visok mišični tonus
Spoštovana Tanč,
ob starosti hčerke 2m in 12 dni smo bili na pregledu v neonatalni amb. zaradi as.zahiranosti (2.580 g porodne teže). Takrat je bila težka 4.750g in dolga 58,5 cm. Ped. je rekla, da je vse normalno, razen visokega mišičnega tonusa. Pregledal jo je še razvojni ped., ki je rekel, da je res višji miš.tonus, vendar ni nič hujšega. Deklica je med pregledom res držala ročice v pest, vendar se je povsem sprostila,ko jo je položil na svoja stegan z njenimi nogami dvignjenimi na prsi, medtem ko mi je kazal prijeme handling. Naj povem, da te prijeme zdaj dosledno upoštevam in je ne nosim več pokonci, kar sem prej pogosto počela (na žalost).
Zdaj (smo en teden po pregledu) deklico ves čas opazujem in res nima dlani ves čas narejenih v pest. Gledala sem tudi slike starejše hčerke, ki je danes stara 4 leta in ima na veliko slikah pesti na mnogh pa tudi ne, bi rekla, da je bila podobna situacija, pa se čisto normalno giblje (smo jo prav tako nosili veliko pokonci).
Zanima me predvsem naslednje: ali jo sploh lahko polagam na trebušček, glede na to, da v tem položaju res visoko dviguje glavico in gleda predse, ob tem tudi drži pest. Se mi zdi, da tako preveč trenira hrbtne in vratne mišice in si je skoraj ne upam dati več na trebuh. V položaju na hrbtu pa se zelo sprosti in veselo giblje z rokami(z razprtimi prski) in nogami. Kaj torej priporočate. Na slikah za handling tega nisem zasledila, zato lepo prosim za odgovor.
Oprostite za dolgo pisanje, vendar sem le želela opisati situacijo.
Hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni, cecili,
odlično vama gre. Na trebuščku jo imejte morda med previjanjem ali po kopanju, ko jo masirate in mažete. Med tem ji posebej božajte tudi ročice od ramen navzdol, da se sprosti povišan mišični tonus. Drugače pa za sedaj lega na trebuhu raje ne, ker ne gre za trening pač pa za povišan tonus v vratnih mišičah in ramenskem obroču, zato izgleda, da dobro kontrolira glavico, v resnici pa jo zateguje.
lp
Tanč
Pri nas je identicna situacija, kot jo je opisala cecilli. Nisem vedela, da je s tem kaj narobe (ko dviguje glavico in je zelo mocna v vratu)- sem nekaj slutila, pa so se takoj nato moji dvomi spet razblinili, ces saj ni ravno tako. Pa je- bolj ko razmisljam, bolj me skrbi. Hcerka bo cez en teden stara 5 mesecev- takrat imava tudi drugo cepljenje (ker smo ga prestavili zaradi crevesne virozice). Kaj naj storim? Omenim pediatrinji? Je ze prepozno za njen pravilni razvoj? Nas bo napotila v razvojno ambulanto- kaj mislite? Naj povem, da je v legi na hrbtu ne zanimajo nogice, da bi jih prijemala, kot to pocnejo nekateri sovrstniki (ali je morda se prezgodaj za to?). Sedaj jo poskusam motivirati v to pocetje, pa sploh ne kaze znakov zanimanja- z nogicami brca na vse strani.
Prosim za vas nasvet…- menite da je nujen obisk razvojne ambulante?
Hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni, zvezda06,
počakajte do pregleda v posvetovalnici in omenite pediatrinji. Če ne bo odziva, pa napišite.
Za telovadbo, ki vzpodbuja pravilni razvoj gibanja, bo čas, saj kaj zelo narobe ni.
lp
Tanč