Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca visoka vročina pri otroku

visoka vročina pri otroku

Moja hčerka, stara 4.5 let ima že dva dni visoko vročino, tudi 39C. Sem bila pri zdravniku, pa pravi, da nima kaj narediti. Za zbijanje vročine sem ji dala Lekadol, pa svečke Paraceptamol in nič ne pomaga, danes smo ji zbijali vročino v kopeli, pa tudi ni nič boljše, pomaga za pol ure, največ za eno uro, potem pa vročina še bolj poskoči. Ali imate kakšen nasvet poleg Lekadola, svečk in kopeli, kaj bi lahko še naredila, da bi ji zbila vročino.

Pozdravljena!
Otrokom ob raznih okužbah temperatura pogosteje precej bolj naraste kot bi odraslemu in temperatura sama po sebi ne pomeni tudi “hudosti” bolezni. Vročina ima tudi obramben učinek, zato je ne zbijamo za vsako ceno. Vrednosti, ko se priporoča zniževanje se po literaturi razlikujejo, mi se držimo tega, da pri vrednostih, višjih od 38,5.
S tem, “da ni kaj narediti” je njen zdravnik verjetno mislil povedati, da gre za virusno okužbo (ki je tudi najpogostejša), ko učinkovite terapije ni in bolezen terja le čas. Metode, kako vročino zbijati v bistvu že poznate: paracetamol (v svečkah ALI sirupu) v primernih časovnih razmakih (in odmerku) in hlajenje, kar tudi že veste. Nobena metoda pa ne zniža temperature za stalno ampak le za čas, ko zdravilo učinkuje (oziroma dokler se telo ne segreje nazaj. Ko organizem premaga viruse, se temperatura uredi (in na to ozdravitev paracetamol in hlajenje nimata nobenega učinka, niti kakšne druge metode ne)
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

IMAM HČERKO STARO 3 LETA.ŽE ENO LETO IMA VROČINO BREZ RAZLOGA DO 40.C. VROČINO DOBI VSAK MESEC ALI PA NA DVA TEDNA KAKOR GDAJ. IN POTEM JO IMA EN TEDEN ALI PA ŠE VEČ.BILA JE ŽE NA INFEKCIJSKI KLINIKI,TAM PRAVIJO DA JE ZMERAJ KAKŠEN VIRUS… AMPAK ONA KADAR DOBI VROČINO JE V REDU IN NOBENGA ZNAKA NI DA BI JO MORALA IMETI. PRAV DANES JO IMA 39.2C. NE VEM VEČ KAJ NAJ NAREDIM. BOJIM SE DA NI KAJ DRUGEGA IN BO PREPOZNO. HVALA

Pozdravljeni!
Pogoste vročine pri otrocih so največkrat res posledica (virusnih) okužb, virusov je veliko in ni nujno, da gre vedno okužbo z istim. Podobne težave imajo pogosto otroci, ki začno obiskovati vrtec, kjer se laže okužijo (od drugih otrok). Žal je le podatek o vročini zelo malo, za konkretnejši odgovor, govoriva pač o tem, kaj se mi zdi najbolj možno.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Imam 4,5 let staro hčerko, ki se ji tudi vročine že eno leto ponavljajo na tri tedne do štirinajst dni.Čez noč zakuri do 39, zjutraj ima 37,5, tako stanje traja nekje do pet dni, potem pa vse skupaj izveni. Bile sma na raznih preiskavah( krvne preiskave za pomanlkjivost na imunskem sistemu, preizskava za razne alergije,…) kjer ni nikoli pokazalo nič posebnega. Mi lahko prosim svetujete na koga se še lahko obrnemo, ali za kaj bi lahko šlo?

lp

Pozdravljeni! Odgovor vam bo verjetno nezanimiv a kakšne dodatne ideje nimam, niti se mi ne zdi nujno, da je v ozadju kaj posebnega. Še najprej mi je prišlo na misel, da imate otroka v vrtcu in je pač pogosto v stiku z raznimi virusi.
Lep pozdrav

