Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Visok spodnji pritisk

Visok spodnji pritisk

Spoštovani,… Vseskozi, do pred pol leta sem imela nizek ali normalen pritisk. Pred pol leta sem dobila blažje glavobole ter močne krvavitve. Zaradi glavobol sem si merila pritisk, ki je postal kar naenkrat visok. 9.9.2019 so mi odstranili maternico ter jajcevode, takrat me je ginekologinja opozorila, da imam malo slabši pretok krvi skozi ledvice. Zdravnici sem omenila visok spodnji pritisk in mi je svetovala, naj si ga 14 dni merim zjutraj in zvečer. Vseh 14 dni je bil pritisk zelo visok, enkrat celo 190/143. Prav tako so mi pred 14 dnevi pri zdravniku izmerili pritisk zjutaj na tešče 189/147. Dobila sem tablete za pritisk in holesterol v enem, ki pa ne delujejo optimalno, saj imem spodnji pritisk še vedno visok, konstantno od 100 do 110. Zgornji pa niha od 125 – 150. Ponoči moram tudi do trikrat na vodo, prav tako sem kronično utrujena. Zanima me, kaj bi lahko bil vzrok veh teh nenadnih simtomov (glavobol, visok spodnji pritisk, utrujenost, nočno mokrenje), da bi omenila zdravnici, saj se mi zdi, da me ne jemlje najbolj resno. Poslala me je še k okulistu in na ultrazvok trebuha, ampak na ta dva pregleda še čakam. Ni pa mi recimo predpisala 24 urnega merjenja pritiska. Naj še omenim, da me večkrat pika pri srcu, ter da imam pogosto nočno more. Imam tudi zelo stresno službo, v službo in nazaj se vozim okrog 4 ure na dan. Stara sem 45 let, zaradi sedečega dela in vožnje ter premalo gibanja imam preveč kg. Povišan imam tudi holesterol (trigliceride 7,8). Iskreno vam bom hvaležna za odgovor in pomoč, saj me že močno skrbi moje zdravstveno stanje.

Urejanje pritiska (in holesterola) terja nekaj časa in potrpljenja in redko uspe z enim samim zdravilom, a dodatna se uvajajo postopoma če je potrebno. Posebne koristi od 24urnega merjenja krvnega tlaka ne vidim v dani situaciji. Redno jemanje terapije je zelo pomembno, prav tako poskrbeti za zdrav življenjski slog, vožnja in sedenje seveda ne pokurita kalorij, a povečevanje telesne teže je vedno odvisno od razlike med pojedenimi kalorijami in pokurjenimi, tako da se da ukrepati na obeh koncih. Uredite tlak in strahove pa boste videli, kaj bo še ostalo od težav. Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Najlepša hvala za odgovor.

Objava čaka odobritev

New Report

Close