Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Visoka sedimentacija in še kaj

Visoka sedimentacija in še kaj

Pozdravljeni!

Pišem vam v zvezi s taščo.Že 14 dni je hospitalizirana na infekcijski kliniki.Vzrok je bil vijolični “fleki” po rokah(dlaneh),ki so bili srbeči in boleči.Vzeli pa so ji tudi kri in vodo,izvidi so pokazali bakterije v urinu in visoko sedimentacijo kar 120!

Mene pa zanima,kaj pomeni tako visoka sedimentacija?In kako je mogoče,da ima po 14 dneh raznih terapij(ne vem,kaj ji dajejo,mislim pa,da antibioike i.v. in tbl,proti bolečinam,alergiji)še vedno zelo visoko 105.

Ugotovili so še začetek pljučnice.Sedaj pa je začela še otekati,roke,noge,vse kosti jo bolijo,težko je.Stara je 64 let,ima pa še angino pektoris in hipertenzijo in jemlje že tako cel kup zdravil.Počuti se slabo.

Še vedno ne najdejo vzroka flekom,otekanju…ne vem,nas je pa vse strah,ker ne vemo,kaj je.

Zanima pa me,ali je zdravnik dolžan povedati svojcem vedno za katero bolezen gre,ali lahko to “zavlačuje” oz.ne pove takoj.

Prosila bi vas za odgovor,ker sem res zelo zaskrbljena.

Hvala.

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Sedimenatacija se praviloma zelo počasi izboljša. Pri tako visoki bi rekel da v najbooljšem primeru v dveh meseceih po ozdravitvi. Tudi padec je lahko že znak izboljševanja, ni pa nujno. Zdravniki pogosot ne vedo že takoj v začetku, za kaj točno gre, zato praviloma reagirajo na najbolj verejtno možnost in se ravnajo tudi po odzivu na zdravljenje.

Pri polnoletni osebi sorodnik inimajo pravice izvedeti za zdravstven ostanje bolnika, razen, če bolnik tako zahteva.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšel je priročnik Diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike [www.drmed.org]. Kupite ga lahko v knjigarnah DZS in Mladinske knjige.

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

PROSIM VAS DA MI ODGOVORITE NA UPRAŠANJE.SLABO GOVORIM SLO.JEZIK,AMPAK SE NADAM ODGOVORA.IMAM SEDIMENTACIJU 100/90 i urin ni uredu,krvna slika je uredu ,še imam bol ispod desnog rebra.stara sem 43.prosim vas za hiter odgovor.HVALA VAM i moje ime dina

Spoštovani!

Domnevam, da ste bili zaradi tega pri zdravniku. Lahko bi šlo za vnetje ledvičnih čašic in bi otrebovali antibiotično zdravljenje. Ob tako visoki sedimenataciji je stanje lahko resno, zato pojdite k zdravniku, če še niste bili.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšel je priročnik diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike http://www.drmed.org/novica.php?id=13437. Dobite ga v knjigarnah DZS in MK.

Pozdravljeni.

Mama (starost 60 let) ima že kar nekaj let (skoraj desetletje) visoke vrednosti sedementacije (od 50 do 90). Drugače ima izvide krvi OK, dvakrat je že prebolela raka (sicer je bil samo lokalno razširjen), enkrat je prejemala kemoterapijo. Drugih posebnih težav nima. Kje iskati vzroke, kakšne preiskave priporočate.

Spoštovani!

Nobenih. Včasih se ne da ugotoviti, zakaj so beljakovine v kriv, ki so odgovorne za pospešeno sedimentacijo, spremenjene. Lahko pa bi iemla kakšno kroninono vnetno bolezen – revmatizem na primer.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani,
imam par vprašanj in sicer je zadeva sledeča:
Očetu je bil diagnosticiran rak na debelem črevesu (kolon) v tretjem stadiju. Po operaciji je prejemal kemoterapijo in sicer 6 mesecev. Po operaciji je dobil bakterijo escherichia coli in tudi smo jo z zdravili očistili. Sicer na črevesju ima polipe, ki jih je tudi potrebno odstraniti.Dva meseca po kemoterapiji je imel Ultra zvok trebuha, ter Magnetno resonanco, kjer so rekli da se rak ni razširil. Sedaj pa ima res zelo visoko sedimentacijo najprej je imel 70, nato pa 120 in še kr ostaja sedimentacija takšna. Zanima me ali je vzrok za takšno visoko sedimentacijo kemoterapija, ali je mogoče takšna sedimentacija posledica kemoterapije? Mogoče so vzrok tudi polipi? Zdravniki ne reagirajo, ker naj bi bilo vse na slikah ok. Mene zanima samo kaj bi lahko bil vzrok im ali je tako visoka sedimentacija posledica kemoterapije?

Najlepše se vam vnaprej zahvaljujem za odgovor,

JJ

Spoštovani,
Očetu je bil diagnosticiran rak na debelem črevesu (kolon) v tretjem stadiju. Po operaciji je prejemal kemoterapijo in sicer 6 mesecev. Po operaciji je dobil bakterijo escherichia coli in tudi smo jo z zdravili očistili. Sicer na črevesju ima polipe, ki jih je tudi potrebno odstraniti.Dva meseca po kemoterapiji je imel Ultra zvok trebuha, ter Magnetno resonanco, kjer so rekli da se rak ni razširil. Sedaj pa ima res zelo visoko sedimentacijo najprej je imel 70, nato pa 120 in še kr ostaja sedimentacija takšna. Zanima me ali je vzrok za takšno visoko sedimentacijo kemoterapija, ali je mogoče takšna sedimentacija posledica kemoterapije? Mogoče so vzrok tudi polipi? Zdravniki ne reagirajo, ker naj bi bilo vse na slikah ok. Mene zanima samo kaj bi lahko bil vzrok im ali je tako visoka sedimentacija posledica kemoterapije?

JJ

Spoštovani,

Spoštovani!

Težko pojasniti. Je pa res, da pr irakavaih bolnikih pogosto odkrijemo pospešeno sedimentacijo, kar pa samp po sebi niti ne napoveduje bolezni, niti ne pojasnjuje stanja bolezni. Osnova spremljanja so UZ, rentgenske in druge preiskave, ki označujejo ev. razsoj in stopnjo bolezni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close