visok ßhCG po splavu
Lepo pozdravljeni!
V sredo 10.7.2013 sem imela UPN (prejela sem Cytotec 4 tablete vaginalno v 6. tednu nosečnosti). V bolnišnici sem splavila. Krvavitev je bila prve 4 dni močnejša, 5 dan sem imela že dnevni vložek, po dobrem tednu le še občasno rjav izcedek. V času krvavitve pa vse do danes nisem imela nobenih težav – niti močnih krčev niti vročine. Danes sem dala kri zaradi kontrole ßhCG, le ta je bil 730. Visoka vrednost me je zelo presenetila. Ginekologinja me je vaginalno pregledala, omenila je, da so morda ostali še kakšni plodovi ovoji ter da je sluznica odebeljena. Svetovala mi je, da počakam na prvo M, pri kateri naj bi se izločili morebitni ostanki, po 3 tednih pa ponovno kontrolo ßhCG.
Kljub njenem nasvetu me tako visoka vrednost nosečniškega hormona skrbi. Lepo vas prosim še za vaše mnenje. Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.
Lp.
Spoštovani,
> 14 dni po splavu vrednost ßhCG 730 U/L kaže na živ ostanek. Sicer bi sam ob negativnem UZ izvidu (ginekološki pregled in otip ne pove nič) tudi ne “skočil” takoj na abrazijo, bi pa po 1 tednu preiskavo ponovil in če bi vrednost upadala počasneje kot s 3 dnevno razpolovno dobo, bi se odločil za abrazijo. Teoretično je sicer možna tudi heterotopna nosečnost, kar pomeni ena v maternici in še izven maternice, ampak to se zgodi 1x na 10.000 nosečnosti, zato bi to res bila izjemno redka izjema.
to pomeni, da so celice trofoblasta (zasnove za posteljico) še žive in proizvajajo hCG. To nima nobene zveze s plodom.
Hm?…dokler ni razčiščeno ali je še kaj od nosečnosti v maternici ali kje drugje, bi spolne odnose odsvetoval. Kopanje v morju je manjši problem.
Dr. Pušenjak, lepo pozdravljeni!
Danes sem bila na kontroli – ßhCG 387 U/L, počutim se super, danes imam vsake toliko majhen rjavi sluzasti izcedek. Glede na to, da je vrednost hormona padla, me zanima, ali lahko počakam na M ali pa naj se jutri oglasim pri svoji G in prosim za abrazijo. Se opravičujem, da vas ponovno prosim za nasvet, a vaše mnenje zelo cenim.
Lp
¸V tem primeru še ni potrebno ukrepati, bi pa čez 7 do 10 dni še 1x ponovil preiskavo.
Lepo pozdravljeni!
V torek zvečer sem dobila menstruacijo, izločilo se je tudi nekaj večjih kosev krvi. Danes sem bila na ponovni kontroli – ßhCG 26 U/L. Zanima me naslednje:
– ali moram še na eno kontrolo ßhCG
– kdaj lahko vzamem prvo kontracepcijsko tabletko (najmanj 3 leta jih nisem jemala zaradi 2 porodov)
– ali so 14 dni po M spolni odnosi in kopanje v stoječih vodah prepovedani.
Za odgovore se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.
Spoštovani,
26 U/L sicer ni več pozitivno, negativno pa tudi še ni (< 10 U/L). V tej sivi zoni se torej običajno test še vsaj 1x ponovi, lahko čez 10 do 14 dni. S KT začnite ob prvi naslednji M, najbolje 3. ali 4. dan ciklusa. Spolni odnosi po prenehanju s krvavitvijo niso več odsvetovani, prav tako ne kopanje.
Pozdravljeni,
resnicno bi potrebovala vas nasvet. 21.5. sem imela prvi dan zadnje menstruacije. 12. 7. je ginekologinja ugotovila, da ni utripa in plod ne raste. 20.7. sem imela splav s tabletko. Vceraj, 6.8. sem dobila izvide krvi in je beta hcg vrednost 51690. Danes 7.8.sem bila na pregledu in je ugotovila zadebeljeno sluznico. Kontrola krvi cez en teden in ponovni uz. Kaj pravite? Vse skupaj vrjetno kaze na to, da bo potrebna abrazija?
Jutri gremo za 5 dni na morje, zanima me, ce se lahko kopam v morju? Krvavela sem 10 dni sedaj je vse brez posebnosti.
Hvala za odgovor ze v naprej. Ava
Spoštovani,
ne vem kaj naj rečem. Pri beta hCG 51000 in debeli sluznici je pač treba špomisliti še na kaj drugega kot le na zaostanke nosečnosti. To 14 dni po splavu ni normalen izvid. Bodisi je treba takoj indicirati abrazijo ali se potruditi in preveriti, če slučajno ne gre za heterotopno nosečnost, torej poleg neuspešne nosečnosti v maternici še za izvenmaternično. Pri takšnem izvidu bi sam ponovil preiskavo beta hCG čez 2 dni, da vidim smer in hitrost upadanja oziroma pravočasno diagnosticiram odsotnost upadanja ali celo rast. Takšno “nedokončano delo” žal ni za “na morje”.
