni). Sem brala v različnih virih (raziskave, zdravniki), da ljudem večinoma tega vitamina manjka, še posebej če so bolj malo na soncu. Samo upoštevaj navoidila, koliko ga lahko vzameš dnevno. No, če se zgodi, da ga vzameš preveč, ga pa telo samo izloči.
Jaz sem ga jemala letos pozimi in ga bom naslednjo zimo tudi – kajti: nisem nič zbolela, še grlo me je samo enkrat bolelo.
To je res.
To je tudi res, vendar ni tako enostavno. Odmerek 1000 IU poveča serum za približno 10 ng/ml, odvisno od osebe.
Vitamin D se skladišči v telesu in se ne izloča v urin, saj ni vodotopen. A, D, E, K so vitamini, ki so netopni v vodi, vendar so ob študijah imeli že več kot 200000 IU odmerek holekalciferola (D3) pa še vedno ni bilo toksičnosti v jetrih, ni pa nujno da je tako pri vseh. Na soncu ga lahko v 30minutah proizvedemo med 10000 – 25000 IU, vendar mora biti večina telesa izpostavljenega soncu med 11 in 13h, ter ne smemo uporabljati zaščitnih krem za sonce, saj tudi blokirajo UVB žarke več kot 95%.
Pomaga pri sezonski gripi, uporabljajo ga tudi namesto cepiva za prašičjo gripo (H1N1).
Lp,
Goran