Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Vitalido

Vitalido

Pozdravljeni!

Zanima me kaj o bolezni Vitalido, zaradi katere namreč izgubljam pigment predvsem po rokah (od zapestja do komolcev) in nogah (od stopal do kolen). Ta koža(brez pigmenta) na soncu zelo pordči, pojavljajo pa se mi tudi sončne pege. Trenutno uporabljam kreme za samoporjavitev (Nivea, Ambre Solaire), da vsaj malo ublažim kontrast med zgornjim in spodnjim delom rok in nog. Zanima me kaj predlagate vi in če že obstaja kakšno zdravljenje na tem področju? Ali je pojav te bolezni posledica pretiranega sončenja?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Tia

Spoštovana Tia!

Bolezni, ki jo opisujete, pravilno rečemo vitiligo.
Vzrok bolezni še vedno ni povsem pojasnjen. Obstajajo vsaj tri teorije nastanka, vendar nobena vzroka dovolj natančno ne pojasni. Sončenje ni odgovorno za nastanek bolezni – prav nasprotno: izpostavljanje ultravijoličnim žarkom v kontroliranih pogojih je ena izmed možnosti zdravljenja. Poleg te uporabljamo tudi nekatere kreme, za katere iz izkušenj vemo, da pospešujejo pigmentacijo.
Uspehi zdravljenja so včasih prav zadovoljivi, vendar v splošnem vitiligo še vedno ne šteje za povsem ozdravljivo bolezen.

Vem, da se v tujini poglobljeno ukvarjajo s problemom vitiliga, ki ni le dermatološka bolezen, ampak postane predvsem psihična. Kdo v Sloveniji se resno ukvarja s to boleznijo, kam naj se obrnem, da ne bom spet slišala odgovora, da je to kozmetična reč. Prosim za konkreten odgovor.

Tia!

Naj vam prvo povem da imam sama neko kožno bolezen zaradi katere sem hodila na obsevanja k dermatologu. Kot sem se seznanila te naprave za obsevanje zelo, če ne skoraj popolno odpravijo to vašo bolezen. Priporočam vam obisk dermatologa!

Spoštovana Sonja!

Vitiligo je bolezen in ne kozmetična reč, vendar pa žal povsem učinkovitega zdravljenja še ne poznamo. Mogoče se vam zaradi tega zdi, da gre predvsem za psihično bolezen. Psihični stres morda igra določeno vlogo pri poslabšanju bolezni, vendar pa ne šteje za poglavitnega “krivca” za nastanek (že večkrat sem omenil, da sicer tudi vzroki bolezni niso dokončno raziskani). V Sloveniji se z njo ukvarjajo dermatologi, mislim pa, da ni nihče prav posebej specializiran samo za to bolezen.

New Report

Close