Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Visoka temperatura brez drugih znakov

Visoka temperatura brez drugih znakov

Pozdravljeni!

Naš malček ima od včeraj popoldan povišano temperaturo, najprej 38.4, dobil svečko in dve uri spal. Ko se je zbudil, sem mu spet izmerila in je imel 37,4. Torej je padla. Potem je v roku dveh ur ponovno narasla na 38,2 in preden je šel spat (ob pol devetih zvečer) je dobil 5ml Calpola. Že pred polnočjo je bil spet zelo vroč, izmerili smo temperaturo, narasla na 38,6. Okrog pol enih zjutraj sem mu tako dala svečko 125mg, nato se je še dvakrat zbudil, malo popil in spal naprej. Spal je do sedmih zjutraj in takoj ob sedmih spet zaspal nazaj (brez pitja). Spal je do devetih. Takoj sem mu dala piti vodo, potem se je dojil in nato dobil še nekaj AM. Vročino sem mu spet izmerila pred hranjenjem, 38.2. Po pol ure je postal zelo vroč in sem mu šla temperaturo ponovno meriti (pod pazduho 38,8; v ritki 39,3). Takoj sem mu dala svečko, vendar se je kmalu zatem še pokakal. Sicer je bilo med blatom zelo malo sledi svečke, tako da se je najbrž že v celoti raztopila. Temperatura mu je padla le do 38. Trenutno spi.

Zanima me pa naslednje? Otrok ima pač povišano temperaturo, kakšnih znakov prehlada pa sploh nima. Je malo bolj siten. Dopoldan je res spil malo manj (voda), potem pa sem mu pred spanjem dala vmes malo soka in je spil malo več. Do zdaj je lulal normalno.

Ker je imel tudi vročinski krč (enkrat decembra), smo dobili Voltaren svečke. Ali je v primeru, da bo temperatura še vedno naraščala oz. bo padla samo za kakšno uro, dve, bolj smiselno, da mu dam zvečer Voltaren svečko, ker bo verjetno tudi dlje časa držala?

Opazila sem tudi, da ima na ličkih par drobnih rdečih pikic, prav tako na prsnem košu? Najbrž od vročine?

K zdravniku pa najbrž najbolje jutri, če se stanje ne popravi?

Pozabila sem prej vprašati še glede dihanja. Ponoči in prej popoldan, ko je spal približno eno uro, je bila frekvenca dihanja med 30 in 35 vdihi na minuto. Star bo pa eno leto.

Je to še v mejah normale?

vsi znaki šeste otroške bolezni…
pri nas je bilo isto. visoka vročina, nato izpuščaji (pikice) po telesu.

kakor sem jaz razumela šesto bolezen, se izpuščaji oz. pikice pojavijo po padcu temperature….
temperatura pa pri nas še vedno vztraja….pikic je bilo par po obrazu in nekaj malega po prsnem košu…

lp

Ja res, vočina pri 6. inf. bolezni traja 2-3 dni in ko pade (ali izjemoma v zadnjem delu te vročine, morda pol dneva pred padcem) s epojavi izpuščaj, po celem telesu. Samo nekaj izpuščajev po licih ni tipičnih za 6. inf. bolezen.
Če otrok po enem dnevu vročine še nima nobenih drugih znakov , pri tem pa dobro pije, je plenica polulana, otrok pa videti še kar, potem imate še čas opazovati.
Voltaren ne damo zato, da bi dlje časa obdržal vročino znižano (da o tem, da vročina pade tudi pod 36 in je potem cela panika niti ne govorim), pač pa otroku, ki ima visoko vročino je in ob tem prizadet. Vročinski krč se v 95% zgodi pri prvem dvigu vročine v neki bolezni, torej ste to že dali mimo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Torej sem bila prav informirana glede 6. bolezni.

