Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija visok spodnji pritisk

visok spodnji pritisk

Imam premalo podatkov za pravilen odgovor. Možno je, da gre za poraste krvnega tlaka zaradi morebitnih sedanjih čezmernih telesnih ali duševnih obremenitev. Prav tako je možno, da ste novi bolnik z visokim krvnim tlakom, za katerim sicer boleha še nekaj drugih članov ožje družine (oče, mama, bratje, stari oče, itd.). Priporočam zdrav način življenja, nekajenje, več krat na teden polurne sprehode, izogibanje stresnim situacijam, zadostne nočne počitke, itd. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Sem star 26 let in imam krvni tlak 145/70 pulz 85. Rabim zdravila? Ali je kaj narobe, če je zgornji povišan, spodnji malo znižan?
Lp.

V dopisu je samo en podatek o višini krvnega tlaka. Zgornji (sistolični) tlak je blago nad zgornjo normalno mejo (normalna vrednost pod 140/90 mm Hg). Spodnja vrednost (70 mm Hg) je v normalnih mejah. Za bolj gotovo oceno ali imate povišane vrednosti zgornjega tlaka (hipertenzijo) je potrebnih več meritev. Priporočam, da pri vsakem merjenju opravite 3 zaporedne meritve v presledkih 2 – 3 minut in, da si napišete izmerjene vrednosti. Pri meritvah upoštevajte priporočila za pravilno izvedbo meritev. Pomembna je predvsem vrednost tlaka pri tretji meritvi.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,
Moz ima ze nekaj casa visok pritisk. Po vseh preiskavah mu je zdravnica zdaj predpisala zdravilo Lercapress 20 mg. Ker nacrtujeva zanositi me zanima ali lahko te tablete kaj skodujejo? Ce te skodijo katere po vasem mnenju lahko jemlje partner.
Hvala za odgovor.

Zanima me zakaj imam v stoječem stanju vedno spodnji tlak preko 90, včasih tudi preko 100. Zgornji se giblje nekje med 130 in 140.
Če tlak merim sede je le ta normalen.
Zadnje čase imam tudi po manjši aktivnosti vrtoglavice in osebni zdravnik sumi prav povišan tlak.
Zanima me zakaj je lahko tlak povišan le v stoječem stanju? V zadnjem času sem v stresu, ali je lahko le ta vzrok?

Hvala

Pozdravljeni
star sam 50 let imam skoz prenizak pritisk 100/60 zadnje leto pa mi se spodnji približa zgornjemu ko merim je 103/89
105/93 a je nevarno to da su skupaj
lep pozdrav

Vrednosti krvnega tlaka preko dneva nihajo, odvisno od dejavnosti in od psihičnega razpoloženja. V redkih primerih se “hipertenzija” (visok krvni tlak) kaže z visokim spodnjim (diastoličnim) tlakom. Morda je pri vas prisotna blaga hipertenzija zaradi stresnih obremenitev. Skrbite za zdrav način življenja, kamor sodijo tudi polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo, 5 -6 krat na teden. Morda bodo zadostovala že blaga pomirjevala (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji) da se stanje zboljša. Srečno.

Vrednosti krvnega tlaka preko dneva nihajo, odvisno od dejavnosti in od psihičnega razpoloženja. V redkih primerih se “hipertenzija” (visok krvni tlak) kaže z visokim spodnjim (diastoličnim) tlakom. Morda je pri vas prisotna blaga hipertenzija zaradi stresnih obremenitev. Skrbite za zdrav način življenja, kamor sodijo tudi polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo, 5 -6 krat na teden. Morda bodo zadostovala že blaga pomirjevala (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji) da se stanje zboljša. Srečno.

Pozdravljeni vsi

Ko takole prebiram vase tegobe zdravnik pa “pridno” odfovarja nanje me boli glava. Zdravniki in farmacija gresta z roko v roku da se proda cimvec medikamentov. Gospa ki je ugotovula da je pitje kave ne ustreza ima prav. Kava je novodobni strup un v tujini raziskave kazejo da je karcinogena. Pistajamo odvisni od tablet nihce pa ne gleda kaj da v usta. Hrana je zdravilo. To je vse kar bom nspisala. Naprej rziskujte sami ker tako pridobljene informacije in preiskusi so najbolj dragocene. Visok krvni tlak ni bolezen ampak pomeni nepravilno prehrano skozi daljse obdobje. Pa brez zamere zdravniku.

Vse vas v upanju da tudi sami ooskrbite za svoje zdravje lepo pozdravljam.

Pozdravljeni.

Star sem 45 let , in imam tlak 189/134 že kar lep čas. Občasno dobim bolečinske napade v prsih in glavi. Visok sem 180 in tehtam 92 kg .Ali je čas za zdravljenje in kaki so stranski učinki terapije.

Odgovor na objavo uporabnika
Nekdo780, 02.06.2025 ob 21:42

Pozdravljeni.

Star sem 45 let , in imam tlak 189/134 že kar lep čas. Občasno dobim bolečinske napade v prsih in glavi. Visok sem 180 in tehtam 92 kg .Ali je čas za zdravljenje in kaki so stranski učinki terapije.

Pozdravljeni!

Zelo na kratko.

Ali je čas za zdravljenje?

Da – absolutno. Tako visok tlak se vedno zdravi, brez izjeme. Zdravljenje vključuje takojšnjo uvedbo zdravil za znižanje pritiska. spremembe življenjskega sloga (prehrana, zmanjšanje teže, gibanje, manj soli, brez alkohola in kajenja), redno spremljanje stanja in meritev tlaka.

Zdravila za krvni tlak so varna in učinkovita, a imajo lahko blage stranske učinke, ki jih zdravnik obvladuje s prilagoditvijo zdravljenja.

LP

New Report

Close