Visoki TSH
Spoštovani,
Pred leti so mi ugotovili zmanjšano delovanje ščitnice (Hashimoto). Stara sem 39 let, nisem rodila.
Leta 2003 sem prvič pričela z zdravljenjem. Predpisani tableti Euthyrox – 50 mg. Tableti mi niso zmanjšali težav, temveč sem bila še bolj zatečena, čutila močno razbijanje srca, nespečnost, utrujenost, nihanje kilogramov. Zdravnica mi je predlagala zvišanje doze na vsaj 75 mg, s čemer se nisem strinjala, saj sem se že ob 50 mg dnevno počutila obupno. S terapijo sem prenehala.
Lansko jesen mi je bilo glede na višino TSH 6,4 predlagano, da pričnem z jemanjem tablet Eltroxin. Po 6 mesecih so bili rezultati slabši, kot pred pričetkom jemanja – TSH 7,1. Zopet predlagana rešitev tirologinje: povečanje doze na 75 mg kljub temu, da je bilo po 6 mesecih jemanja tablet stanje slabše, kot pred pričetkom jemanja.
Sedanje stanje:
TSH 11, 9
T3 – 4.81
T4 – 10,79
Počutim se dobro, shujšala sem 5 kg, kar mi preje nikakor ni uspelo.
Zanima me ali obstaja še kakšna druga možnost zdravljenja, kot le povečevanje doz teh dveh vrst tablet?
Lep dan,
Mislim, da si naredila napako, da nisi upoštevala nasveta zdravnice o povečavi odmerka. Ko začneš s zdravljenjem nekaj mesecev traja, da se zadeva normalizira in če si imela po 3 mesecih še vedno previsok TSH, ni nič čudnega, da si še vedno imela simptome. Drugega načina zdravljenja, razen tablet ne obstaja, zato kar zaupati zdravnici.
Srečno!
Anita
Spoštovani!
Hipotirozo zdravimo z nadomeščanjem ščitničnih hormonov v obliki tablet. Cilj zdravljenja je normalizacija TSH in ščitničnih hormonov. Navadno se ob normalizaciji hormonov izboljša tudi počutje bolnika. Vsekakor priporočam zvišati odmerek Eltroxina in kontrolo TSH čez tri mesece. Upam, da se boste tudi počutili bolje.
Lp