Skratka, ob 15h je dobil 5 ml Calpola, temperatura je po malo več kot eni uri padla z 38,6 na 37,7. Takšna temperatura je bila tudi preden je zaspal (okrog pol osmih) in mu nisem dajal nič za zbijanje, saj se mi zdi, da je za to še prenizka. Do zdaj sem ga šla že parkrat potipat in ni bil pretirano vroč. Upam, da bo noč mirna.

Kako je s tem vročinskim krčem? Ali sem prav razumela, da se pojavi enkrat in potem največkrat nikoli več? Je pa tudi res, da je velika težava ponoči sploh ugotoviti, da je otrok imel vročinski krč, kajne? Kako lahko vem, da je otrok imel vročinski krč, če spi on in spim jaz? Sicer se je ponoči enkrat zbudil, jokal kot bi se nečesa ustrašil, dala sem mu dudo in je spal lepo naprej.
Voltaren so nam rekli, naj damo, če temperatura naraste nad 38,5 in potem vmes, če se temperatura ne bi dovolj znižala, naj damo še paracetamol svečko (prej kot v 6 urah).

Danes mu nisem dala Voltarena, saj se mi ni zdelo potrebno. Bomo videli, kako bo ponoči in jutri.

Ga pa spet močno matrajo zobki. Zgornji enki sta na vidiku. Jah, res imamo šele dva zobka, čeprav bo star že eno leto. No, pa saj to niti ni pomembno, enkrat tako ali tako morajo pokukati ven 😉

Spil je malo več kot dve steklenički vode in soka po 125ml, kar se mi zdi dovolj, pa še zjutraj je dobil AM. Za kosilo govejo juhico, tako da kar se tiče tekočine, ni problema. Tudi rad je in pije, zaenkrat ne odklanja hrane. Tudi plenice so bile dobro polulane, skoraj preveč (če je to sploh mogoče?). Smo ga parkrat dali na kahlico in se je vedno polula, količina pa tudi ni bila tako majhna.

Hvala in lep pozdrav!

Vročinski krči se pojavijo od 6. meseca staorsti dalje in po 5. letu izzvenijo. Nekateri otroci imajo samo en vročisnki krč v življenju, drugi več. Pripisujemo jo nezrelosti inhibitornih mehanizmov v možganih. Preprosti vročinski krči nastanejo pri prvem dvigu vročine v neki bolezni in se ne ponovijo v tej bolezni. Vročinski krč je stanje izgube zavesti s krči in načeloma lahko predpostavljamo, da bi kakšnega tudi spregledali (glede na to, da se 90% krčev konča v 2 minutah tudi brez posredovanja in je nato otrok brez nevrolokih težav), najpogosteje pa starši slišijo, da je z otrokom nekaj narobe.
Vročinski krč pomeni nenadno izgubo zavesti (torej otroku ne morete npr. dati dude v suta) s krči, torej otroka stresa, krči.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani!

Moj dveletni sinje imel dva dni (sreda in četrtek) visoko vročino (38,5-39 stopinj), tretji dan mu je ta povsem upadla, nato je med vikendom bil videti povsem zdrav, veliko je jedel in pil in bil na splošno zelo dobre volje. V pon.zjutraj se mu je vročina ponovila, vendar tam okoli 37,7 stopinj, bil pa je videti zelo zmatran, vendar je zvečer že veliko jedel, nato je v torek vročina povsem upadla in v sredo je ni imel, zato sem ga danes, v četrtek,dala v varstvo.Ko sem ga prišla iskat,pa jezopet imel vročina- 37,5 stopinj,zvečer pa 38,5 stopinj. Otrok sicer nima nobenih izpuščajev, veliko pije, ni prehlajen. Kajbi to lahko bilo? Pri zdravnici do sedaj še nisem bila, ker mi je ta svetovala opazovanje.

Glede na to, da občasne vročine trajajo ves teden, je pregled pri zdravniku potreben. Lahko bi šlo tudi za angino, npr., potrebno pa je izključiti tudi vnetje sečil.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani!

