visoka dioptrija
Čeprav bi tole vprašanje sodilo kam drugam, mi prosim pomagajte. Pri vprašanju o visoki dioptriji in carskem rezu sem videla, da vas ima kar nekaj izkušnje z visoko dioptrijo. Kam hodite na preglede in kakšne leče ali očala nosite? Je bila katera na operaciji za zmanjšanje dioptrije? Moja dioptrija je -9 in -13.
Hvala za pomoč!
Na preglede hodim cca na dve leti z napotnico v bolnico k oftalmologu že 30 let in tam imam tudi celoten karton. Leče slabo prenašam, zato imam očala z najbolj stanjšanimi lečami (Zeiss). O operaciji zaenkrat samo zbiram informacije in morda kdaj v prihodnosti, saj ni ravno poceni. No, saj tudi očala niso zastonj (za zadnja stekla sem dala skoraj 100.000).
lp n.
Živjo!
Jaz imam na obeh očesih nekaj čez 7, poleg tega pa še astigmatizem. Rodila sem normalno in zelo hitro, brez težav. Ekipa je bila pozorna na to, da me niso pustili preveč “matrati” v drugi fazi poroda, zato so mi malo pomagali pri izstiskanju otroka. Carski rez ne priporočajo, o tem sem osebno govorila z dr. Pušenjakom, ki me je s svojimi argumenti prepričal, da v kolikor ni zdravstvenih indikacij tega ni potrebno delati. Na preglede hodim običajno v ZD Vič. Prej sem hodila k dr. Radoničevi, vendar je žal ni več, ker je šla v pokoj. Nekajkrat sem šla tudi k Baronu (mislim, da se tako imenujejo), to je blizu Rimske ceste v centru. Zaradi pogostih vnetij oči in pomanjkanja solz leč ne prenašam, zato nosim najlažja očala kar se jih da dobiti (najbolj satnjšana). Naročila sem jih pri Baronu; in sicer plastična stekla, antirefleks, stanjšana, dodatno pa sem naročila še sončna očala, ki jih fiksiram na očala z dioptrijo. Priporočali so, da pri visokih dioptrijah ne nosimo očal z foto stekli, kar pomeni, da se zatemnijo ob svetlobi oz. uv žarki.
LP
Bazika
Jaz sem bila pri dr. Pfeiferju (mislim, da se tako napiše), ker sem dolgo nosila poltrde leče pa me čedalje bolj motijo. Svetoval mi je, naj poizkusim mehke, cilindre pa korigiram z očali (cilindri so tisti, zaradi katerih smo obsojene na poltrde leče). Za prosto gibanje in normalno funkcioniranje bi bile dovolj samo leče, za vožnjo z avtom pa bi si nataknila očala. Je že bila katera na pregledu v Žalcu? Jaz se pripravljam. Imajo dobro spletno stran http://www.irman.si/
ŽIVJO!
Tudi meni se zelo blešči. Ne spomnim se ali so imeli vsi modeli možnost naročiti dodatno še sončna očala. Meni sta bila všeč 2 modela in oba sta to možnost imela. Mislim (90%), da je možno naročiti, da ti sončna očala naknadno izdelajo. Bi bilo treba vprašati. Spomnim se tudi, da sem za sončna očala plačala cca. 7000 sit. Bila sem zelo presenečena tudi nad tem, da lahko kljub visoki dioptriji izbereš kovinske okvirje, ki so lahki in tenki. Prej sem vedno nosila plastična, ki jih je bilo vedno treba popravljat. Povedali so mi, da je sedaj praktično že vse možno naresti. Včasih sem kupovala okvirje tudi pri optiki Ciciban, pri štadijonu za Bežigradom, kjer so bili tudi o.k. Baje pa lahko naročiš že povsod tudi posebna očala za šport (npr. potapljanje, smučanje itd.). O.K. sedaj sem že malo zašla, ampak nič hudega, morda ti bo še kakšna infrmacija tako mimogrede prav prišla.
LP
Bazika
Hej, punce,
moj fant (no, res ni ženska, ki bi kdaj rodila, “imava” pa z Irmanom zato izkušnje) si je dal visoko dioptrijo lasersko “odstraniti” pri Irmanu.
Prva najbolj nenavadna izkušnja se navezuje na njegova očala. Po operaciji namreč še vedno nosi očala za vožnjo in npr. v kinu. Ko so mu določili dioptrijo (nap regledu, ki ga je sam plačal), mu niso hoteli izdati potrdila o dioptriji, da bi si dal očala izdelati v LJ (kjer živiva in kjer je en prijatelj optik, zato lahko stekla dobi malo bolj ugodno), ampak so vztrajali, da mu jih bodo izdelali tam. No, po dolgotrajnem pregovarjanju (konec koncev je operacijo in vse nadaljne preglede plačal sam) so mu vendarle izdali izvid tako, da si je lahko očala naročil v LJ.
Sicer pa je imel dioptrije okoli -8 (pa še nekaj astigmatizma), vendar z rezultati operacije ni preveč zadovoljen, ker se mu veliko bolj blešči kot včasih, težje vozi ponoči (luči vidi razpršene in ne v obliki pike ali kroga), v megli in v povsem sončnem vremenu (no, tu si lahko malo pomaga s sončnimi očali). Oči ima zdaj ful bolj suhe (prej je imel kar preveč vlažne:)). Kot že rečeno, še vedno nosi očala za vožnjo.
Irman pravi, da se jeznašel ravno v tistih 4%, pri katerih operacija ne uspe popolnoma. Žal je to zelo tvegano, saj nikoli ne veš, kako bo operacija uspela pri tebi.
Fant zdaj pravi, da bi rajši še vedno nosil pepelnike (čeprav je v resnivi vedno nraočil zelo stanjšana stekla :)), kot pa da bi se dal operirati. No, časa ne moremo odvrteti nazaj.
No, mi je že jasno kako je z imeni- Jaz sem prijavljena kot Dejzi (ker je bilo Daisy že zasedeno :), ker pa se nisem prijavljala, sem lahko poste dajala not kot Daisy…
Skratka…
Moja sodelavka je imela zelo visoko dioptrijo (12 in več) in si je šla operirat oči nekam v Novo Mesto (lasersko – cca 250.000 sit eno oko, se mi zdi).
Naredijo ambulantno, po 30 minutah se že pelješ domov.
Sedaj vidi krasno brez vsakršnih očal.
Ravno včeraj pa so mi razlagali, da se dioptrija kasneje hitreje slabša, ko se začno starostne daljnovindnosti – po 50.letu (oko se težje prilagaja), a bili smo si enotni, da če že ima človek 12 ali več dioptrije, si z operacijo kakorkoli pridobi veliko let brez očal in če jih kasneje spet nosi, četudi spet 12…, ni katastrofe… Nima kaj zgubiti- 12 ima že sedaj…