Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Visoki trombociti

Visoki trombociti

Spoštovani!

Med nosečnostjo so mi dvakrat ugotovili višje trombocite (prvič okoli 450, drugič čisto malo nad normalnimi vrednostmi – mislim da 390), na prvem poporodnem pregledu, 6 tednov po porodu, pa spet (nekaj nad 500). Res pa je, da sem bila na tem pregledu tik po prebolelem mastitisu (ali to lahko vpliva na trombocite?). Zdaj moram čez tri tedne še enkrat na kontrolo. Kaj sledi, če bodo trombociti spet visoki in kaj so lahko vzroki za to?

Hvala, Irena

Spoštovani!

Načeloma kaj posebnega iz vsega tega ne bi smelo biti. Trombofilija – večje število trombocitov naj bi nekoliko bolj nagibala k večji možnosti nastankov tromboze, zato vas najbrž tudi tako pogosto pregledujejo, da bi končno ugotovili normalno stanje, ali pa se odločili, da vam predpišejo npr. aspirin.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni!
V zgornjem vprašanju Ga. Irena sprašuje kakšni so možni vzroki za nastanek povečanja trombocitov? Imam namreč podoben primer, in sicer se mi gibljejo nekje med 402 in 464 za sedaj.Kontrolo vršimo na dva meseca, bila sem tudi na pregledu na hematološkem odelku,pa kaže da ni nič narobe, ampak trombociti so še vedno previsoki.Moram pa še to povedati, da že leto in pol vzemam dnevno euthyrox(50 mg) zaradi ščitnice.
Lep pozdrav
Andreja

Spoštovani!

Največkrat je to posebnost človeka, le redko kot bolezen. Seveda pa je trombofilija lahko problem zaradi večje možnosti nastajanja strdkov (seveda v določenih pogojih). Pri omenjenih vrednostih in sicer popolnem zdravju ni potrebno ukreniti ničesar.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close