visok pritisk
Pozdravljeni!
Malo sem zaskrbljena za svojega moža. Je 36- letnik, dosedaj zdrav. Zdravstvene težave so se mu začele med dopustom, ki smo ga preživeli julija v južni Dalmaciji. Prvo se mu je pojavila alergija na sonce v obliki izpuščaja. Zaradi alergije je pričel jemati Claritine. Po približno treh dneh je med sprehodom nenadoma začel tožiti o migetanju na robu vidnega polja, nato se je to stopnjevalo v meglen vid, mravljinčenje po telesu, ob tem pa je bil čisto prepoten. Ko sva se ustavila in vsedla se je stanje takoj izboljšalo in po cca 10 minutah ni bilo več sledu o navedenih simptomih. Nato se je alergija postopoma umirila (brez Claritina, ker ga je nehal jemati). Po vrnitvi (torej v zadnjih 10 dneh) se je ta situacija večkrat ponovila, vendar ne v tako hudi obliki, kot med dopustom. Nazadnje, med službenim časom, ko je šel v lekarno izmerit pritisk in na njegovo presenečenje je le ta znašal 171/88 mmHg. Pred tem ni nikoli imel težav z visokim pritiskom, bolj z nizkim bi lahko rekli.
Takoj isti dan sva kupila merilec krvnega pritiska in opaža, da je ob slabšem počutju tudi pritisk višji (med 150-170 zgornji).
Skrbi me to ker zadnje tri dni ves čas ima občutek napetosti v glavi (opisuje kot da bi ga napihalo) in navaja bolečino za očesi. Ob tem mu dejansko solzi levo oko. Nosa ima normalno prehoden, je pa res da je veliko v avtu z vklopljeno klimo. Naročen je pri kardiologu za naslednji teden, vendar me zanima vaše mnenje, a s temi simptomi lahko normalno počaka do pregleda pri kardiologu in se on odloči kako in kaj naprej ali bi moral še kam drugam na pregled?
Zmenjena sva, da bo šel še k okulistu za pregled dioptrije, očesnega ozadja in očesnega pritiska.
Vnaprej hvala za odgovor!
Natalija
Težave bi lahko povzročal sicer tudi porast krvnega tlaka, a tu gre pozornost nameniti pravilnemu merjenju, ki naj vsekakor ne bo, kadar je razburjen, pred merjenjem je potreben primeren počitek, meritve pa si naj beleži. Del težav bi bil lahko povezan s pihanjem klime, alergija na sonce pa z vsem skupaj ne bi smela biti povezana. Pri opisanih težavah (pritisku) pa je bolj smiselna prej pri osebnem zdravniku kot pri kardiologu.
Lep pozdrav!