Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina visok krvni tlak pri mladih

visok krvni tlak pri mladih

Pozdravljeni!

Pišem vam v upanju, da dobim kakšen odgovor na svoje vprašanje, ker sem precej zaskrbljena.

Moj fant živi kolikor se le da zdravo, redko uživa alkohol – včasih ga je kar pogosto, ko so žurali s prijatelji, ne kadi, ni vegetarijanec – vendar poje manj mesa, uživa tudi precej neslano hrano. Visok je 183 cm težek pa 80 kg ali manj, star je 23 let in pol. Kljub vsemu pa ima povišan krvni tlak in to npr. že zjutraj. Njegov pritisk, ki sva ga nekaj tednov zapored merila z zapestnim merilcem, se giblje od 140 – 150 / 80 – 100. To se mi zdi nekoliko previsoko, zato me zanima vaše mnenje. Če je to še vedno v mejah normale, pa me zanima kako bi si lahko sam pomagal in olajšal težave.

Skrbi me, ker včasih po kosilu ali večerji, tarna, da ga boli srce?!? Ni mi jasno kako lahko tako pogosto tako mladega človeka boli srce, zato sem zelo zaskrbljena?!? Včasih ga boli tudi glava.

Naj povem še, da je veliko aktiven, ukvarja se z jogo, se sprošča, skupaj tečeva, hodiva na dolge sprehode in veliko pomaga pri gradnji hiše, tudi težka fizična dela. Zato ne razumem zakaj tako visok pritisk, razen seveda takoj po aktivnosti, kar je normalno.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor!

Spoštovani!

SEveda bi bilo zelo neresno, da bi našteval možne razloge, ker tako ali tako v večini primerov ni jasnega razloga, zakaj se pri nekom krvni tlak dvigne. Tudi te vrednosti bi bilo verjetno potrebno zdraviti. Glede na to, da pa so mladi navadno nekoliko bolj napeti, tesnobni, bi mu verjetno pri zniževanju krvnega tlaka zelo koristil beta blokator (zdravilo). Preveriti bi bilo potrebno nekatere krvne izvide in mogoče celo UZ ledvic za izključitev sicer redkih razlogov za zvišan krvni tlak, kot so okvare ledvic, jeter…

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

kot zanimivost:

hipertenzija se pojavlja tudi pri dojenčkih. to bo tudi ena izme dtem kongresa pediatrov naslednji teden v hotelu Habakuk.

New Report

Close