Pozdravljeni,
zahvaljujem se za vašo pomoč in odgovor. Zadeva je taka, da me ginekologinja naroča 1x tedensko na odvzem beta hCG. Hormon sicer pada in sicer v naslednjem zaporedju: 5.8. 51.000, 13.8. 24.000, 19.8. pa 12.300. Napotnice za abrazijo mi ne da, češ da se bo samo izločilo z menstruacijo. Menstruacije do danes še nisem dobila, je pa točno en mesec od splava s tabletkami. Imam pa že 10 dni rjav izcedek, bolečin nimam. Lahko kaj sama storim, da dobim napotnico za abrazijo in se končno rešim tega? Ali mi lahko izda napotnico ginekolog, če grem samoplačniško?
Hvala in lep pozdrav, Ava
Spoštovani,
dejansko vaša ginekologinja smiselno sledi priporočilom stroke, hkrati pa obstaja tudi vzporednica, v kolikor upoštevamo pacientove potrebe in želje, s čimer ravno tako ne kršimo strokovnim meril. Težko v vašem konkretnem primeru nastopam kot arbiter, ampak dejstvo je, da je vse možno, v kolikor ohranimo smiselno elastičnost pri delu. napotnico vam žal lahko izda le osebni ginekolog, ki pa bi lahko popustil vaši želji in če jo je strah morebitnih posledic, preprosto zabeleži v vašo dokumentacijo, da ste bili z njene strani drugače posvetovani ampak da vztrajate pri svojem. V tem primeru vam brez tveganj za sebe in svoje strokovno “dostojanstvo” lahko izda napotnico. Nenazadnje je zadnji v verigi odločanja tisti zdravnik, ki bo poseg izvedel.
Hvala za vašo pomoč in odgovor.
Ginekologinja mi je v sredo na pregledu dala napotnico za gin oddelek v UKC MB. Tam so se odločili, da v četrtek še en krat sprožijo splav s tabletkami po visokem protokolu.
V petek so mi naredili UZ, ki je pokazal, da je šlo vse ven.
Sedaj pa eno vprašanje, od včeraj imam bolečine v trebuhu. Nekako tako kot če bi me “šraufalo”. Bolečine niso skozi prisotne, če ležim jih ni, v službi, ko sem v gibanju skozi čutim to “šraufanje”, doma ko dvigujem otroka tudi. Prebava je OK. Drugih težav ni, vročine nimam, počutim se dobro, izcedek je podoben menstruaciji, nima vonja.
Na naslednji pregled sem naročena 12.9. k svoji ginekologinji, da preveri bHCG in UZ. Ali lahko čakam tako dolgo s temi bolečinami ali naj raje grem nazaj? Je to sploh povezano s splavom ali bi lahko bilo kaj druga?
Hvala in lep dan,
Ava
spoštovani,
če so težave znosne in ni drugih sistemskih znakov in simptomov, zadeva lahko počaka, v kolikor bi se stopnjevalo pač ponovno obiščite urgenco. kaj posebnega pa dejansko ne pričakujemo.
Pozdravljeni,
splav s tabletko sem opravila 10.10.22. Krvavitve skoraj ni več, sem pa bila danes na UZ in se še ni vse sčistilo. Hcg je 918 U/L, kar me je zelo presenetilo. To je moj 3. spontani splav, zato so tudi z abrazijo previdni in so rekli, da počakamo do naslednje m. Dobila sem amoksiklav.
Ali je varno, da odidem čez en teden na morje (+ kopanje v morju)? Enako me zanima za spolne odnose?
Ali bi bila abrazija res tvegana v mojem primeru (ponavljajoči splavi)?
Po naslednji menstruaciji me čakata tudi laparoskopija in histeroskopija.. Skrbi me, da se do takrat še vedno ne bo sčistilo. V tem primeru se verjetno posegi zamaknejo?
Hvala!
Spoštovani,
kopanje ni problem, bi se pa za enkrat, dokler zadeva ni jasno zaključena, odpovedal spolnim odnosom. Čakanje na spontan razplet ni problematičen, vsaj za enkrat še ne. Če pride do menstruacije, ne more v maternici nič ostati, ker je to naravno praznjenje in čiščenje. Lahko pa, da se bo menstruacija odložila za nekaj časa, nekaj dni ali nekaj tednov.
Pozdravljeni,
dne 26.1. v 9 tednu in 2 dni (plod velik le za 6 tednov in 2 dni) so mi zaradi odmrtja ploda sprožili v bolnici splav s tabletkami Topogyne . Ker se do naslednjega dne glede na Uz ni dovolj sčistilo (ostalo 20mm), so me zadržali in ponovili splav še enkrat s temi tabletkami. Ker se spet ni sčistilo, so ponovili tretji dan hospitalizacije še sprožitev splava z injekcijami Methergena, čeprav nisem ničesar izločala, niti krčev ni bilo. 29.1. so me odpustili iz bolnice z cca 16 mm vsebine. Danes 6.2. sem imela kontrolo S-bhcg-kvant, rezultat je 1456 IU/L, orientacijska vrednost je do 15. Zanima me ali je tako visoka vrednost ok? Ali je možno, da se bo samo sčistilo?Ali opraviti še kakšne kontrole beta hcg? Kontrolnega pregleda z Uz še nisem imela, krvavim pa tudi ne, le tu in tam zelo rahel rjav izcedek.
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Spoštovani,
pri omenjeni vrednosti beta hCG po splavu bi vsekakor bil minimalni pristop ponovitev izvida čez 1 teden in če vrednost ne pade občutno, recimo vsaj na 1000 ali manj, bi bila smiselna abrazija ostankov iz maternice. Lahko se seveda tudi čaka, a potem je treba računati s tem, da se lahko zadeva zavleče tudi na mesec dni in več, kar pa ni v redu.