PIŠEM VAM SPET. MOJA HČERKA BO STARA 4 LETA IN ŠE ZMERI DOBI VROČINO SKORAJ VSAK MESEC. PA ŠE POSEBI ZDAJ V ENEM MESECU JE IMELA VROČINO DO 40.C, IZVIDI SO BILI CRP NAD 160, IN LKC 22. ČEZ 10 DNI JE SPET DOBILA VROČINO IN JO IMA ŠE, SPET SO BILI IZVIDI CRP NAD 160 IN LKC 22, NA INFEKCISKI KLINIKI SO REKLI DA IMA 10% BAKTERIJ IN ZATO SO PREDPISAL OSPEN JEMATI 10 DNI. JAZ HČERKI DAJEM ANTIBIOTIK AMPAK SEM PREPRIČANA DA MOJA HČERKA NE RABI ANTIBIOTIK . NEKAJ DRUGEGA SE DOGAJA S MOJO HČERKO. IN TO SE JE ZAČELO SKORAJ ŽE DVE LETI IN ŠE PREDEN JE ŠLA V VRTEC JE ONA IMELA TE PROBLEME PO SEDMEM MECECU JE ŠLA POL V VRTEC. ČE MI LAHKO POVESTE KAKŠNE PREISKAVE SE DA DELAT, KER BI RADA PRIŠLA TEMU DO KONCA. HVALA

PIŠEM VAM SPET. MOJA HČERKA BO STARA 4 LETA IN ŠE ZMERI DOBI VROČINO SKORAJ VSAK MESEC. PA ŠE POSEBI ZDAJ V ENEM MESECU JE IMELA VROČINO DO 40.C, IZVIDI SO BILI CRP NAD 160, IN LKC 22. ČEZ 10 DNI JE SPET DOBILA VROČINO IN JO IMA ŠE, SPET SO BILI IZVIDI CRP NAD 160 IN LKC 22, NA INFEKCISKI KLINIKI SO REKLI DA IMA 10% BAKTERIJ IN ZATO SO PREDPISAL OSPEN JEMATI 10 DNI. JAZ HČERKI DAJEM ANTIBIOTIK AMPAK SEM PREPRIČANA DA MOJA HČERKA NE RABI ANTIBIOTIK . NEKAJ DRUGEGA SE DOGAJA S MOJO HČERKO. IN TO SE JE ZAČELO SKORAJ ŽE DVE LETI IN ŠE PREDEN JE ŠLA V VRTEC JE ONA IMELA TE PROBLEME PO SEDMEM MECECU JE ŠLA POL V VRTEC. ČE MI LAHKO POVESTE KAKŠNE PREISKAVE SE DA DELAT, KER BI RADA PRIŠLA TEMU DO KONCA. HVALA

Pozdravljeni!
O težavah ni napisano kaj dosti, če govoriva pa o izvidih in vročini, dejansko govorijo v smislu neke bakterijske okužbe, ki se tudi res zdravi z antibiotiki. Torej ni nujno, da se razen pač teh okužb sploh dogaja kaj posebnega v ozadju, kar bi bilo potrebno raziskovati.
Lep pozdrav

Pozdravljeni,

dvajsetmesečna hči ima 39,5 vročine in malce zabit nos. A jo naj peljemo k dežurnem zdravniku, ali zbijamo temperaturo in počakamo do ponedeljka?
Včeraj zvečer je imela 38,8 stopinj, zato smo ji dali svečko, prav tako jo je dobila ob 8h zjutraj, okoli pol dvanajstih pa ji je zopet narasla na 39,5.

Hvala za nasvet in lp.

Forumski nasvet seveda ne bore biti vzrok za obisk ali ne-obisk zdravnika, načeloma pa velja, da zadošča zbijanje temperatur, tekočine in obisk zdravnika po nekaj dneh. Dobre informacije na to temo dobite tukaj: http://www.zzzs.si/zzzs/info/egradiva.nsf/0/527c766781502cc6c1257280003c14bc/$FILE/moj%20otrok%20ima%20vrocino_november%202013.pdf
Lep pozdrav

Hvala za nasvet.

Lp.

New Report

Close