Visok pritisk in šport
Stara sem 52 let. Opravljam pretežno sedeče, psihično obremenjujoče delo. Do pred nekako 2-leti sem imela zelo nizek krvni tlak in pogoste migrene. Do 30.leta sem imela celo zdravila za nizek pritisk. Pred 2 meseci pa mi je moja dr. ugotovila zelo visok pritisk (199/114) in takoj predpisala zdravila – sedaj ga imam okoli 145/85. Zdravnica meni, da je odgovor v menopavzi in preveliki teži. Res sem zadnjih 20 let pridobila na teži, vendar ni nič preveč kritična. V zadnjem letu jo počasi znižujem z drugačno prehrano in povečanim gibanjem – ukvarjam se s hitro hojo, namiznim tenisom in kolesarjenjem.
V zvezi s tem zadnjim pa me zanima:
1. Kolesarim 1x tedensko že vse od spomladi 40 pa tudi do 65 km naenkrat. Z mišicami nimam težav, saj imam dobro treking kolo in vso potrebno opremo. Problem, ki me muči, pa je v pljučih ob naporu vožnje v malo večje klance. Predvidevam, da se to dogaja, ker imam premalo kondicije oz. slabo razvito pljučno kapaciteto, ker se do nedavnega nisem kaj prida rekreirala. Imam prav? Kako si to izboljšati? Morda s kolesom na podstavku s simulacijo vožnje na terenu sedaj v zimskem času, da bo spomladi vse skupaj lažje (nasvet prijatelja)?
2. Prijateljica mi je odsvetovala vožnjo po terenu, kjer so klanci, ker da je nevarno, da mi zaradi povišanega pritiska poči žilica v glavi – kljub temu, da ga sedaj obvladujem z zdravili. Napor naj bi pritisk vseeno zelo povišal, kar je lahko zame zelo nevarno. Kako je s tem? Tudi mož je v podobni situaciji – prevelik pritisk – uporablja zdravila!
Na splošno mi ta aktivnost zelo odgovarja – nimam več migren, veliko bolje spim, na splošno se bolje počutim v svojem telesu, zdravniške izvide krvi in urina imam ok. Toda ne želim s tem, kar mislim da je zdravo in bi morala to početi že veliko prej, sebe ogrožati bolj kot samo zdravstveno stanje. Kaj mi svetujete?
Hvala in lp!
Aerobna telesna aktivnost dolgoročna niža raven krvnega tlaka. Aerobna aktivnost pomeni aktivnost večjih mišičnih skupin, takšne intenzitete da se je srčna frekvenca (utrip) v območju 60-85% maksimalne srčne frekvence. Če bi bili vi zdravi to pomeni, da bi morala vadba potekati tako da imate pulz med aktivnostjo med 101-126 utripov na minuto. Vendar, glede na vaše težave (kontrolirana blaga do zmerna hipertenzija s tlakom pod 140/90) menim, da ni potrebno omejiti dinamičnih aktivnosti kot je kolesarjenje po ravnem. KLanci po drugi strani pa so problem, napor je bistveno večji in srčna frekvenca naraste verjetno nad omenjene vrednosti, zato vam klance na katerih srčni utrip naraste nad predpisane meje zaenkrat odsvetujem. Prav tako ne smete izvajati statičnih obremenitev npr. talna vadba v gimanstika, saj bi izometrične kontrakcije mišic lahko pretirano dvignil tlak in vas ogrozile. da povzamem, kolesarjenje da tudi v klance vendar le toliko da je srčni utrip v mejah predpisanega. Priprava na sobnem kolesu – absolutno ja. Veljajo ista načela glede utripa. Že izguba 4 kg prekomerne telesne teže prispeva knižanju krvnega tlaka. V kolikor mislite, da ste boljše trenirani, in da te vrednosti srčnega utripa dosežete z lahkoto in brez težav potem bo potrebno opraviti obremenitveno testiranje na sobnem kolesu. Za takšne preiskave mora dati napotnico kardiolog lahko pa jih samoplačniško opravite tudi pri nas na FAkulteti za šport (okvirna cena je okrog 130€). lp
Forum je zaprt za komentiranje.