Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Visok krvni tlak pri 13 letniku

Visok krvni tlak pri 13 letniku

Moj sin ima 13 let in je zadnjic imel sistematski pregled z solo. Zdravnik mu je pri merjenu izmeril 140/80 krvni tlak, nato pa je testiranje ponovil. Rezultati so bili isti. Zanima me ali je tlak resnično visok glede na to da je star le 13 let.

Zgornja meja normalnega krvnega tlaka pri odraslih je 140/90 mm Hg, pri otrocih nekoliko nižja. Vrednost 140/80 mm Hg pri 13 letniku je nad normalo. Pri otroku so potrebne ustrezne preiskave (večkratna meritev tlaka s pravilnim postopkom, snemanje EKG, pregled krvi in seča, ugotovitev ali imajo tudi ožji sorodniki visok krvni tlak, obseg okončine na kateri se vršijo meritve, meritev tlaka na rokah in na eni nogi, pregled srca, itd.).

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni, naša 3 letna deklica je pred tednom bila na sistematskem pregledu in so ji izmerili visok krvni tlak 135/80 od takrat hodimo na meritve k pediatru 1 x na teden in rezultati meritev se ne spreminjajo veliko. No malček me skrbi, kajti prvič slišim, da imajo visok krvni tlak, tudi otroci 🙁 . Naj omenim, da se deklica zdravo prehranjuje in je med suhicami, 2 x na teden pa obiskuje ure gimnastike. Zanima me kako naj za njo ravnamo v prihodnje?? In kaj to za njo pomeni v razvoju??

Prosim in hvala za odgovor,
Andreja.

Ko pri bolniku ugotovimo visok krvni tlak opravimo več preiskav, da ugotovimo naravo bolezni. Pri odraslih ljudeh je v približno 95 odstotkih prisotna “esencialna ali primarna hipertenzija”, za katero je značilno, da je posledica večjega števila dejavnikov (kajenje, debelost, nezadostno gibanje, nezdrava in preobilna prehrana, itd.). V ostalih 5 odstotkih ugotovimo, da je vzrok visokega krvnega tlaka bolezen ledvic, nadledvic, ščitnice, itd. V takih primerih pravimo, da ima bolnik “sekundarno hipertenzijo”.
Pri otrocih pa je stanje obratno: zelo majhno je število otrok z visokim krvnim tlakom, pri katerih ugotovimo “esencialno hipertenzijo” in v večini primerov ugotovimo “sekundarno hipertenzijo”.Vsekakor je število otrok z visokim krvnim tlakom zelo majhno.
Neodvisno od tega ali ima bolnik “esencialno (primarno) ali sekundarno hipertenzijo” pri vseh priporočamo zdrav slog življenja in, če s tem ukrepom ne dosežemo zadostnega znižanja tlaka, bolniku predpišemo še zdravila.
Kot ste napisali je vaša hčerkica “bolnica” (?) z visokim tlakom. Prepričan sem, da bo njen pediater poskrbel, da bo ugotovljena narava bolezni (primarna? sekundarna? hipertenzija) in, da bo ustrezno zdravljena.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close