Še to bi rada dodala,danes sem bila s sinkom pri zdravnici, pregledala ga je in ni opazila nič nenavadnega, vzela mu je kri, slabokrven ni, levkociti niso povečani in vse kaže na virozo. Sedaj pa se sprašujem ali tudi viroza traja tako da je dva dni visoka vročina brez dodatnih znakov, nato dva dni brez vročine in deluje povsem zdrav, nato spet dva dni vročine, pa spet en dan vse ok, nato pa zopet visoka vročina sedaj že dva dni. Koliko časa bo še to trajalo?

L.P.

Nekatere viroze lahko potekajo na ta način. Vsekakor pa na ponovno kontrolo, če bo vročina še v ponedeljek.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

pozdravljena.

Zanima me. Naš sin (kmalu 7mesecev) je prejšnji teden imel poln nosek in težko je dihal in se dojil. Bil je na infuziji v bolnišnici 2dni in nadaljnje zdravljenje doma. Torej izpiranje noseka s fiziološko raztopino. V četrtek ko je prišel z mamico domov je bilo do ponedeljka vse v redu z njim. Le poln nosek. Od ponedeljka naprej pa se je začelo. Telesna temperatura po cele dneve nihajoča. 36,7…potem kako uro kasneje 37,5-38,5. In to se vleče že par dni. Danes je četrtek. Torej cel teden skoraj. Smo bili pri pediatrinji, kri normalna, le majhno nezaskrbljujoče zvišani levkociti kar kaže na virozo ki jo je preboleval. V bolnici kri OK. Pred tem peklenskim ponedeljkom ni imel niti enkrat vročine. Cel teden že cendra ali pa zajoka. Torej vročina malo naraste, pa spet pade. In drži se na meji da sirup ni potreben. Naj pa povem da danes, četrtek od jutra pa do večera je bil čist živahen in normalen. Smo se veselili da se vrača vse v normalo. In BUM…prišel je večer in spet temperatura raste. Naj tudi povem da zobekov še nima. Zakaj nam pediater ne pove: vse je ok z njim ali pa nič ni ok z njim. So mogoče zobeki ali niso? Saj mu pediatrinja dlesni NI pogledala. Le srce poslušala in grlo pogledala. Poslala nas je na kri in vodo. Voda ok, kri pa zvišans trombocite ali kaj že. Prosim za odgovor čim prej

Otroka je potrebno slediti in ga pregledovati na 2-3 dni. Očitno je bil prehlajen in sedaj pričakujemo najpogostejše zaplete (npr. vnetje ušes). Izraščanje zob takšne temperature ne povzroča. To je največja zmota pediatrije v zadnjih desetletjih. Je pa res, da  ob vročini zobje hitreje izraščajo, je pa ne povzročajo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni! Miha na tej strani moj sin Luka pa je pred 2 tedna nazaj dobil vročino in jo imel 2 dni potem spet jo je dobil to nedeljo ob 11 zjutraj in jo še vedno ima zdaj v sredo nima pa nobenih drugih znakov se pravi izcedek iz nosu blato je vredu pije še kar glede na stanje edino nima pa apetita kar je seveda normalno smo bili pri zdravniku pediatru pa so mu vzeli bris takšen in drugačen kri voda in je pediatrinja rekla da je vse v najlepšem redu v preteklosti je pa že imel vročinske krče in epileptični napad in zdaj me pa zanima kaj bi to lahko bilo katero bolezen ima se pravi nobenih drugih simptomov nima samo visoka vročina katero ne pustimo preko 39 zaradi morebitnih vročinskih krčev

Spoštovani, na ta način, brez pregleda, ni mogoče pojasniti, za kakšno bolezen gre. Pediater, ki ga je pregledal in opravil bris žrela, krvne preiskave na bakterijske kazalce vnetja (ker4 samo to nas zanima) in urin, je izključil bakterijsko bolezen.  Za kaj točno gre pa na ta ničin ni mogoče pojasniti, če tega ne more zdravnik, ki je otrok videl in pregledal.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close