Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija VISOK SPODNJI TLAK (niha)

VISOK SPODNJI TLAK (niha)

Pozdravljeni,

Pred pol leta mi je nepričakovano za infarktom umrla mami (48let) po smrti so ji ugotovili hudo koronarno bolezen z 2 žilama zoženima več kot 80 % in eno 90%. Da je bolna nismo vedeli. V družini so po njeni strani srčno žilne bolezni njen oče je umril zaradi srčnega popuščanja mama se zdravi zaradi viskega pritiska.

Od takrat se sama zdravim pri psihologinji zaradi panično anksiozne motnje…..Zaradi paničnega napada in ugotovljenega šuma na srcu ter visokega tlaka 170/120 na urgenci so me napotili k kardiologu. Ta mi je naredil ultrazvok srca in izvid ni pokazal nobenih posebnosti rekel je da imam močn srce in da zato nekateri zdravniki slišijo šum…..na izvidu piše da klinične ekg in ehokardiografsko ni znakov za organsko srčno bolezen ugotavlja paznake izrazitejše adrenergične odzivnosti s situacijsko hipertenzivnostjo.

Pred dnevi sem bila na pregledu pri ginekologinji ker so mi izmerili visok pritisk prva meritev 160/100 naslednja 160/110 potem pa 149/100. Ker sem na kontracepcijskih tabletah mi jih je ukinila jih jem samo še decembra potem moram prenehati. Rekla je tudi naj si ga spremljam doma….

meritve doma so pokazale
zvečer 134/101 139/110 134/97

zjutraj 143/94 134/95 132 /92

Zanima me ali moram iti takoj k zrdavniku ali lahko najprej poskusim z metodami znižanja pritiska (prehrana telovadba itd)

Moram pa povdariti da sem zadnji čas ponovno pod stresom in se zelo malo gibljem….

Hvala vam za odgovor saj me zelo živcira ta pritisk….

Vtis imam, da bolehate za esencialno (primarno) hipertenzijo pri kateri je glavni dejavnik tveganja družinska obremenitev. Zato je odveč sleherno “sekiranje”, ki še pospeši napredovanje bolezni. Danes ni nobenemu bolniku z visokim krvnim tlakom težko najti literaturo o tej bolezni( v ambulantah pri izbranih zdravnikih, v dnevnih časopisih, v vsaki reviji v kateri je v programu tudi obravnava o zdravju., itd.). Izgleda, da visok krvni tlak (hipertenzija) pri vs še ni povzročil posebne škode.Verjetno vam je znano, da visok krvni tlak kvari srce (srčno mišico) in vse žile po telesu, zlasti žile srca in možganov. Pri nezdravljenju, bolezen napreduje hitreje. “Bolnik” z visokim krvnim tlakom (hipertonik) lahko je uspešen proti škodljivemu vplivu povišanih vrednosti krvnega tlaka z doslednim zdravljenjem bolezni. Bolezen začnemo zdraviti z “zdravim načinom življenja”. Žal je tudi dosleden zdrav način življenja premalo zadovoljivo učinkovit in če smo po nekaj mesecih takega zdravljenja premalo uspešni bolnikom svetujemo, da začnejo redno jemati ustrezna zdravila v nizkih odmerkih. Skušajte premagati brezpotrebno paniko pred zdravljenjem in druge vzroke za stresno stanje. Pri zdravljenju ne zanemarite velike koristi rednih polurnih sprehodov, deloma s pospešeno hojo, 5 – 6 krat na teden. Uživajte čim manj slano hrano, revno z maščobo živalskega izvora, bogato s sadjem in zelenjavo, skrbite za pravilno telesno težo, ne kadite, omejite uživanje alkohola, skrbite za zadostne nočne počitke, izogibajte se stresnim situacijam, Naučite se pravilno merjenje tlaka, itd. Hormonsko antikoncepcijsko zdravljenje odsvetujemo. Lahko mi še pišete. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala za odgovor, če vas prav razumem sem zelo podvržena visokemu krvnemu tlaku pozabila sem povedati da sem stara 28 let ter prenehala z kajenjem pred 4 meseci…….predvidevam da si do nadaljnega merim krvni tlak….po enem mesecu če tlak ne bo zmanjšan bom ponovno obiskala zdravnika in prosila za dodatno zdravljenje (zaenkrta se to ne osebnemu zdravniku in ne kardiologu ni zdelo potrebno) hvala malo sem se pomirilia…se opravičujem za to vprašanje sem malo panična… moj pritisk vrjetno ni tako visok da bi bil potrebn takojšji obisk zdravnika ali urgence?

LP

Odgovor ni potreben.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,

Po parih dneh se mi je stres umiril….( vrejtno sem bila v depresivnem obdobju) zanima me še sledeče….
Ko sem si zadnje dni merila pritisk je bilo stanje tako

25.11
Zjutraj 132/92 3.meritev
Zvečer 132/88 če se uležem in čisto sprostim je pritisk 120/81 (ali merjenje krvnega tlaku v ležečem položaju daje merodanje rezultate)
POVPREČJE VSEH MERITEV V DNEVU 129/88

26.11
Zjutraj 128/89 3. meritev
Zvečer 128/84 v ležečem položaju 118/79
POVPREČJE VSEH MERITEV 127/86

27.11.2015
Zjutraj 126/88 3.meritev
Zvečer 130/87 v ležečem položaju 122/80
Povprečje vseh meritev 126/85

Po opravljenni terapiji pri bioenergetiku zaradi stresa

28.11.2015
Zjutraj 122/78
Zvečer 113/73 v ležečem položaju 126/86
POVPREČJE MERITEV 119/77

Imam resne težave s sproščanjem …kot sem se pogovarjala so to znaki depresije ki lahko tudi pvzroči povišanje krvnega tlaka in ostalo slabo počutje….ob večerih mi je slabo in se mi nabuira slina v ustih predvidevam da to ni posledica visokega pritiska……..moja skrb je povečana zaradi nenadne smrti matere zato toliko vprašanj….na antidepresivih nisem….opažam pa da vedno najdem kake telesne simptome da se zamotim …da ne razmišlja o meterini smrti….

Zanima me tudi ali pregled očesnega ozadnja tudi pokaže ali je pritisk povišan…?

Oziroma katere preglede priporočate da bi mi čimprej potrdili ali ovrgli diagnozo hipertenzije….?

Ker glede na to da je pritisk v mirovanju in ležečem položaju zelo nizek 112/74 me skrbi kaj bi se zgodilo če bi začela jesti tablete za zmanjšanje ‘pritiska…:)

res hvala za odgovore…

Preden odgovorim na izvide , bi priporočil, da si kontrolirate krvni tlak po sedanjih priporočilih:
Bolnik sedi, z neprekrižanimi nogami, v sobni temperaturi, v mirnem okolju, vsaj 20 minut po kavi, po kajenju. Manšeta aparata mora biti v višini srca. Opazovanec si izmeri tlak in zapiše ugotovljene vrednosti. V presledkih po vsaj 2 minuti si merii tlak še dva krat. Pri tako opravljenih meritvah upoštevamo najnižjo vrednost ali srednjo vrednost seštevka druge in tretje meritve.
Upam, da ne boste postali bolnica z visokim tlakom.
Preiskovanec je bolnik, če ima vrednost zgornjega tlaka nad 140 mm Hg ali/ in spodnjega tlaka nad 90 mm Hg. Optimalen KT je pod 120/80 mm Hg, normalen KT je pod 130/85 mm Hg. Lahko mi še pišete. Srečno.

New Report

Close