Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Visok sladkor po malici

Visok sladkor po malici

Pozdravljeni!

Imam nosečniško sladkorno in sem na insulinu. Noseča sem 38 tednov. Zvečer ga imam 14, pred zajtrkom 5 in pred večerjo 8. Sedaj se mi pa dogaja, ko pojem popoldansko malico (recimo danes sem pojedla ajdov kruh in nektarino, ter malo arašidov) postanem zaspana po 1 uri od obroka. Danes sem si zmerila sladkor in sem ga imela 7,6. Prej pri takšni hrani tega nisem imela. Kaj lahko naredim, da ga znižam? Ali je možno, da je to od vročine, ker včasih, če sem zunaj na tej vročini se mi tudi dvigne sladkor. Zanima me tudi ali je 2x ali 3x na tedn prekoračena 1 vrednost na dan kakšna težava?
Lep pozdrav

Pozdravljeni,

vaš krvni sladkor je previsok, pravite, da ga imate pred večerjo 14 mmol/l. Navajate tudi, da je po popoldanski malici 7,6, previsok. Malo razmislite o urah obrokov: kdaj imate kosilo, kdaj popoldansko malico in kdaj večerjo? Kako je z vašo telesno težo? Kakšen je vaš HbA1c? Do poroda imate še 2 tedna, kar bo zelo kmalu. Na večerni sladkor vpliva popoldanska malica in kosilo. Za znižanje krvnega sladkorja lahko zmanjšate malico (odvisno od pridobivanja vaše telesne teže); ker ste na insulinu, lahko tudi malico krijete s kratkodelujočim insulinom (v njej je kar nekaj OH); kot tretjo možnost naj navedem še popoldanski sprehod (čeprav ga v sedanji vročini odsvetujem), sprehod opravite zgodaj zjutraj in zvečer.

Upam, da boste našli ustrezno rešitev.

Sicer pa lep dan in veliko veselja ob pričakovanju in rojstvu novorojenčka.

Karmen Janša

Pozdravljeni!

ZGleda sem malo nerazumljivo napisala, insulina jemljem 14 pred spanjem (dolgodelujočega), pred zajtrkom 5 (kratkega) in pred večerjo 8 (kratkega). Vrednost KS, je skoraj vedno po obrokih do 6.6. Edina težava je sedaj v tej vročini po malici. Bom poskusila še z insulinom pri malici. Drugače v vsem času, ko sem na dieti ( od 23.5.) in na insulinu (od 31.7.), sem imela max vrednost KS po obroku 8,3 (pa še to mislim, da je bilo 1x)….pri 14 bi takoj začela paničariti :))))

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close